Ağustos ve Eylül Beklentisi Yükseldi

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Bodrum Temsilcisi Yiğit Girgin, otellerin fiyat politikalarında yeni bir düzenlemeye gitmesiyle, Ağustos ve Eylül ayında yüksek doluluk oranlarına ulaşılabileceğini söyledi.

Ağustos ve Eylül Beklentisi Yükseldi

Artan enflasyonla birlikte Bodrum’daki oteller konaklama fiyatlarında artışa gidince, otellerdeki doluluk oranları beklentilerin altında kaldı. Özellikle Temmuz ayında tam kapasite ile çalışmayı bekleyen otellerde doluluk oranı yüzde 70’lere kadar düşünce fiyat indirimine gidildi. Ayrıca haftalık ve günlük olarak kiraya verilen konutlar da otel turizmini olumsuz yönde etkiledi. 

Fiyat indirimi ile birlikte tesislerin Ağustos ve Eylül ayındaki beklentileri de olumlu yönde gelişti. Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Bodrum Temsilcisi Yiğit Girgin, Haziran-Temmuz aylarında otel doluluklarının beklentinin altında kaldığını dile getirerek şöyle dedi;

“Özellikle yüzde 100 beklediğimiz bir Temmuz ayının bu sene yüzde 70-80 bandında gerçekleştiğini söylemek yanlış olmaz. Tabii bunun ülkedeki ve Avrupa'daki gelişen enflasyonla, döviz kurları ile seçim sonrası ani oynayan döviz kurları ile de ilgisi var. Buradaki enflasyon sadece Türkiye’de değil her yerde ama son iki yıldır Türkiye’ye talep olduğu için buradaki otel kontrat fiyatlarının bir önceki yıla nazaran biraz daha fazla zam görmüş olması da satışlar açısından bir eksi görüntü seyrettirdi. Bir de bunun yanında günlük-haftalık-aylık diye nitelendirdiğimiz konutların kiraya veriliyor olması turizm sektörünün Haziran’dan itibaren özellikle Temmuz ayında büyük bir yara almasına sebep oldu. Sadece sorumlu, suçlu bu evler demiyoruz ama bu evlerin de özellikle kayıt dışı oluşturduğu noktada hem vergisel, hem güvenlik, hem de yatak konusundaki kaçak oynayışı sektöre ve turizme biraz fazla zarar veriyor.”

Otellerde geceleme fiyatlarında indirim yapıldığını da sözlerine ekleyen Girgin, “Seçim sonrası Haziran biraz daha hareketli geçti. Temmuz sonrasında durağanlaştı, Ağustos’ta çok ciddi durağanlaşmıştı ama bu hafta alınan rezervasyonlar ve talepler şu anda Ağustos’ta güzel bir toparlama olduğunu öne çıkartıyor. Tabii bu ne kadar otel doluluklarına yansır bilmiyorum. Çünkü oteller de dolulukları yakalamak için aksiyon aldılar. Kurun da artması ile Euro bazlı fiyatlarda aşağı yönlü bir hareket kabiliyeti gelişti. Çünkü kurun düşük kalması fiyatların döviz bazlı yukarı çekmişti. Burada biraz ters orantı var ama kurun yukarı çıkması ile birlikte Euro bazlı fiyatlarda da döviz bazlı fiyatlarda da aşağı yönlü bir hareket kabiliyeti gelişti. Bununla beraber de oteller aksiyon aldılar. Tabii artık sıcakların da artması ile bizim sahil bandındaki otellerimizin de hareketliliği başladı. Ama hâlâ tabii enflasyonun ve fiyatlamaların, yüksek fiyatlamaların getirdiği sıkıntıları görüyoruz. Ama Ağustos şu anda Temmuz’dan daha pozitif görünüyor. Tabii bu durumun Eylül’de de devam edeceği noktasında beklentiler yüksek. Eylül-Ekim, hatta Kasım. Ama burada da uçak firmalarının yapacağı hareketler, hamleler sezonun uzayıp-kısalması konusunda önemli bir rol oynayacaktır.” dedi. 

Bodrum’daki araç ve insan trafiğinin otellerde kendisini göstermediğini sözlerine ekleyen Girgin, “Dediğim gibi bunu zaten şu anda çözümleyemiyoruz. Zaten şu anda sektör olarak birbirimize bu soruyu soruyoruz. Bu kadar araç var, bu kadar insan geldi diye konuşuluyor fakat bu insanlar nereye gitti diye baktığımızda tabii Bodrum büyüdü. Her şeyi kötü bir niyete bağlamaya gerek yok. Bodrum şöyle büyüdü; ikinci, üçüncü konutlar var. Çok fazla gece hayatı, restoran, gastronomik olarak artık iç kesimlerde de sadece sahil bandında değil, başka yerlerde de seçenekler var. Bu insanları görmüyor olabiliriz ama tabii ki bunun bir olumsuz etkisi de gene söyleyeceğim gibi günlük-haftalık ne olduğu belli olmayan, turizme hiçbir şekilde faydası, vergiye veya şehir güvenliğine hiçbir faydası olmayan evlerin bu misafirlerin; yani şehirlerimize gelen misafirlerin bir kısmını ağırladığını düşünüyoruz. O yüzden hani turist hareketliliği olarak değil, insan hareketliliği olarak göze çarpılıyor ya da hissediliyor bu hareketler, bu turistler ya da şehrimize gelenler. Trafik çok ama insanlar otellerde değil insanlar genellikle akrabalarının evlerini tercih ediyor. Hatta yabancıya satılmış olan özellikle Antalya’da ve bölgemizde bulunan bu yabancı satışı gerçekleşmiş olan evlerin bu yabancıların kendi çevreleri üzerinden hiçbir şekilde Türk firmaları ile ne bir acente, ne bir otel, ne bir şirket olmaksızın kendi aralarında pazarladıklarını görüyoruz. Bu şu anda acilen alınması gereken bir önem arz ediyor.” ifadelerini kullandı. 

Acentelerin boş uçak koltuklarını doldurmak için işbirliği yaptığını söyleyen Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği Bodrum Temsilcisi Yiğit Girgin, “Şu anda evet otellerin bir kısmının aksiyonlara gittiğini görüyoruz. Boş uçak koltuklarını doldurmak için acentelerin işbirliği yaptığını görüyoruz. Bunlar şu anda pozitif seyretmeye mahal olan eylemler ve bununla beraber Ağustos’un daha pozitif bir giriş aşamasında seyir aldığını görüyoruz. Bu şekilde devam ederse, bu işbirliği devam ederse Eylül-Ekim aylarında da bu hareketlilikten biz nasibimizi alacak gibi duruyoruz. Fakat tekrar söylüyorum her şeyi bu noktaya çıkartmak istemesem de bu gerçekten çok önemli; günlük kiralık evlerin durumu. Her güzel giden şeyin bir engeli olabiliyor. Bunlara dikkat etmek gerekiyor. Bu turistlerin nasıl bir hareketlilik sağladığına da dikkat edip daha doğru bir turizm hareketliliği almakta fayda var.” diye konuştu.