Bodrum Siyaseti!..

Alp Arbak Yazdı; "Bodrum Siyaseti!.."

Bodrum Siyaseti!..

Hayatımda siyaseti hiç anlamadım. Sebebi de şu; koca koca insanlar birbirleri hakkında olmadık şeyler söylüyorlar, daha sonra bir araya geldiklerinde birbirlerine sanki hiçbir şey olmamış gibi davranıyorlar.

Kendilerine “siz kanlı bıçaklıydınız ne oldu?” diye sorduğunuzda, “siyaset bu işte” cevabını veriyorlar. 

Bende siyaseti hiçbir zaman kişilerin şahıslarına hizmet olarak özdeşleştirmedim. Çünkü siyaseti kişilere değil topluma hizmet bilimi olarak görmek istiyorum. Aslı da o değil mi zaten?

İşte bu düşünceyle kendi fikirlerime göre Bodrum siyasetini ve aktörlerini yorumlamak ve düşüncelerimi sizlerle paylaşmak istedim.

CHP’den başlayalım…

CHP Bodrum’un yerelinde iktidar. Üstelik yeni değil 21 yıldır iktidar. (2009’da araya DP’den Mehmet Kocadon girdi ama o da çok kısa sürdü. Zaten Mehmet Kocadon seçildiğinde mecliste çoğunluk yine CHP’deydi ve Kocadon da kısa bir süre sonra CHP’ye geçti). 21 yıllık sürede birçok ilçe başkanı, 4 belediye başkanı gördük. CHP’nin yerel iktidarının Bodrum’a faydalı olduğunu söylemek maalesef mümkün değil. Bodrum hala 40 yıllık sorunlarla uğraşıyor. Son 1 yılda alt yapı çalışmaları başladı. Ama bu çalışmalara da geniş kesimlerden plansızlıkla ilgili eleştiriler var. CHP Bodrum İlçe Başkanlığı ise siyaseti genel siyaset üzerinden yapmayı tercih ediyor. En azından sokağa yansıyan izlenim bu. Yerel sorunlarla ilgili soruları genelde görmüyor. Ama aktif bir politika yaptıklarını söyleyebilirim. İlçe Başkanı’nın bazı açıklamaları yüzünden gereksiz polemiklerin olması kafalarda soru işareti yaratıyor. 

Bence CHP’nin Bodrum’da en büyük şansı Bodrum’a diğer şehirlerden yerleşen çok sayıda vatandaş olması. Zira bu vatandaşlar yerel siyasetçileri tanımamalarına rağmen CHP olduğu için oy veriyorlar. Ama bu aralar bu vatandaşlar da fazlaca şikayet etmeye başladı.

AK PARTİ...

AK Parti Bodrum’da hiçbir zaman etkin bir siyaset izleyemedi, ta ki Osman Gökmen’e kadar. Osman Gökmen öncesinde AK Parti Bodrum’da genel olarak herkesle arasını iyi tuttu, muhalefette olmasına rağmen yeterli muhalefet yapamadı. Bu durum tabanında rahatsızlıklar yarattı. Genel kanı AK Parti’nin Bodrum’da hiç şansı olmadığı için etkin siyaset yapmadığı şeklindeydi. Ama yeni ilçe başkanı Osman Gökmen, Bodrum siyaset sahnesine çok hızlı bir giriş yaptı. Bazı açıklamaları aşırıya kaçsa da, Bodrum’un sorunlarını net bir şekilde ortaya koyması ve eleştiri yapması dikkat çekti. AK Parti’yi hiç sevmeyenler bile “ama adam haklı” demeye başladı. Bu performans ne kadar daha sürer ve bu politika sokağa nasıl yansır hep beraber gözlemleyeceğiz.

MHP...

Bodrum’da MHP diye bir parti var mı? diye herkes sormaya başladı. Bu soruyu en çok da ülkücüler soruyor. 1999 yılında Gündoğan ve Konacık Belediyeleri’ni MHP’li başkanların kazanması, 2014 yılına kadar Bodrum beldelerinde 4 MHP’li belediye olması, bu partiye gönül verenleri bugünlerde oldukça üzüyor. Atamayla gelen her isimin bu kadar suskun ve pasif kalmasının nedenini kimse anlayamıyor. Üstelik henüz yeni görevlendirilen MHP Bodrum İlçe yönetiminin bugüne kadar Bodrum siyasetinde hiç olmaması, Bodrum’la ilgili hiçbir beyanatlarının olmaması en başta ülkücülerin tepkisini çekiyor. İlçe yönetiminin göreve gelir gelmez silahlı bir kavgayla gündeme gelmesi de Bodrum’da şaşkınlıkla karşılandı.  

İYİ PARTİ...

Bodrum’da tanıdık isimlerle yola çıkan İYİ Parti, ilk yerel seçimlerde Mehmet Tosun’u belediye başkan adayı olarak çıkardı. Ciddi bir çalışma yapıldı, iddialı konuma gelindi. Türkiye genelinde CHP’yle birlikte oldukları Millet İttifakı Bodrum’da olmadı. VE CHP ve İYİ Parti karşılıklı adaylarla seçime girdi. İYİ Parti ekibi seçimleri kazanacağından çok emindi. Hatta seçimler sonrası planlanmaya bile başlandı. Ama Millet İttifakı’nda ortağı CHP’nin adayı Ahmet Aras, belediye başkanlığını kazandı. Bu durum kendinden çok emin olan İYİ Parti ekibine ağır bir darbe vurdu. Ancak İYİ Parti bugünlerde etkili muhalefet yapmaya çalışıyor. İlçe Başkanı Nevzat Kanber gördüğü aksaklıkları yapıcı şekilde dile getiriyor. İYİ Parti bugün Bodrum’da muhalefet görevini iyi bir şekilde yerine getiriyor. Ancak gelecek İYİ Parti’ye Bodrum’da neler getirir, bilinmez. Bekleyip göreceğiz.

HDP...

Bodrum’da hiç sesi çıkmayan bir parti HDP. Sadece destek verdiği bazı sivil toplum örgütleri bir şeyler söylüyor. Ama parti olarak hiçbir ses yok. Seçimlerde aday da çıkarmadı. Bu sessizliği yazılı olmayan ittifakta Bodrum’da da CHP’yi mi destekliyor? sorusunu akıllara getiriyor.

Tespitlerimle birlikte sizlere Bodrum siyasetini yorumladım. Ama hep söylediğim gibi; Bodrum kesinlikle partiler üstü bir konumda olmalıdır. Bodrum’un siyasi aktörleri bu kent için el ele vermeli. Çok büyük sorunların altından kalkmak için bu güçbirliğine ihtiyaç var.

Peki olur mu?

Keşke olsa…