Kılıç'tan Çalışma Yaşamı Semineri

Çalışma Hayatı Uzmanı ve Ekonomist Prof. Dr. Cem Kılıç, Bodrum’da çalışma yaşamı üzerine seminer verdi. Kılıç, özellikle EYT’lilerin kıdem tazminatı ve işten ayrılması konusunda bilgilendirmelerde bulundu.

Kılıç'tan Çalışma Yaşamı Semineri

Bodrum Ticaret Odası(BODTO) ve Bodrum Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası işbirliğiyle, BODTO Konferans Salonunda Prof. Dr. Cem Kılıç'ın sunumuyla "Çalışma Yaşamı 2023, Neler Yaşandı Neler Yaşanacak? Sosyal Güvenlik ve İş Hukuku Uygulamaları" konulu seminer gerçekleştirildi.

Etkinliğin açılış konuşmasını yapan BODTO Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, “Mali müşavirler ve muhasebeciler bizim hayatımızın her yerinde, hayatımızın odak noktasında. Bizler için en önemli kurumlar sizsiniz. Çünkü bizim paramıza hükmediyorsunuz, onları yönlendiriyorsunuz. Daha doğrusu nasıl vergi vereceğimize karar veriyorsunuz. Böyle bir olayda işbirliği yapmak bizi mutlu ediyor. Umarım daha sık yaparız. Odalar ekonominin temel aktörleridir. Bizim amaçlarımız üyelerimizin hem gelecek ekonomisi hem de nasıl gidecek, onlara yol göstermek, destek olmaktır. Bugün de Prof. Dr. Cem Kılıç’ın 2023 yılındaki değerlendirmenizi dinleyeceğiz. Katıldığınız için çok teşekkür ederiz.” dedi.

Bodrum Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Akdoğan ise “Bugün bu organizasyonu BODTO ile birlikte yapıyoruz. Bu inşallah bir başlangıç olur. Bundan sonra da seminer ve eğitim çalışmalarımıza devam ederiz. Ticaret Odası olarak sizler ticaret yapıyorsunuz, bizler de size mali müşavir olarak hizmet veriyoruz. Bugünkü konumuz ‘Çalışma yaşamı, sosyal güvenlik ve iş hukuku’ Uzmanımız Prof. Dr. Cem Kılıç’a çok teşekkür ediyoruz.” dedi.

Konuşmasında Emeklilikte Yaşa Takılanlar(EYT) konusunda detaylı açıklamalarda bulunan Çalışma Hayatı Uzmanı ve Ekonomist Prof. Dr. Cem Kılıç, “Son 10 yıldır EYT konusunu konuşuyoruz. Ne zaman televizyonlar EYT konuşsak reytingler yükseliyor. EYT’nin şöyle de bir önemi var, bir sivil toplum örgütlenmesi olarak ortaya çıktı ve çok başarılı oldu. Seçimlerin de devreye girmesiyle aslında hiç olmayacak gibi görünen bir şey, mümkün hale geldi. Herkese hayırlı olsun ama EYT ile birlikte bir sürü sorun ortaya çıktı. Özellikle bu sorunlari EYT’li kişinin işten ayrılması, devam etmesi, kıdem tazminatı, ücretli izni ne olacak gibi konular, önemli sorunlar haline gelmeye başladı.” diye konuştu. 

EYT’liler için kıdem tazminatı konusuna da değinen Kılıç, “Kıdeme hak kazanıldığı andan itibaren en kısa sürede peşin olarak ödenmelidir. Yargıtay da bunu 15 gün olarak belirler genellikle. Ne var ki zaman içerisinde kıdem konusunda bu zorluklar ortaya çıkınca yargının verdiği bir takım kararlar var. Bu kararlar taksitlendirmenin mümkün olabileceğine ilişkin kararlar fakat bu kararlarda makul süre içerisinde ödenmelidir diyor. Yani siz bunu 12 taksite bölüp de 1 yılda ödeme gibi bir durumunuz söz konusu değil. Bugüne kadar olan genellikle 2 ya da 3 taksit, onların da periyotlarının birer ay olması şeklinde. Ayrıca çalışanın bu konuda onayının olması gerekiyor.” ifadelerini kullandı.