Su Kabağı İşlemesini Öğrendiler

Bodrum’da düzenlenen atölye çalışmasında Kent Konseyi üyeleri su kabağı işlemesini öğrendi.

Su Kabağı İşlemesini Öğrendiler

Kazasker Lions Kulübü’nün destekleri, Bodrum Kent Konseyi Bitez Kadın Mahalle Meclisi üyelerinin katılımıyla, Bitez Hakan Otel’de su kabağı atölyesi gerçekleştirildi. Bodrum’un yöresel kültüründe en önemli objelerden biri olan su kabağı işleyip süsleme atölyesinde renkli görüntüler yaşandı.

Atölye çalışmasına katılan yaklaşık 20 kişi, eğitmenler eşliğinde su kabağı süslemesinin teknik ve inceliklerini öğrendi. 

Etkinlikte Kent Haber’e konuşan 118-Y Uluslararası Yarışmalar ve Kazasker Lions Kurucu Başkanı Filiz Tosyalı, şunları dile getirdi:

“Bu su kabağının mazisine bakarsak engellilerin eğitimine kadar gider. Çünkü biz su kabağıyla Türkiye’deki ilk engelli alt sınıflarını yaptık. Daha kanun yok, kararname çıkarttırarak İstanbul’da ilk engelli okullarını açtık. Öyle güzel bir etkinlik ki; hem zevkleriniz ortaya çıkıyor hem de ülke sevgisine kadar giden bir çalışma oluyor. Biz su kabağını tüm Türkiye’ye farklı bir açıdan tanıtıp sevdiriyoruz. Sadece lamba yapmak, ışıklandırmak değil, su kabağını her alanda kullanabiliyoruz. Mutfak aletleri, kap kacak. Burada Halk Eğitimi Müdürlüğü’nün hocaları var, derneğimiz adına ücretsiz olarak ders veriyorlar. Su kabağı çok güzel bir bitki, çok kısa bir sürede yetişiyor. Onu renklendirebiliyorsunuz. Ben herkese bunu tavsiye ediyorum. Terapi gibi. Herkese kurallara uyuyor, ağzımızda maskeler, elimizde makineler. Bu etkinliği devam ettiriyoruz.”

Bodrum Kent Konseyi Bitez Kadın Mahalle Meclisi Sözcüsü Nuran Yüksel ise etkinlikle ilgili şunları söyledi;

“Pandemide sosyalleşmenin durağanlaştığı bir dönemden sonra Kent Konseyi Kadın Meclisleri olarak mahallelerimizde çalışmalara başladık. Su kabağının özellikleriyle ilgili Lions Kulübü’nün yaptığı çalışmaları Bitez’e taşıdık. Su kabağı işlemesini öğreniyoruz. Buradaki amacımız kadının hem hobi olarak hem de ekonomik yaşamda istihdama katılmalarını sağlamak. Hobiden öte ekonomik krizin yaşandığı bu süreçte ev ekonomisine katkılarını güçlendirebilmek adına yapılan bir çalışmadır. Bundan sonra tüm toplantılarımızı atölye çalışmalarına dönüştürerek kadınlarımızı güçlendirmeye ve bir arada tutmaya devam edeceğiz.”

Yüksel, Bodrum’da önceki yıllarda çok su alan yerlere su kabaklarının dikildiğini ve bu kabakların günümüzdeki maşrapa, kavanoz gibi işlevlerini gördüğünü söyledi. 

26-27-28 Ağustos tarihlerindeki etkinlik saat 12.30 ile 16.00 saatleri arasında gerçekleştiriliyor.