1. ULUSLARARASI TÜRK KÜLTÜRÜ KURULTAYI

Fethiye Belediyesi ile Halk Kültürleri Araştırmaları Kurumunca düzenlenen ''1. Uluslararası...

1. ULUSLARARASI TÜRK KÜLTÜRÜ KURULTAYI
Fethiye Belediyesi ile Halk Kültürleri Araştırmaları Kurumunca düzenlenen ''1. Uluslararası Türk Kültürü Kurultayı Sempozyumu'', 15 ülkeden bilim adamlarının katılımıyla başladı. Fethiye Belediyesi Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan Halk Kültürleri Araştırmaları Kurumu Genel Başkanı İrfan Ünver Nasrattınoğlu, Türk kültürünün dünyanın en zengin kültürlerinden biri olduğunu söyledi. Türk halk oyunlarının, dilinin ve mutfağının, Türk kültürünün zenginliğini gösterdiğini belirten Nasrattınoğlu, ''Bu kültürü sahiplenmemiz gerekir. Türkçe, en çok konuşulan diller arasında. Çin'den Avrupa içlerine kadar 300 milyon kişi Türkçe konuşuyor. Kültürümüzü ortak çalışmalarla koruyup yaşatmalıyız'' dedi. Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı da kültürün bir ulusu ulus yapan en önemli etken olduğunu belirtti.
Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Mustafa Cemiloğlu'nun eşi Safinar Cemiloğlu, yaptığı konuşmada, geçmişte Kırım Türklerinin yok edilmek istendiğini ifade ederek, şöyle dedi:
''Bizi 1944 yılında 11 dakikada sürgün ettiler. Milletimiz yok edilmek istendi. Camilerimizi, kitaplarımızı yakıp, yıktılar. Mezar taşlarımızı inşaatlarda kullandılar. Ama biz yine de yok olmadık. Türklük ruhumuz çok yüksek olduğu için bugünlere geldik. Türk Dünyası yardım elini uzatırsa camimizi kurmak, kültürümüzü yaşatmak istiyoruz''
Moldova Gagavuzya Başkanı Mihail Formuzal da Gagavuz Türkleri'nin geçmişte yaşadıklarını anlattı. Formuzal, ''1946'da Gagavuzlar açlıktan öldü. Ama sonrasında çok çalışıp okullarımızı, üniversitelerimizi kurduk. Tarihçilerimiz halkımızın tarihini yazıyor. Gagavuzlar olarak, Türk kültürünü koruyup yaşatmak için üzerimize düşeni yapmaya hazırız'' diye konuştu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 1. Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş'ın mesajının da okunduğu sempozyumda, Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı'ya, Azerbaycan Asya Üniversitesi tarafından fahri doktora unvanı verildi. Sempozyumda Azerbaycan'dan Prof. Dr. Celil Nagiyev, Bulgaristan'dan Mecbure Efraimova, Gagavuzya'dan Liudmila Marin, Makedonya'dan Prof. Dr. Sevim Piliçkova, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nden Dr. Harid Fedai, Kırgızistan'dan Prof. Dr. Gülzura Cumakunova, Kırım Özerk Cumhuriyeti'nden Dr. Leniyara Selimova, Kosova'dan Dr. Altay Suroy, Romanya'dan İncinur Rüstem, Tataristan'dan Dr. Fevziye Bayramova, Türkmenistan'dan Doç. Dr. Berdi Sarıyev, Ukrayna'dan Doç. Dr. Tudora Arnaut, Uygur Özerk Bölgesi'nden Ömer Can Nuri ve Yunanistan'dan Işık Sadık Ahmet, delegasyonlar adına konuşma yaptı.