Depremsellik Araştırması Yapmak Lazım

Bodrum Belediye Başkanı Aras, ilçede deprem yönetmeliğinden sonra yapılan binalarının sağlam olduğunu ifade ederek “Fakat 80’lerde, 90’larda yapılan birçok sitenin ve binaların depremsellik araştırmalarını yapmak lazım.” dedi.

Depremsellik Araştırması Yapmak Lazım

Deprem bölgesinden dönen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, belediyenin toplantı salonunda basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Bodrum’daki binaların depreme dayanıklılığı ile ilgili soruya yanıt veren Aras, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Deprem yönetmeliğinden sonra yapılan binaları sağlam. Fakat 80’lerde, 90’larda yapılan birçok sitenin ve binaların depremsellik araştırmalarını yapmak lazım. Elazığ depreminden sonra belediyede bir ekibimiz var. İnşaat mühendislerinden bir ekip kurduk, onlar inceliyorlar ama ben binaların hepsi sağlam diyemem. Deprem yönetmeliği çıktıktan sonra, 2000’lerden sonra yapılan binalar sağlam. Bodrum’da eskiden alüvyon olan bölgelere bir şey yapılmazdı. Zaten yıkımlar alüvyon olan bölgelerde. Genelde tarımsal alanlara yapılan binalar yıkılmış. Orada da öyle Hatay’da Amik Ovası’nda çok büyük yıkımlar var. İskenderun’da da dolgu gibi alanlar. Genelde sağlam zemine yapılan dağlık, kayalık alanlarda eski binalar yıkılmamış. Bodrum’da eski köy evlerimiz, taş evlerimiz dayanıklıydı. Çünkü zemin sağlam, insanlar biliyor. Binlerce yıllık bir deneyim var. O deneyime göre yapılmış ama son dönemlerde mandalina bahçelerine ev yapıldı.”

“MEVCUT BİNALARIN STATİKLERİ İLE OYNANIYOR”

Bodrum’da deprem yönetmeliğinden önce yapılan sitelerin eskidiğini söyleyen Aras, “Bodrum’a 1970’lerden itibaren birçok site yapıldı. Belki bunların içerisinde deniz kumu ile yapılanlar da var. Bizim 1977’de Bodrum’un içinde yaptığımız evin bile deniz kumu ile yapıldığını biliyorum. O yüzden bunların hepsinin tek tek incelenmesi lazım. Belki de güçlendirme ve kentsel dönüşüme sokulması lazım. Kaçak yapılaşma malum devam ediyor. Mevcut binaların statikleri ile de oynanıyor. Ya bir kat çıkılıyor, ya bir balkon kapatılıyor. Mevcut binanın statik yükü projesine göre arttırılıyor. Orada ne olacağını da Allah biliyor. Kolon kesiliyor, oda ekleniyor. Bodrum kat açılıyor. Bunlar, normal işler değil. Kesinlikle yapılmamalı.” dedi. 

“BODRUM’UN DEPREMSELLİK RAPORUNU ORTAYA KOYMAMIZ LAZIM”

Bodrum’da acilen depremsellik araştırması yapılması gerektiğini dile getiren Belediye Başkanı Aras, şöyle devam etti;

“Acilen Mimarlar odamız, TMMOB ile çalışma başlatmalıyız. Sadece belediyenin yeteceği bir iş değil. Hep birlikte Bodrum’un depremsellik raporunu ortaya koymamız lazım. Ayrıca imar planları yapılırken bu zemin etütleri yeteri kadar yapıldı mı? Eğer Hatay’da bu yapılsaydı, fay hatlarının üzerine binalar yapılmazdı. İmar planlarının gözden geçirilmesi, inşaat mevzuatının tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. Ben buradan vatandaşlara da öneriyorum. Bodrum’da vatandaşlar binalarının deprem risklerini yaptırsınlar. İmar Barışı’ndan sonra Bodrum’da bağımsız bölümler artarak 300 bin oldu. Tek bağımsız bölüm otelin şu anda 50 bağımsız bölüm konut haline geldiğini görüyoruz. Rezidans oldu hepsi. Otellerde odalar birleştiriliyor. O yüzden bunların da incelenmesi gerekiyor. Sonra bu yapı denetim mevzuatını tekrar gözden geçirmek gerekecek. Bu işte istendiği gibi görevini yapamıyor.”

Bodrum’da bölgesel olarak arama kurtarma timi, malzeme ve ekipman hazırlıklarının yapılması gerektiğini kaydeden Aras, “Bunu yangınlarda yapmıştık. 36 farklı noktaya ani müdahale konteyneri koyduk. İçine yangın ekipmanlarını koyduk. Mahalle afet gönülleri diye bir sistem oluşturduk. O işe yaradı. Geçen sene yangınlarda anında müdahale edebildik. Sivil inisiyatif burada çok önemli.” dedi.

BODRUM BELEDİYESİ BİNASININ DA SAĞLAM OLMADIĞINI DÜŞÜNÜYORUM!

Kamu binalarının depreme dayanıklı olması gerektiğini dile getiren Başkan Aras, “Ben belediye binasının sağlam olmadığını düşünüyorum. Burada bir güçlendirme yapılmış. Bir an önce yeni bir belediye binası yapmamız lazım. Depreme dayanıklı bir şey yapacağız ki en azından birileri mağdur insanlara yardım edebilsin. Bir şey çalışsın. Orada hiçbir şey çalışmıyordu arkadaşlar. Gölbaşı, Arsuz, Hatay belediye binaları yıkılmıştı. Nasıl hizmet vereceksiniz? Kamu binalarının yıkılmaması lazım. Kamu binaları yıkılınca kaos olur. Hemen çalışma başlaması lazım. Biz, kendimizi de gözden geçireceğiz. Hemen yeni bir belediye binası yapıp buranın da depremselliğini kontrol ettirmemiz lazım. Zaten Konacık bölgesinde, BODTO’nun yanında bir yer var. Biz, oraya göre bir proje hazırlamıştık, Mimarlar Odamızla oturup onun üzerine tartışacağız. Oraya bir belediye binası ve afet koordinasyon merkezi oluşturmamız lazım, AKOM. Bizim AKOM’a çok acilen ihtiyacımız var yoksa görev yapamıyorsunuz, ben deprem bölgesinde bunu gördüm.” ifadelerini kullandı. 

“BODRUM’UN KAPASİTESİ DOLU”

Sorulan bir soru üzerine Bodrum için öngörülen göç ile ilgili değerlendirmeler yapan Başkan Ahmet Aras, Bodrum’un taşıma kapasitesinin dolduğuna ve bu konuda çalışma yapılmasının gerekliliğine vurgu yaparak su, elektrik ya da jeolojik etütlerin de bir an önce yapılmasını önemli olduğunu söyledi.

Muhabir; Hamdi Yörür