ALEVİLİKTE HIZIR İNANCI KONULU SÖYLEŞİ...

Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından "Hızır ve Alevilikte Hızır İnancı"...

ALEVİLİKTE HIZIR İNANCI KONULU SÖYLEŞİ...
Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği tarafından "Hızır ve Alevilikte Hızır İnancı" konulu bir söyleşi düzenlendi.

Bodrum Ticaret Odası konferans salonunda düzenlenen söyleşiye Bodrum Alevi Bektaşi Kültür Derneği Başkanı Cem Yalçın ev sahipliği yaparken, söyleşinin konuşmacısı ise Yrd.Doç.Dr. Ali Abbas Çınar oldu.

Söyleşi öncesi Kent Haber'e konuşan Dernek Başkanı Cem Yalçın, hızırın yerini ve önemini anlamak için böyle bir organizasyon dzenlediklerini söyledi. Cem Yalçın, "İçinde bulunduğumuz hızır günlerinde, hızır inancının ve alevilikte hızırın yeri ve önemini daha iyi öğrenebilmek anlamında söyleşi düzenledik" dedi.

Programa konuşmacı olarak davet edilen Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd.Doç.Dr. Ali Abbas Çınar, hızır inancının Türk kültür hayatında var olan bir ritüel olduğunu ifade etti. Çınar, söyleşiyle ilgili şöyle konuştu;

"Hızır inancının Türk kültür hayatında var olan bir ritüel. Alevilikte bu çok daha farklı yaşanıyor. Alevile onu kendi hayatlarının bir parçası haline getirmişler. Örneğin, hızır orucu tutuluyor, hızır lokması tutuluyor, hızır niyazı yapılıyor dolayısıyla hayatın bir parçası haline dönüştrülmüş. Hızır inancı o kadar yaygın ve içselleştirilmiş ki bir şekilde tanrının kerim olarak tezahürü olarak değerlendiriyrlar. Dolaysıyla alevilerdeki hızır inancı diğer toplumlardakinden daha farklı daha geniş ve kapsamlı. Anadoluyu gezdiğinizde pek çok çeşmenin, dağın, ağacın hızır olarak adlandırıldığını görüyoruz. Nitekim Antakya alevilerinde 52 tane hızır makamı var. Bu da alevilerin hızıra gösterdiği ilginin boyutu" dedi.

İlginin yoğun olduğu söyleşide diğer Türk Devletlerindeki hızır etkinliklerinden de örnekler sunuldu. Söyleşi yaklaşık üç saat sürdü.