Kabotaj Bayramı Kutlanıyor

Bodrum’da 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı kutlamaları meydanda çelenk sunma töreniyle başladı.

Kabotaj Bayramı Kutlanıyor

1 Temmuz 1926 yılında yürürlüğe giren Kabotaj Kanunu ile mutlak bağımsızlık sağlandı. Denizlerdeki bağımsızlık ve özgürlüğümüzün simgesi olan 1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. 

Bodrum’daki kutlamalar, Belediye Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunma töreni ile başladı. Törene Bodrum Kaymakamı Mustafa Çit, Belediye Başkan Vekili Emel Çakaloğlu ile Belediye Başkan Yardımcısı Tanju Aksu, Garnizon Komutanı Vekili Yarbay Yasin Bulut, İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Darendeli, Sahil Güvenlik Karakol Komutanı Binbaşı Raşit Gödelek, Bodrum Bölge Liman Başkanı Tuncay Aydın, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, daire amirleri, STK temsilcileri, denizciler ve vatandaşlar katıldı. 

Törende saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Bodrum Bölge Liman Başkanlığı çelengini Atatürk Anıtı’na sunan Liman Başkanı Tuncay Aydın, günün anlam ve önemine ilişkin yaptığı konuşmada şunları dile getirdi;

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde devletimizin kurum ve kuruluşlarıyla çağdaş bir yapıya kavuşturulması yolunda adımlar hızla ve kararlılıkla atılmıştır. Bu süreçte yabancı ülke vatandaşları tarafından imkan ve zenginliklerin sadece kendi vatandaşlarımıza ait kılınmasına yönelik tedbirler hayata geçirilmiştir. 1 Temmuz 1926 tarihinde yürürlüğe giren 815 sayılı Türkiye Sahillerinde Nakliyatı Bahriye (Kabotaj) ve Limanlarla Kara Suları Dahilinde İcrayı San'at Ve Ticaret Hakkında Kanun bu kapsamda alınan en önemli tedbirlerden biridir. Bu kanun Türkiye limanları arasında devam eden deniz ticaretini sadece Türk vatandaşları ve Türk Bayrağı taşıyan gemiler ile gerçekleştirilmesini zorunlu kılmaktadır. Ekonomik alandaki bağımsızlığımızı daha da güçlendiren Kabotaj Kanunu, ülkemizin çağdaş medeniyetler düzeyine ulaşması amacıyla başlatılan kalkınma seferberliğine ivme kazandırmış olup ülkemiz limanları arasında her türlü yük ve yolcu taşıma hakkını Türk Bayraklı gemilere ve Türk vatandaşlarına tanıyarak denizlerde hakimiyet kurmamızı sağlamış, ülkemizin gelişme sürecinde önemli bir kazanım olarak tarihe geçmiştir.”

Kabotaj Bayramı kutlamaları, Mustafa Kemal Atatürk ve Şehit Denizcilerin anısına hazırlanan çelengin deniz bırakılması ile devam etti.