‘Boşuna Mı Okuduk?’ Diye Sordular

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu’ndan Mimar, Mühendis ve Şehir Plancıları Dayanışma günü dolayısıyla yapılan açıklamada “Maalesef dayanışma günümüze, coşkulu kutlamalar yerine, yaşadığımız büyük sorunlar damga vuruyor. İçerisinde bulunduğumuz mesleki, ekonomik ve toplumsal koşullar bizlere “Boşuna mı okuduk?” sorusunu sorduruyor.” denildi.

‘Boşuna Mı Okuduk?’ Diye Sordular

Makine Mühendisleri Odası’nın Cumhuriyet Mahallesi Severcan Caddesi üzerindeki binasının terasında yapılan basın açıklamasına çok sayıda mimar ve mühendis katıldı. Basın açıklamasını okuyan TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Erdoğan, şunları dile getirdi;

“Bugün; mühendis, mimar ve şehir plancılarının dayanışma günü. Maalesef dayanışma günümüze, coşkulu kutlamalar yerine, yaşadığımız büyük sorunlar damga vuruyor. İçerisinde bulunduğumuz mesleki, ekonomik ve toplumsal koşullar bizlere “boşuna mı okuduk” sorusunu sorduruyor.

Üzülerek görüyoruz ki, bugün geldiğimiz nokta hem bizler için hem halkımız için daha da zor koşullara davet çıkarıyor. İşsizlik, hayat pahalılığı, düşük ücretler, güvencesizlik, özlük hakları ve örgütlenme sorunları ülkemizde çalışan mühendis, mimar ve şehir plancılarının hala en öncelikli sorunları olmaya devam ediyor.

Kamusal yatırımların ortadan kalkması, rant hırsının bilim ve tekniğin önüne geçmesi, sermayenin ihtiyaçlarının halkın ihtiyaçlarının önünde tutulması nedeniyle mesleğimiz sistematik olarak değersizleştiriliyor. Bir dönemin en gözdesi olarak görülen mesleklerimiz, bugün diplomalı işsizliğin, güvencesiz bir geleceğin, açlık ve yoksulluk sınırı altında ücretlerle çalışmayı zorunlu hale getiriyor. Bu şartlarda yaşamak hem insanlık hem meslek onurumuzu ayaklar altına alıyor. 

Her yeni günde, onlarca genç meslektaşlarımız, eğitimleri dışında bir alanda çalışmak, daha iyi bir hayat yaşayabilme ihtimaline tutunarak, yurtdışına gidiyor. Gençlerimiz göç ettikçe, ülkemizin geleceğine dair umutlar da tek tek sönüyor. Tek adamın himayesine girmiş bir düzende, kamu kurumlarında çalışan meslektaşlarımız siyasi baskı ve sürgün tehdidi altında, düşük ücret, kadro sorunu, özlük haklarının ihlal edilmesi, düşük ek göstergeler gibi birçok sorun ile yüz yüze kalıyor. Güvencesiz-sözleşmeli istihdam modellerine yönelme, atamalarda liyakatin ortadan kalkması ve nihayet hukuksuz-keyfi ihraçlar gibi nedenlerle kamudaki teknik personelin iş yükü artarken, iş riski de giderek büyüyor. 

Mühendis, mimar ve plancılarının büyük çoğunluğu asgari ücrete çalışıyor. İş bulamayanlar, meslek dışı alanlarda garsonluk, tezgâhtarlık gibi işlerde çalışmaya mecbur kalıyor. Staj sorunu nedeniyle işe girişlerde ve tecrübe süreçlerinde daha yolun başında çalışma hayatı tıkanıyor. 

Bodrum’da 3 bin 500'e yakın üyemizin çoğu kira ve yaşam zorlukları, işsizlik nedeniyle kendi işlerini yapamamaktadır. Meslekleri dışında işlerde çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Şantiyelerde günde 10 saat 7 gün izin kullanmadan fazla çalışmanın, karşılığını almadan kölelik koşullarında çalıştırılmaktayız. İnşaat sezonu bitiminde de işsiz kalmaktayız. Bunun için “Boşuna mı okuduk?” diyoruz.

Bodrum'da bugüne kadar TMMOB üyesi mimar mühendis ve şehir plancıları, Akbelen de Limak’a, Gökburun - Cennet koyda Cengiz İnşaat’a, ANTHAVEN’da Ant İnşaat’a, Yahşi kargı’da külliyeye, Tuzla’da Ağaoğlu’na, Torba Usuluk’ta VOGUE Otel’e karşı, en son Sazköy’de dayatılan eko turizm projesine karşı hukuk mücadelesini devam ettiriyoruz.
 
Geldiğimiz noktada sorunlarımızı tespit ederken, çözümü de hep birlikte, dayanışmayla ve ortak akılla bulabileceğimizi biliyoruz. Bizler, mesleğimizi bilimden, üretimden ve toplumdan yana kullanan bir mücadele geleneğinin sürdürücüsüyüz. Bu anlayışla TMMOB’nin bilim ve tekniği esas alan, kamu yararını savunan, eşitlik, özgürlük ve demokrasiden yana tavrını korumaya devam edeceğiz. Ülkemizin ve meslektaşlarımızın dayanışmaya ve birlik içinde olmaya en fazla ihtiyaç duyduğu bu dönemde 19 Eylül Mühendis, Mimar ve Şehir Plancıları Dayanışma Günü’nü mücadelemizi büyüterek kutluyoruz.”