İKİNCİ TERMİK SANTRAL TARTIŞMASI

Yatağan'a bağlı Turgut Beldesi'nin Kırık Köyü'nde yapılması planlanan termik santral...

İKİNCİ TERMİK SANTRAL TARTIŞMASI
Yatağan'a bağlı Turgut Beldesi'nin Kırık Köyü'nde yapılması planlanan termik santral ile santrale yakıt sağlayan maden sahaları projelerinin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı gerçekleştirildi. Turgut Beldesi'ndeki bir düğün salonunda yapılan toplantıda, ÇED raporunu hazırlayan şirketin yöneticileri, termik santralin yeri, hava kalitesi ve çevreye etkileri konusunda katılımcılara bilgi verdi. Raporu hazırlayan şirketin yöneticilerinden Selahattin Hacıömeroğlu, konuşmasında, santralin çevreye ve insan sağlığına herhangi bir zararının olmayacağını iddia ederek, ''ÇED raporunun hazırlanmasının amacı, yapılacak olan santralin bölgedeki insanların sağlığına ve çevreye etkilerini araştırmak. Raporun hazırlanış sürecinde bölgede yaşayan insanların görüşlerini almak üzere burada bulunuyoruz. Sizin görüşleriniz büyük önem taşıyor'' dedi.
Toplantıya katılan vatandaşlardan Tayyibe Demirel, bölgede yaşayan insanların 30 yıldır Yatağan Termik Santrali yüzünden zehir soluduğunu iddia ederek, ''Her yıl insanlar kanserden ölüyor. Bölgede çok sayıda insan astım ve bronşit hastalığına yakalandı. Eğer bu santralin insan sağlığına zararının olmadığını iddia ediyorsanız aileniz ve çocuklarınızla birlikte Yatağan'da birkaç ay yaşayın. Santralin çevreye saçtığı zehiri soluyun ve kararınızı ondan sonra verin'' diye konuştu. ÇED raporunu hazırlayan firma yöneticileri ve Muğla Çevre Müdürlüğü yöneticileriyle tartışan Avukat Nuray Şahbudak ise kendisinin de bir yakınını kanserden kaybettiğini öne sürerek, ''Bu insanları yanlış bilgilerle yanıltıyorsunuz. Hazırlanan ÇED raporunu inceledim. Bölgedeki insanların tek geçim kaynağı olan zeytincilikten hiç bahsedilmemiş. Biz Yatağanlılar olarak termik santrale yeterince kurban verdik, başka kurban vermek istemiyoruz'' dedi. Toplantıya 3 çocuğuyla birlikte katılan Ümmühan Keskin de termik santrale karşı olduklarını belirterek, ''Şunu merak ediyorum. İkinci termik santral faaliyete geçtiğinde çocuklarım ne kadar zehir soluyacak. Her birine kaçar gram zehir düşecek. Bunun cevabını merak ediyorum '' diye konuştu.

KÖMÜR SAHALARI DOĞAYI YOK EDİYOR İDDİASI
Yatağan Termik Santrali'nde kullanılan kömürün çıkarıldığı bölgede bulunan Yeşil Bağcılar Beldesi Belediye Meclis Üyesi Mustafa Aydın ise kömürün doğaya zarar verdiğini iddia ederek, ''Kömür çıkarma çalışmaları esnasında 400 bin zeytin ağacı yok oldu. Merak eden ziraat odası kayıtlarına ulaşabilir. 500 yıllık tarih, geçmişi olan Yeşil Bağcılar Beldesi başka bir yere taşınacak. Kömür çıkartılan bölgedeki doğal tahribat, gözler önünde. Buna rağmen bölgeye ikinci termik santral yapılmasına anlam veremiyorum'' dedi. Bu arada, toplantı esnasında bölgeye termik santral yapılmasına karşı çıkan vatandaşlarla, termik santralde işçi olarak istihdam edileceği öne sürülen bir grup arasında tartışma çıktı. Termik santralin yapılacağı bölgede yaşayan 5 köyden vatandaşların ve Turgut Beldesi sakinlerinin katıldığı toplantı 4 saat sürdü. Jandarma ekiplerinin ise toplantının yapıldığı düğün salonunun çevresinde güvenlik önlemi aldığı gözlendi. Toplantının ardından termik santralin yapılacağı yerde yaşayan vatandaşlarla konuşan Türkiye Yeşiller Partisi Eş Sözcüsü Bilge Contepe, yeni yapılacak santralin insan sağlığını olumsuz etkileyeceğini öne sürerek şöyle konuştu: ''Yatağan'a yapılacak olan ikinci termik santral, bölgenin doğal ve tarihi güzelliklerini yok eder. Yatağan'daki muhtarlıklardan aldığımız bilgilere göre bölgede yaşamını yitiren 9 kişiden 8'i kanser nedeniyle ölüyor. Bölgede yaşanan kirlilik nedeniyle zeytincilik, tarım bitti. Hiçbir ürünü pazarda satamıyorsunuz.''