Kent Sohbetleri...

Ayhan Ongun Yazdı; "Kent Sohbetleri..."

Kent Sohbetleri...

Bodrum Kent TV'de her pazartesi Gazeteci-Yazar Alp Arbak’la birlikte gerçekleştirdiğimiz bir televizyon programının adı Kent Sohbetleri.

Bodrum’a dair ne varsa konuşulacak, her konuyu özgürce konuşuyor, bir haftanın değerlendirmesini yapıyoruz bu canlı yayında.

İnternet üzerinden de ilgiyle izlendiğini gözlemlediğimiz bu programda bu hafta Bodrum Belediyesinde yaşanan bir görevlendirme üzerinde yoğunlaştı gündem.

Bilindiği üzere şu günlerde Bodrum Belediyesi Özel Kalem Müdürlüğünde bir görev değişikliği söz konusu.

Şu ana kadar bu görevi layıkıyla yerine getiren, deneyimli belediyeci Yaşar Çelikan’ın yerine CHP Genel Merkezinin isteğiyle bir Genel Başkan Yardımcısının danışmanı bu göreve başlayacak.

Yaşar Çelikan, kendisine verilecek görev ne olursa olsun, başarıyla yerine getirecektir. 

Bu konuda geçmişte yaptıkları, başardıkları nedeniyle kamuoyunda böyle bir kanaat oluştuğu herkesin malumu.

Ancak yeni gelecek kişinin bu görevi ne kadar iyi yapacağı, nasıl üstesinden geleceği merak konusu.

Öncelikle Özel Kalem Müdüründe aranması gereken özelliklere bakmak gerekir.

Özel Kalem Müdürü, görev yaptığı kentin sosyal, ekonomik, siyasi dokusunu çok iyi bilen, Belediye Başkanının görüşmelerini planlayan, bu nedenle de Bodrum’u ve Bodrumluları çok iyi tanıyan biri olması gerekir.

Bu göreve yeni atanan kişiyi tanımıyorum.

Ben tanımıyorsam, öyle sanıyorum pek kimse de tanımıyordur.

Teknik bir konuda alanında uzman birini dışardan getirebilirsiniz.

O da eğer Bodrum’da yoksa!

Bodrum gibi insan potansiyelinin böylesine yüksek olduğu bir kentte bu pek mümkün olamayacağı için, doğaldır ki; Bodrum halkı bu dışardan atananlar konusunda nedenini öğrenmek istiyor.

Atananlar için söyleyecek sözüm yok.

Her biri ayrı ayrı çok yetenekli, deneyimli, başarılı kişiler olabilir.

İtiraz atananlardan çok, bu atama zihniyetine yönelik.

Ahmet Aras’ın kendi ekibiyle ve siyasetin içerisinden gelmiyor olması atamalar konusunda onu hayli sıkıntıya soktu.

Öte yandan geçmiş dönem Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un gerek Muğla Büyükşehir Belediyesiyle yürüttüğü anlamsız kavga, gerekse parti disiplini konusunda gerekli hassasiyeti göstermemesi ve Genel merkezi pek dikkate almayan tavırlarının kamuoyunda yarattığı hoşnutsuzluk nedeniyle Ahmet Aras’ın bu yanlışlara düşmeyeyim kaygısı da bu durumda hayli etkili oldu gibi.

“Ben de eskiden olduğu gibi Büyükşehirle kavgalı olmayayım, Genel merkezle ilişkilerimi sıcak tutayım, bu arada bir sonraki dönemi de garantiye alayım” gibi bir düşünce de bu uygulamalarda etkin rol oynamış olabilir.

Kişi olarak ben bu kaygılardan dolayı Sayın Aras’ın denge politikası izleyeyim derken biraz ölçüyü kaçırdığını düşünüyorum.

Öyle olunca da kamuoyunda Bodrum Belediye Başkanı, sanki Büyükşehir Belediyesinin bir şube müdürü ya da CHP Genel merkezinin Bodrum örgüt sorumlusu gibi anlaşılmaya, böyle bir algı oluşmaya başladı.

Bir kez daha altını çizerek belirtmekte yarar var.

Ahmet Aras, çalışkanlığı, enerjisi, iyi niyeti ve vizyonu itibariyle hala Bodrum halkı nezdinde olumlu itibarını ve güvenini korumaya devam ediyor.

Ancak doğaldır ki, iki yıla yakın bir süre için tanınan kredinin de artık sonuna gelindi ve Bodrum halkı daha somut adımların atılmasını bekliyor.

Öte yandan “Bodrum çantada keklik, CHP kimi koysa kazanır” rehavetine kapılan İlçe ve Genel Merkez yönetiminin de bu anlayıştan sıyrılması gerekiyor.

Geçtiğimiz hafta sonu CHP İlçe Başkanının davetiyle yapılan ilçe başkanları kahvaltılı tanışma toplantısına katılanlarla, çağrılı olmayan Cumhur ittifakı bileşenlerine baktığımızda önümüzdeki seçimlerin ne kadar çekişmeli geçeceği de sanırım görülüyordur.

Geçtiğimiz dönemlerde dışardan gelen ve çoğu yazları Bodrum’da kalan seçmenlerin büyük çoğunluğu laik yaşam tarzları nedeniyle gözü kapalı CHP ye oy veriyorlardı.

Ancak salgın nedeniyle kış aylarını da Bodrum’da geçirmek zorunda kalan dışarlıklılar! Bodrum’un sorunlarını da birlikte yaşadılar.

Aynı zamanda Belediyeyi ve hizmetlerini de sorgulamaya başladılar.

Bir yandan Bodrum’la özel olarak ilgilenen Cumhurbaşkanının çabaları ve arzusu, diğer yandan genelde ve özel olarak Bodrum da yeterince etkili olamayan muhalefet nedeniyle bir sonraki yerel seçimlerin hayli çekişmeli geçeceği görünüyor.

Her hafta Kent Sohbetleri köşesinde Bodrum’a dair öne çıkan konu ve gündemleri paylaşmak dileğiyle sağlıkla kalın.