Yaralı At İçin Seferber Oldular

Bodrum’da bir aracın çarptığı at, yaralandı. Vatandaşların kurtarılması için seferber olduğu at, yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Yaralı At İçin Seferber Oldular

Kaza, gece saatlerinde Yalıkavak–Bodrum yolunda meydana geldi. Yalıkavak istikametine doğru seyir halinde olan 48 BP 875 plakalı araç, Yakaköy yol ayrımını geçtikten sonraki çift şeritli yolda bir ata çarptı.

Çarpmanın etkisiyle vücüdunun çeşitli yerlerinden yaralanan at, yere yığıldı. İhbar üzerine bölgeye Bodrum Belediyesi zabıta ekipleri sevk edildi. Ata çarpan aracın sürücüsü H.F. ise tutanak işlemleri sonrası kaza yerinden ayrıldı. Kazayı gören diğer vatandaşlar yaralı hayvan için seferber oldular, 2 saat boyunca atın başından ayrılmadılar.

Olay yerine gelen Bodrum Belediyesi Petbulance ekibinin müdahalesinin ardından yaralı at vatandaşların desteğiyle ilçedeki özel bir kliniğe götürüldü. Atın yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadığı bildirildi.

ÇARPAN KİŞİ EN YAKIN KLİNİĞE GÖTÜRMEK ZORUNDA

Bodrum Kent Konseyi Hayvanların Yaşam Hakkını Koruma Çalışma Grubu Avukatı Arzu Ayyıldız, bir hayvana çarpan sürücünün onu en yakın kliniğe götürmek veya naklini sağlayarak masraflarını karşılamak zorunda olduğunu ifade ederek şöyle dedi:

“Her gün onlarca trafik kazası haberi alıyoruz, kedi, köpek, tavuk, at birçok hayvan ölüyor ya da sakat kalıyor. Sokaklar sahipsiz hayvanların yaşam alanıdır ve özellikle yerleşim yerlerinde çok dikkatli araç kullanmamız gerekir. Hayvanların muhakeme yeteneği olmadığı için biz insanlar olası kazaların önlemlerini almak zorundayız. Ayrıca, hem hayvan sahiplerine hem araç kullananlara bir bilgilendirme veya bilenler için hatırlatma yapmış olalım.

HAYVANA ÇARPMAK ZORUNLU TRAFİK SİGORTASI KAPSAMINDA

5199 Sayılı kanuna göre, bir hayvana çarpan kişi onu en yakın kliniğe götürmek veya naklini sağlayarak masraflarını karşılamak zorunda. Ayrıca, zorunlu trafik sigortası da masrafları karşılamakla yükümlü. Kaza yapan kişi olay yerinde fotoğraf çekme ihtimali varsa hemen kaza anının bir fotoğrafını çeksin, kaza tutanağı tutsun ve acilen hayvanı en yakın kliniğe götürsün veya naklini sağlasın. Akabinde sigortacısız başvuruda bulunup dosya açtırsın. Veteriner hekimin yazacağı rapor ve masraf makbuzunu sigortacısına vererek ödeme kendisine ödeme yapılmasını talep etsin. Eğer sigorta şirketi olumsuz cevap verirse, sigorta tahkim komisyonuna başvursa bulunabilir, komisyondan gelen cevaplar hayvana çarpmanın zorunlu trafik sigortası kapsamında olduğu yönünde.

Olayımız özelinde de tabi, atın yolun ortasında olmaması gerekiyor. Hayvan sahibinin sorumsuzluğu var burada maalesef ve yine bedelini hayvan ödemiş. Belediye Zabıtası Yönetmeliği Fasıl 3-ç: Kümes, ahır ve ağıl hayvanlarını sokaklara bırakmak, park, bahçe, arsa, cami ve diğer mabetlerin avlularında otlatmak, belediyece tayin edilen cadde ve yollar dışındaki yollardan ve meydanlardan geçirmek yasaktır.

Trafik Kanunu Md. 69: Yerleşim birimleri dışındaki karayolunda, taşıt yolu üzerinde zorunlu haller dışında hayvan bulundurmak, karayollarının yasaklanmamış kesinlerinde ise hayvanla çekilen veya elle sürülen araçları, hayvanları, hayvan sürülerini ve binek hayvanlarını trafik kurallarına uymadan sürmek ve bunları sürme yeteneğinden yoksun kimselerin yönetimine vermek veya başı boş bırakmak yasaktır. Siz bir hayvan sahibi iseniz o hayvanın tüm sorumluluğunu almalı ve her türlü önlemi alarak başına kötü bir şey gelme riskini minimalize etmelisiniz.”

Muhabir: Hamdi Yörür