Maliyet Artışları Turizmciyi Vuruyor

Elektriğe ve diğer kalemlere yapılan zamların ardından turizmciler de bu yılki fiyatlarına en az yüzde 50 zam yapmayı planlıyor. Yeni fiyatlarla yerli turistin alım gücünün yüzde 75-80 oranında düşeceğini kaydeden turizmciler, işletmelerini sadece yabancı turistle nasıl döndüreceklerini kara kara düşünüyor.

Maliyet Artışları Turizmciyi Vuruyor

Elektrikte ocak ayından itibaren zamlı faturalarla şoka giren turizmcilerin tepkisi artıyor. Çeşitli kentlerde eylemlerle faturalara karşı çıkan turizmciler, henüz sezon başlamadan yüzde 100’ün üzerinde elektrik zammıyla karşılaştıklarını, yoğun sezonda neyle karşılaşacaklarını ise tahmin bile edemediklerini açıkladı. 

Hem erken rezervasyonlarda, hem de sezon fiyatlarında revizyona giden turizmciler, fiyatlarına ortalama yüzde 40-50 oranında zam yapmak zorunda olduklarını belirtiyor. 

BU YILKİ ABSÜRT MALİYETLERİ YANSITMAK ZORUNDAYIZ

Bodrum Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Başkanı Serdar Karcılıoğlu, Aralık ayında 165 odalı 2 bin 700 geceleme yapılmış bir otele 65 bin TL elektrik faturası geldiğini aynı otelde ocak ayında geceleme sayısı bin 668 olurken faturanın ise 163 bin TL’ye çıktığını açıkladı. Karcılıoğlu, şöyle konuştu:

“Şimdi bu otel işletmecisi sıcaklıklar artınca klimaların çalışması ile ne kadar ödeyeceğini hayal bile edemiyor. Oteller 2021’de ayakta kalmak için zaten mevcut maliyet artışlarını tam olarak yansıtamamıştı. Bu nedenle de 2021’e 6.5 milyar dolar borç yüküyle giren oteller yılı 1.3 milyar dolarlık yeni kredilerle bitirdiler. Şimdi bu yılki absürt maliyetleri yansıtmak zorundayız. Yeni fiyatlarla yerli turistin alım gücünün yüzde 75-80 oranında düşeceğini düşünüyorum. Bu yılı yabancı turistle kurtarmak zorundayız. Döviz artışından kaynaklı çevrenin ucuz turizm cenneti oluyoruz.”  

 

Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Genel Sekreteri ve Bodrium Otel Genel Müdürü Yiğit Girgin de yaptığı açıklamada, sektör olarak mutsuz olduklarını ifade ederek şunları dile getirdi:

“Elektrik olmazsa olmaz ama sektörümüz zorla dayatılan rakamlardan dolayı çıkmaza girmiş durumda. Birçok kişi işletmesini döndüremeyecek duruma gelmek üzere. Birçok işletme faturalarını ödeyemeyecek durumda. İşletmelerinde elektriği kesilen otelci dostlarımız olduğunu biliyoruz. Tüm vatandaşlar için olduğu kadar işletmeciler için de zor bir durum. Ülke bir zam sarmalına girmiş durumda. İşletmelerimizi ayakta tutmak için istemediğimiz fiyat artışlarını yapmak durumunda kalıyoruz.”

ZAMLAR YERLİ TURİSTİ OLUMSUZ ETKİLEYECEK

Elektriğe yapılan zamların nihayetinde hem turizm işletmelerini hem de yerli turisti olumsuz etkileyeceğini dile getiren Girgin, şu değerlendirmeyi yaptı:

“Yurtiçindeki vatandaşlarımız için son derece zorlayıcı bir tatil periyodu yaklaşıyor. Ülkemizin alım gücünün düşmesi turizmin uzun vadede sürdürülebilirliğini etkilemekte. Türk turizmi sadece yurtdışından gelecek turistlerle değil yurtiçindeki vatandaşlarımızla da var olmalı. Yurtiçindeki vatandaşlarımız da eğlenmeyi, gezmeyi, güzel vakitler geçirmeyi hak ediyor. Bu zamlar yurtiçine kesinlikle yansıyacak. Turizm anlamında vatandaşların alım gücünü düşürecek. Bu da bizim istemediğimiz bir şey. Sadece yurtdışına bağlı bir turizm değil yurtiçindeki vatandaşların da rahatça gezip ülkeyi keşfedebildiği hatta onların da yurtdışına gidebildiği bir turizm hayal ediyoruz. Şu anda bu sene için bu oturmamış ve zorlayıcı fiyatlarla zor görünüyor.” şeklinde konuştu. 

 

İFLASLAR OLABİLİR

Yüksek faturaların otelleri iflasa sürükleyebileceğini de sözlerine ekleyen Yiğit Girgin, sözlerini şöyle noktaladı:

“Her otelin altyapısı dönüştürülebilir veya sürdürülebilir teknolojilerle donatılmış değil. Bunlar da ekstradan bir maliyet. Bunların maliyeti de döviz bazlı. Güneş enerjisi kullanmak veya bazı yenilenebilir enerji çeşitlerini kullanmak yatırım maliyeti gerektiriyor. Buna hazır olmayan sistemler, buna hazır olmamış oteller mevcut anlaşmalarla enerji tedariklerini sağlamaktalar. Burada da artık önlerine öngörülemeyen maliyetler çıkıyor. Biz enerji firmaları ile yaptığımız anlaşmaları yıllık bazda bütçelerken her ay değişik bazda bütçemeler önümüze çıkıyor. Bu da bizler için öngörülemez ve hesabı tutulamaz bir şekilde artış demek. Gerçekleştikten sonra görüyoruz ve tüm pazar fiyatlarını bunlara göre fiyatlıyoruz. Bunlar da otelleri çok zora sokacak. Gerçek manada özellikle yaz sezonunda enerji tüketiminin artmasıyla sıkıntıya düşürecek durumlar olacak. İflaslar olur mu? Muhtemeller arasında. Bazı özellikle kiracı işletmecilerin bu rakamlarla işletmelerini sürdürmeleri şu an zor gibi görünüyor.”