Bugün Avukatlar Günü...

5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle Bodrum’da görev yapan avukatlar, adliye önünde tören düzenledi, basın açıklaması yaptı.

Bugün Avukatlar Günü...

Bitez Mahallesi’ndeki Bodrum Adliyesi önünde yapılan törene Bodrum Belediye Başkan Yardımcısı Av. İlknur Ülküm Seferoğlu ve Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Av. Cavidan Karaöz Özyiğit’in de aralarında olduğu çok sayıda avukat katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından Atatürk Anıtı’na Muğla Barosu Bodrum Temsilciliği çelengi konuldu.

Törende konuşan Muğla Barosu Disiplin Kurulu Üyesi Av. Atilla Çelik, şunları dile getirdi:

“Bugün bir kez daha avukatlığın ne kadar zor, meşakkatli ve onurlu bir meslek olduğunu adliye koridorları ve ofislerimizde yaşayarak görmekteyiz. Arzu ettiğimiz, gönlümüzden geçen demokratikleşme yasalarının maalesef yeterince yasalaşmadığı, yasalaşanların da yeterince iyi uygulanamadığı bir süreci yaşıyoruz. Toplumun birçok bölümünde hukukla ilgili ve ekonomi ile ilgili çok büyük sıkıntıların yaşandığı Dünya’daki olumsuz gelişmelerden de aşırı derecede olumsuz etkilendiğimiz bir ortamı yaşıyoruz. Bizim bu dönemde görevimiz ve yaptığımız işler gün geçtikte daha da zorlaşmakta. Ancak bizler mesleğin onurunu ve saygınlığını korumak için elimizden geldiğince özveri ile çalışmaktayız.” şeklinde konuştu. 

Muğla Barosu Bodrum Temsilcisi Av. Cavidan Karaöz Özyiğit ise konuşmasında şu sözlere yer verdi:

“Dünyanın en onurlu mücadelesiyle, hak ve adalet için, adaletin tam anlamıyla tecellisi için canla başla mücadele eden tüm meslektaşlarımızın gününü kutluyorum. Avukatlar gününü kutlarken, savundukları müvekkilleriyle özleştirilerek, görevlerini ifa ettikleri için tutuklu tüm meslektaşlarımızı saygıyla, mesleğini ifa ederken öldürülen meslektaşlarımızı rahmetle anıyorum.

Mesleğimiz her geçen gün, maddi ve manevi olarak itibarsızlaştırılmaya çalışılmakta, yargının olmazsa olmazı savunma, iş takipçisi konumunda gösterilmeye çabalanmaktadır. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü savunma amacı olan avukatlık mesleği, kuşkusuz,  otoriter yönetimler için olası bir tehlikedir. Bunun temel nedeni mesleğimizin özü gereği sisteme itiraz etmesi ve muhalif olmasıdır. Hukuka bağlılığın kalmadığı, AİHM Kararlarının uygulanmadığı, Anayasa Mahkemesinin kapatılmasının konuşulduğu bir ortamda, savunma yapan ve hak ihlallerini ortaya çıkaran talimat verilemeyen avukatlar hedef alınmaktadır.

Avukatlar bağımsız savunmayı serbestçe temsil eden kamu görevlileridir. Avukat davanın tarafı değildir. Hukuk devletinde avukat, sistemin önemli bir parçasıdır. Herkes için adalet, adalet için avukat söyleminin ne denli önemli olduğu günümüzde çok daha iyi anlaşılmaktadır. Avukata saldıran ve avukata yapılan her türlü haksızlığı hak gören zihniyetin, bir gün avukatın hukuksal yardımına ihtiyacı olacağı da bilinmelidir. 

Herkesin kendi hukukunu uygulayamamasının teminatı avukatlardır. Hukuka bağlı devlette avukatın rolü tartışılamaz. Sadece hukuka uymayacak olanlar, avukatı kabul etmez. Amaç hukuksa, avukat şarttır. 

 

Aydınlık ve özgür bir ülke için, savunmalarımızla, sesimizle, toplumu karanlığa sürüklemeye çalışan değersiz her topluluğu yok etmek için mesleğimizin onuruna yakışır şekilde çalışacağımıza olan inancımızla, avukatlar günümüzü kutluyor, saygılarımı sunuyorum.”