İnanmayın, Görüntü Bodrum'dan Değil!

Günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelen sosyal medya, aynı zamanda sıklıkla son derece yanıltıcı, yanlış, yalan hatta provakatif bir mecra haline de gelebiliyor.

İnanmayın, Görüntü Bodrum'dan Değil!

Son zamanlarda tüm dünyanın ana gündem maddesi olan koronavirüs salgını nedeniyle yapılan birçok paylaşımda da sıklıkla gözlenen bu durumun son örneği Bodrum'da yaşandı. Sabah saatlerinden itibaren whatsupp gruplarında ve bazı twitter hesaplarında Bodrum'un Yalıçiflik Mahallesi'nde çekildiği iddia edilen ve yüzlerce yaban domuzunun görüntüde olduğu video binlerce kişiye ulaştı. Twiter'da 867 bin takipçisi olan ünlü yönetmen Birol Güven de videoyu "Burası Yalıçiftlik, Bodrum" yazısıyla sosyal medyadan paylaşan isimler arasındaydı. Güven'in paylaşımının yüzlerce beğeni, paylaşım ve yorum aldığı görüldü.

Oysa küçük bir araştırma yapıldığında videonun Bodrum ile hiçbir alakasının olmadığı kolaylıkla tespit edilebiliyor. Şubat ayı başından beri İspanya ve Fransa başta olmak üzere çok farklı ülkelerde sosyal medya kullanıcılarının farklı yerlerde çekildiği notlarıyla paylaşılan video aslında 10 Şubat'ta ispanyol haber portalı cronicaglobal.elespanol.com'da yer alan bir habere ait. "Yaban domuzu istilası yerleşim bölgelerini tehdit ediyor" başlığıyla yayınlanan haberde, yaban domuzu sürüleri nedeniyle 2018'den beri trafik kazalarının % 32 oranında arttığı vurgulanarak "Bir yaban domuzu sürüsü Albacete, Enguera'daki yolu işgal etmiş. Bir sürücünün paylaştığı videoda, bu hayvanların düzinelercesinin yolu işgal ettiğini ve rahatça yürüdüğünü görebilirsiniz" ifadeleri kullanılmış.

İletişim uzmanları her an milyonlarca paylaşımın yapıldığı sosyla medya mecralarında tuzağa düşmemek için paylaşımlara eleştirel bakmak, kaynağını sorgulamak ve belki doğruluğu konusunda küçük bir araştırma yapmak gerektiğine dikkat çekiyorlar.