Rehabilitasyonun Önemine Dikkat Çekti

İTÜ Rektör Yardımcısı ve Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral, eski maden sahasının rehabilite edildiği ve içerisinde gölet, sazlık, zeytin ve çam ağaçlarının olduğu bölgeyi ziyaret ederek, uygulamanın örnek teşkil etmesi gerektiğini belirtti. Sosyal medya üzerinden bilim ve doğa videolarının yer aldığı hesapta paylaşılan video, kısa sürede büyük beğeni aldı.

Rehabilitasyonun Önemine Dikkat Çekti

Maden şirketi tarafından maden çalışması tamamlandıktan sonra doğaya geri kazandırılan ve içerisinde göl, sazlık, zeytin ve çam ağaçlarının olduğu bölgeyi işaret ederek, çalışmanın tüm madencilere örnek teşkil etmesi gerektiğini belirten İTÜ Rektör Yardımcısı ve Maden Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Kumral, şunları söyledi; 

“Bu bölge bir maden sahasıydı. Arkamda bulunan gölün güzelliğini görüyorsunuz değil mi? Bu gölet bir zamanlar maden üretim sahasıydı. Rehabilite edilerek çok güzel bir mesire alanı haline geldi. Buradaki birçok ağaç maden firması tarafından dikilmiş ağaçlardan oluşuyor. Bugüne kadar 3 milyon, bundan sonra da 2 milyon 500 bin ağaç dikilecek. Üzerinde bulunduğumuz tepedeki fidanlar da zeytin fidanları. Aslında burası bir atık sahası. Madenden çıkarılan toprakların yığıldığı yerler. Çok güzel bir atmosfer yaratılmış burada. Şu şekilde düşünmek yanlış, “Madenler doğayı tahrip eder…”. Madencilerin görevi zaten çevrelerini güzelleştirmektir, güzelleştirmek olmalıdır. Bu bağlamda da ellerinden geleni yaptıklarına inanıyorum. Etrafımıza baktığımızda bunların en güzel örneklerinden bir tanesini gözlemliyoruz.” ifadelerini kullandı.