7. AŞI HAFTASI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Ana teması, “Bağışıklamanın önemine vurgu yaparak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık...

7. AŞI HAFTASI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Ana teması, “Bağışıklamanın önemine vurgu yaparak farkındalığı ve aşı kapsayıcılık oranlarını artırmak” olan 21 Nisan-27 Nisan 2012 tarihleri arasında 7. Avrupa Aşı Haftası çalışmaları devam ediyor.

Bu hedefe ulaşabilmek için İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda; toplumun tüm kesimlerine aşılamanın önemi ve çocukluk ve erişkinlik dönemi aşı takvimleri konularında bilgilendirmeler yapılarak, sosyal mobilizasyon faaliyetleri düzenleniyor.

Mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinler) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere AŞI denir. Aşılar, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp onların bağışıklanmalarını sağlamak amacıyla verilir. Vücutta savunma mekanizmasını uyararak, hastalık etkenini tanıyan ve bu etkenle karşılaşıldığında onu yakalayıp yok eden koruyucu maddelerin (antikorlar) oluşmasını sağlarlar. Bu şekilde aşılanan kişi aşılandığı hastalıklara karşı bağışık yani dirençli olur.

Ülkemizde halen uygulanan DaBT-İPA-Hib Aşısı (karma aşı) difteri, boğmaca, tetanoz, çocuk felci, H.influenza tip b’ye bağlı menenjit, zatürre ve orta kulak iltihaplarından, Hepatit-B aşısı Hepatit B’ye bağlı B tipi sarılık, siroz ve karaciğer kanserinden, BCG aşısı veremden, KKK (Kızamık-kabakulak-kızamıkçık ) aşısı kızamığa bağlı zatürree, orta kulak iltihabı ve SSPE (subakut sklerozan panensefalit) hastalığından, doğumsal kızamıkçık sendromu ve kabakulaktan, KPA aşısı ise zatürree, beyin iltihabı ve kan zehirlenmesinden korur.

Tam aşılı çocuk; 1’er doz BCG ve KKK, 3’er doz DaBT-İPA- Hib, Hep-B ve KPA aşılarının tamamını almış çocuk olarak tanımlanmaktadır. Aşılarını uygun sayıda ve uygun aralıklarla almamış çocuklar yeterince korunmuş olmaz. Aşıların zamanında ve uygun aralıklarla uygulanması çok önemlidir. Bütün çocuklar doğar doğmaz takvime uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalıdır. Bunun dışında sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak tetanoz, difteri, risk grubu; kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, pnömokok ve hepatit B hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler de sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmeli ve aşılanmalıdır. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise seyahat edecekleri bölgenin özelliğine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar.

Aşılar Sağlık Bakanlığı kurum ve kuruluşlarında ücretsiz olarak uygulanmaktadır. Ayrıca bazı riskli grup aşılamaları Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği/Sağlık Uygulama Tebliği kapsamında sosyal güvenlik kurumları tarafından ödenmektedir.

Aşılama ile Ulaşılan Başarılar; Ülkemizde Çiçek hastalığı 1977 yılından itibaren tamamen yok edilmiştir. Hastalık etkeni yok edildiğinden çiçek aşısı uygulamaları durdurulmuştur. Yine çocukluk çağı hastalığı olan poliomiyelit (çocuk felci) hastalığına karşı dünya genelinde yaygın aşılama çalışmaları yapılmıştır. Ülkemizde son polio vakası 26 Kasım 1998 de görülmüştür. Polio Eradikasyon Programı çalışmaları ile ülkemizin de içinde bulunduğu Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölgesi 21 Haziran 2002’de “Poliodan Arındırılmış Bölge” sertifikası ile belgelendirmiştir. Ülkemizde 2003 yılında Kızamık hastalığını yok etmeye yönelik bir program başlatılmış olup halen devam etmektedir.