GÜMÜŞLÜK’TE İMECE USULÜ GAZETE

Gümüşlük beldesinde köylü, esnaf, balıkçı ve eski gazetecilerden oluşan bir grup,...

GÜMÜŞLÜK’TE İMECE USULÜ GAZETE
Gümüşlük beldesinde köylü, esnaf, balıkçı ve eski gazetecilerden oluşan bir grup, ''Gümüşlük Postası'' isimli yerel gazete çıkartıyor.

Gümüşlük'te yaşayanlarca 14 sayfa olarak hazırlanan ve ücretsiz dağıtılan gazetede, eski anılara, yerel sorunlara, aile albümlerine, tarih ve doğa konularına yer veriliyor.
Röportaj ve haberlerin büyük bölümünün yerel dilde yazıldığı gazetenin masrafları Gümüşlük halkı tarafından karşılanıyor.
Yazar ve eski gazeteci Mine Söğüt, gazetenin yaz başından bu yana aylık olarak çıktığını söyledi. Gazetenin mutfağında bu işe biraz daha yakın olan, tecrübesi bulunan kişilerin yer aldığını ifade eden Söğüt, şöyle konuştu:

''Asıl işin malzemesini sağlayan, yazılarını hazırlayan, konularını seçen, eski fotoğrafları bulanlar buradaki yerli halk. Daha önce hayatlarında hiç gazetecilik yapmamışlar ama başarılı oluyorlar. Konu seçiminde kendilerini serbest bırakıyoruz. Bazen fikir alış verişlerimiz oluyor. Ama onlar yazılarını yöresel dilleriyle yazıyorlar, anlatıyorlar. Çünkü gazetenin formatını böyle belirledik. Onlar da samimi olarak direk ve içten yazıyorlar. Konular eski günlere dönük sözlü tarih çalışması gibi oluyor. Yaşlılarla sohbetler oluyor, unutulmuş anılar anlatılıyor. Gazete yerel sorunlara da yer veriyor.''

Gazetenin finansmanının da imece usulü karşılandığını anlatan Söğüt, belde halkının elinden gelen yardımı yaptığını ifade etti.
Gazeteye yazı yazan ve röportaj yapan Ayla Yılmaz isimli esnaf ise, gazetede genellikle belde halkının ve köylülerin hazırladığı röportajların yer aldığını belirtti.

Yılmaz, ''Röportajlar yerel dilde yapıldığı için zaman zaman espirili olaylar da ortaya çıkıyor. Gazetede eski günlere ait fotoğraflara da yer veriliyor'' dedi.

Balıkçısından, yerlisine herkes tarafından bir şeyler katılarak oluşturulan gazete hakkındaki görüşler ise şöyle:

Mehmet Öztaş isimli balıkçı, gazeteye daha çok kendi mesleği hakkında yazılar yazdığını ifade ederek, yazılarında trolleri ve gırgırları anlattığını dile getirdi.
Minase Öztaş isimli köylü, gazetede köylülerle ilgili yazılara yer verildiğini söyledi.
Her sayıda birkaç ailenin eski fotoğraflarının yayımlandığını belirten Öztaş, ''Herkesin ayrı ayrı fotoğrafları çıkıyor. Bizim ailemizin de çıkmıştı. Şimdi çok sevdiğim bir arkadaşımın fotoğrafları çıkacak. Gazeteye ben de fotoğraflar veriyorum'' diye konuştu.