İlk Konuk Mehmet Aşçıoğlu Oldu

Kapsamlı borsa bilgisi ve keskin ekonomik analizleriyle tanınan, ünlü borsa uzmanı ve ekonomist Mehmet Aşçıoğlu, Bodrum İşinsanları Derneği tarafından düzenlenen üye buluşmalarına konuşmacı olarak katıldı.

İlk Konuk Mehmet Aşçıoğlu Oldu

Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Aşçıoğlu, Bodrum İşinsanları Derneği’nin Cumhuriyet Mahallesi’ndeki binasında her ay gerçekleştirilecek üye buluşmalarının ilk konuğu oldu. 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Dernek Başkanı Mete Yılanlı, derneğin kuruluş amaçları ve faaliyetlerini anlattı. Ardından söz alan TED Bodrum Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Erdem Erken, 10 Haziran’da ünlü isimlerin TED Bodrum Koleji’nde sahne alacağı dayanışma konseri ile ilgili bilgiler vererek konserdeki tüm gelirin,  depremde anne babasını kaybeden çocukların eğitimine katkı sağlamak amacıyla Türk Eğitim Derneği’nin “Deprem Geleceğimizi Yıkmasın” kampanyasına bağışlanacağını aktardı. 

Üye buluşması öncesi Kent Haber’e açıklamalar yapan Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.Ş. Yönetim Kurulu Danışmanı Mehmet Aşçıoğlu, Seçim sonrası ekonominin nereye gideceği ve neler yapılması gerektiği üzerine düşüncelerini paylaşacağını ifade ederek şunları söyledi;
 
“Benim tezim şuydu, kim iktidar olursa olsun para politikası değişmeye mahkum yorumum vardı. Yeni Ekonomi Bakanımız Mehmet Şimşek'i, oldukça yetenekli ve yaptığı işe değer vererek, üzerine yine bir şeyler koyarak memlekete fayda sağlamaya çalışacak bir bakan olarak görüyorum. Kendisi aslında bu dönem için, bizim için bir şans. Neler olacak? Son dönemdeki para politikasına bakıldığı zaman göstergelerle fiiliyat birbirinden ayrılmıştı. En basit gösterge olarak alacağımız şey, belki de Merkez Bankası para politikası. Biliyorsunuz fiyat istikrarından son dönemde pek fazla konuşmuyorduk. Tabi ki para politikası kurulu sonrasında ilan edilen gösterge faiz. Gösterge faiz, bankacılık sistemi için tabiki önemli ama piyasadaki kaynak maliyetine bakıldığında ve onun göstergesi olan faize bakıldığında artık birbirinden ayrışmaya başlamıştı. Biz ona kafa karışıklığı diyoruz. Özellikle Ocak ayından itibaren hem Türk lirasına olan ihtiyaç, hem de kurdaki baskı unsuru, faiz oranlarının mevduatlar tarafından, özellikle de bizim için önemli gösterge teşkil edecek kısa vadeli aylık mevduatlar bazında hızla yükseldiğini gördük. Seçime girmeden neredeyse 35-40 oranında faiz oranları vardı. Keza kur korumalı mevduatta da faiz oranı BDDK tarafından serbest bırakılmıştı. Tüm bunlar, zaten seçimi kim kazanırsa kazansın para politikasının resmiyette de değişeceğinin göstergesi. Şu anda da nereye doğru değişecek onu bekliyoruz. Mehmet Şimşek’in bir takım açıklamaları var. O açıklamalardan aldığımız dip notlara bakıldığı zaman, anekdotlar bize önümüzdeki dönem daha sıkı para politikasının uygulanacağı, fiyat istikrarı yani enflasyon kontrolünün daha çok gündemde olacağı bir dönem olacak ve başlıyor.” diye konuştu.


 
Yeni dönemde döviz kurları ile ilgili de konuşan Mehmet Aşçıoğlu, şu sözlere yer verdi;
 
“Maalesef liramız hep değer yitiriyor. Türkiye asıl sorunu olan dış ticaret açığını da çözemiyor. 37 yıldır borsacıyım, bu 37 yıldır cari açığı kapatabildiğimiz bir dönemi hatırlamıyorum. Cari açık, dış ticaret açığı sonucunda ortaya çıkan bir netice. Yani biz sattığımızdan daha fazlasını yabancı kaynak ödeyerek almak zorunda olan bir ülkeyiz. Bizim basabildiğimiz Türk Lirası. Yabancı para ihtiyacı arttıkça, onu fonlamak, onu sağlamak güçleşiyor. Son dönemde özellikle riske de ödediğimiz pay arttığı için borçlanma oranının da yukarıya gittiğini, borçlanmayı halen sürdürebilsek de maliyetimizin arttığını görüyoruz. Önümüzdeki dönemde kurda bir müddet daha piyasanın buluştuğu fiyat oluşana kadar bir miktar daha yukarı yön beklerim. Bu yıl yine kur seviyesi ve Türk Lirası’nın değer kayıplarını konuşacağız ama doğru ekonomi ve mali politikalar oluşturulursa bir müddet sonra kur seviyesinin daha anlamlı ve daha ortalamalara oturmuş bir değer haline geldiğini de görürsek şaşırmayacağım.”


 
“Krizi atfederek olumsuz yorum yapmak çok kolay.” diyerek konuşmasına devam eden Mehmet Aşçıoğlu, “Bu ilk ekonomik krizimiz değil. 2001 yılında rahmetli Kemal Derviş ilk geldiğinde tanımıyorduk. Sadece serbest kur rejimi uygulayarak Türk Lirası’nın uzunca bir süre korunmasını temin etmiştik. Tabi ki şapkadan yeni bir şeyler çıkarmayı herkes bekler ama şapkadan da yeni bir şeyler çıkarmaya gerek yok. Eğer yeni ekonomi yönetimimiz Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu doğru kararlarla para piyasalarını ve özellikle de sermaye piyasalarını yönetmeyi başarırsa ki başarabilir, o vakit kurda da bir müddet sonra sakinleşmeyi görürüz.” ifadelerini kullandı.