Manş Denizi’ni Yüzerek Geçecek

Manş Denizi’ni geçen en genç yüzücü olmak isteyen Bodrumlu Aysu Türkoğlu, son antrenmanını 1979'da 15 saat 47 dakikada Manş Denizini yüzerek geçerek ilk kadın Türk unvanını alan Nesrin Olgun Arslan ile birlikte yaptı.

Manş Denizi’ni Yüzerek Geçecek

Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi öğrencisi olan 2001 doğumlu Aysu Türkoğlu, Manş Kanalı’nı en genç geçen Türk sporcu olmak için İngiltere’ye gidiyor. 14 yıldır yüzme sporu ile uğraşan 21 yaşındaki Bodrumlu sporcu, Bodrum’daki son antrenmanını yaptı. 

Bu süreçte ATM Yatçılık’ın sponsorluğunu üstlendiği Aysu Türkoğlu’nu, antrenörü Bengisu Avcı Erdoğan hazırlıyor. Erdoğan’ın kendisi de 2018'de Manş'ı 11 saat 29 dakikayla en hızlı geçen kadın açık su yüzücüsü olmuştu.

Aysu, babası Mustafa Türkoğlu ve yüzme antrenörü Bengisu Avcı Erdoğan bu ayın sonuna doğru İngiltere’ye uçup Dover’a geçecek. Temmuz ayının 28 ile 31’i arasındaki zaman diliminde hava ve deniz şartlarının yüzmeye uygun olduğu günde Aysu’nun Manş geçişini yapması bekleniyor.

1979'da 15 saat 47 dakikada Manş Denizini yüzerek geçerek ilk kadın Türk unvanını alan Nesrin Olgun Arslan, Aysu Türkoğlu’na son antrenmanında eşlik etti. Arslan ve Türkoğlu’na rıhtımdan denize birlikte atlayıp antrenman yaptı. 

Basın mensuplarına açıklama yapan Türkoğlu, yüzmeye ablası Aynur Türkoğlu sayesinde başladığını ifade ederek şöyle dedi:

"14 yıldır profesyonel olarak yüzüyorum. Son 7 senede açık su dalına geçiş yaptım. İnşallah Manş Denizi'ni geçmeye İngiltere'ye gidiyorum. Kuş uçuşu yaklaşık 34 km, akıntı ile beraber 42 km'lik bir mesafe yüzeceğim. İngiltere kıyısında başlayıp, Fransa kıyısında bitiriyoruz. Bu hedefi Bodrum'da düzenlenen Nesrin hanımın ve antrenörüm Bengi Su'nun kürsüye çıkıp Manş'ı geçen kadınlar olarak bilinmesiyle ben de onları örnek alıp Manş Denizi'ni geçmeye karar verdim." dedi.

Aysu Türkoğlu'na destek amacıyla son antrenmanına katılan Nesrin Olgun Arslan ise, "Türk kadınlarına destek verilse yapamayacakları hiçbir şey yok. 43 yıl önce Manş Denizi'nde yüzmüştüm ve Adanalı yüzücü olarak herkes çok şaşırmıştı. 15 saat 47 dakikada Manş Denizi'ni yüzerek geçen ilk Türk kadını oldum. 40 yıl boyunca yüzmeye cesaret eden hiçbir Türk kadını olmadı, bu beni hep üzmüştü. Sonra 3 sene önce İzmir'den Bengi Su Avcı, Manş'ı yüzdü. Daha sonrasında hem Bengi Su ve hem de Aysu ile tanıştım. Aysu, bu ay Manş Denizi'ni yüzecek. En genç ve en hızlı yüzücü olacağına inanıyorum ve gurur duyuyorum" cümlelerini kullandı. 

YÜZÜCÜLERİNİN EVEREST'İ OLARAK KABUL EDİLİYOR

Manş Kanalı WOWSA’nın (World Open Water Swimming Association) seçmiş olduğu 7 ocean geçişlerinden biri. 7 Ocean olarak adlandırılan bu zorlu deniz parkurları arasında Manş (İngiltere-Fransa), Cook Strait (Yeni Zelanda), Catalina (ABD), Cebelitarık (İspanya-Fas), Molokai (Hawaii), Kuzey Kanalı (İrlanda-İskoçya), Tsugaru (Japonya) yer alıyor. Manş, İngiltere ile Fransa arasındaki kuzey denizinin aktığı kanal. Bu mesafe kuş uçuşu 36 kilometre ancak 12 saatte bir oluşan gelgitten dolayı yüzen kişinin hızına göre 40-42 kilometre uzunluklarına gelebiliyor. Su sıcaklığı yaklaşık 13-17 derece civarı. Kanalı yüzerek geçerken bir gözlem teknesi sporculara geçiş süresince eşlik ediyor, aynı zamanda geçişi yaparken tekneden besin desteği de alınıyor. Channel Swimming Association'ın belirlediği kurallar gereği yüzücünün tekneye dokunması ve termal koruyucu gibi yüzmeyi kolaylaştıran mayolar giymesi yasak. İlk kanal geçiş, 24 Ağustos 1875’te Yüzbaşı Matthew Webb tarafından 21 saat 45 dakika içinde gerçekleşmiş. 

Manş geçişinde dünya rekoru 6 saat 55 dakika ie Avustralyalı maraton yüzücüsü Trent Grimsey’e ait. Murat Güler, 1954’teki üçüncü denemesinde kanalı geçen ilk Türk olmayı başardı. 1976’da Erdal Acet ise 76’da Manş’ı 9 saat 2 dakikada geçerek dönemin dünya rekorunu kırdı.