Sağlık Çalışanlarına Siperlik Üretiyorlar!

Bodrum’da yaşayan Keskin ailesi, koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadelede görev yapan sağlık çalışanları için yüz koruyucu siperlik yapıyor. Mimar Taşkın Keskin, evde yaptıkları siperliklerin yapımını Kent Haber'e anlattı.

Sağlık Çalışanlarına Siperlik Üretiyorlar!

Bitez Mahallesi’nde ikamet eden Keskin Ailesi, koronavirüsün yayılmasına karşı en çok ihtiyaç duyulan malzemelerin başında gelen siperlikleri, evde kendi imkanları ile üretiyorlar. Asetat, kapı altı süngeri, lastik ve zımba ile ürettikleri siperlikleri Yalıkavak, Bitez, Gündoğan, Göltürkbükü Aile Sağlık Merkezlerine veren aile, Ortakent Aile Sağlık Merkezi, Bodrum Devlet Hastanesi ve Milas Devlet Hastanesi’ne de yaptıklarını ifade ettiler. Ayrıca evlerinde siperlik yapmak isteyenler için siperliğin nasıl yapıldığını da anlattılar. 

Evinde kendi imkanları için siperlik yapan Mimar Taşkın Keskin, Kent Haber’e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Öncelikle koronavirüs nedeniyle yaşamını yitiren tüm Dünya insanlarına rahmet diliyorum. Hastalara da acil şifalar diliyorum. Ben bugün özellikle sağlık çalışanlarımızın kullanabilmesi için basit bir siperlik yapımını tarif edeceğim. Lazım olan malzemeler; ilk olarak 200 mikronun üzerinde A4 ebadında asetat gerekli. Manifaturacılarda bulabileceğimiz 3 veya 4 santimetre eninde lastik, kapı altı süngeri dediğimiz yapışkanlı sünger ve zımba. Bu malzemeler siperliğimizi yapmak için yeterli oluyor.”

Bu malzemelerle siperliğin yapım aşamalarını da anlatan Taşkın Keskin, şöyle devam etti:

“Lastiği asetatın üzerinde koyuyoruz ve muhtelif yerlerinden zımbalıyoruz. Daha sonra kapı altı süngerimizi yaklaşık 12 santimetre civarında kesiyoruz ve yapışkanından ayırıyoruz. Onu da asetatın yukarısının ortasına denk gelecek şekilde yapıştırıyoruz. Lastiğin uzunluğunu kullanacak kişiye uygun şekilde ayarlayıp zımbalıyoruz ve kullanıma hazır oluyor. Kapı süngerinin kalın olması, gözlük kullanan insanlar için bir fayda sağlayacaktır. Siperliğin biraz daha önde durmasını sağlayacaktır. Bu siperliğin maskelerden farkı şu; normal maskeler ağız ve burnu kapatıyor ve solunum yoluyla virüsleri kapmamızı engelliyor. Bu siperlikler ise direk hastayla veya virüs taşıyan kişiyle konuşurken damlacıkların yüzümüze gelmesini engelliyor.”

Evde ürettikleri siperlikleri hastanelere ve sağlık ocaklarına verdiklerini anlatan Keskin, sözlerini şöyle noktaladı:

“Şu ana kadar gönderdiğimiz tüm sağlık çalışanları bundan memnun kaldı. Biz bunu yapmaya başlayalı 3 gün oldu, şu ana kadar 60 tane gönderdik. Çok basit şekilde yapılıyor. Bütün malzemeyi hazırladıktan sonra bir kişi günde 35-40 tane üretebilir. Biz bunları tamamen kendi imkanlarımızla yapıyoruz. Vatandaşlarımız, lastikleri manifaturacılardan, asetatları kırtasiyelerden, süngerleri de yapı marketler ve nalburlardan temin edebilir.”