Vali Akbıyık'tan Su Açıklaması...

Muğla Valisi İdris Akbıyık, Bodrum’daki ana isale hattı patlaklarıyla, ilçenin yılda 45 milyon metreküplük su ihtiyacının 1 milyon metreküpünün boşa gittiğini söyledi.

Vali Akbıyık'tan Su Açıklaması...

Muğla Valisi İdris Akbıyık’ın katılımıyla Menteşe Altınkalp Restoranda 2023 yılının değerlendirilmesinin yapılması amacıyla basın toplantısı düzenlendi. Düzenlenen toplantıya kurum müdürleri ve il genelinde çalışan gazeteciler katıldı.

Bodrum’daki barajların doluluk oranına ilişkin açıklama yapan DSİ. 213. Şube Müdürü Nurettin Kıvrak, yağışlarla birlikte barajlarda doluluk oranlarının arttığına dikkat çekerek şöyle konuştu;

“Son yağışlar bölgemizin barajlarına iyi derecede etki etti. Şuanda ilimizdeki barajların doluluk oranı yüzde 69. Geyik barajımızda yüzde 47 seviyesine ulaşmış durumdayız. Bu da 19 milyon metreküp su yapmakta. Mumcular Barajımızda yüzde 15 seviyesindeyiz. Bu 2 milyon civarında. Mumcular Barajı'nda bir tık altta kalkmakla birlikte yağış sezonunun sonunda bahar yağışları ile beraber ilimizde bir su sıkıntısı olmayacağını ön görmekteyiz. Şu an da ortalamamız yüzde 69, asıl su kaynağımız Bodrum'a su verdiğimiz Geyik Barajı yüzde 47. Yağış sezonumuz hareketli geçmekte. Baharda kar erimeleriyle ve daha sonra gelen yağışlarla istenen doluluk oranlarına ulaşacağımızı ön görmekteyiz.”

Toplantıda Bodrum’daki ana isale hattı patlakları da gündeme geldi. Bodrum’da su sorunun çözümüne ilişkin çalışmaların devam ettiğini kaydeden Muğla Valisi İdris Akbıyık, şöyle devam etti;

“Bodrum’un su problemi bizim ikinci önemli problemiz. İçme suyu yönetimi MUSKİ’de tabii ki. DSİ’de tüm potansiyelini onlara tahsis etmekle yükümlü. Bodrum’a hem kuraklıktan, hem de çeşitli nedenlerden yeterli su verilemedi. Şartlar zorlanarak kısıtlı su verebildik. Mevzu politize ediliyor. Aslında kimin ne yapması gerektiği de ortada. Bodrum’un yıllık 45 milyon metreküp suya ihtiyacı var. Şuanda verilen 25 milyon civarı. Sular Geyik ve Mumcular’dan veriliyor. Geyik Barajını bakanlık termik santral için yapmıştır. Orada protokol yapılmış. Bu sular 2012 yılında belediyeye devredilmiş. Ona göre de Bodrum’a belli bir miktar vermeleri gerekiyor. Geçen sene yüzde 80’e yakını Bodrum’a verildi. 5 milyon metreküp vermesi gerekiyorken, Bodrum’a 20 milyon metreküp su basıldı. Tabi ki Bodrum’un bu sorununu çözmek için Bodrum Barajı mevzusu var. Burada ÇED iptal edildiği için yeniden süreç başlatıldı. Bodrum’da çok konuşulan bir mevzu da DSİ hatlarının tamir etmediği yönünde. Sanki sadece mesele oymuş gibi algı yaratılıyor ama aslında o çok küçük bir mesele. Tüm borular değiştirilse sağlanacak katkı 1 milyon metreküp, Bodrum’un ihtiyacı 45 milyon metreküp. Suyu dağıtmak MUSKİ’nin görevi” dedi.