Bodrum’da Su Toplantısı Yapıldı

Bodrum’da “İklim Krizi ve Kentsel Altyapı, Sürdürülebilir Mimaride Su Korunumu, Bodrum’un Derinleşen Su Sorunu ve Ürettiğimiz Çözümler” başlıklı toplantı gerçekleştirildi.

Bodrum’da Su Toplantısı Yapıldı

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Bodrum Şubesi tarafından düzenlenen toplantı, Bodrum Ticaret Odası Toplantı Salonu’nda yapıldı. Toplantıda Bodrum Kent Konseyi Su Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Gürol İnan ”Bodrum’un Derinleşen Su Sorunu ve Ürettiğimiz Çözümler”, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik ”İklim Krizi ve Kentsel Altyapı” ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Dr. Pelin Cengizoğlu ise “Sürdürülebilir Mimaride Su Korunumu” başlıklı sunumlar yaptı. 

İklim krizinin son yıllarda tüm Dünya’yı etkilediğini söyleyen Doç. Dr. Ceyhun Özçelik, sözlerini şöyle sürdürdü;

“İklimsel olayların, sıcak hava dalgaları olsun, afetler olsun, taşkınlar olsun, kuraklık olsun; bunların şiddetlerini, genliklerini ve süresini değiştiren bir durumla karşı karşıyayız. Özellikle kentsel altyapısı sorunlu olan büyükşehirlerimizde ve turistik destinasyonlarımızda bunların ciddi hasarlara yol açacağı, vatandaşlarımızın bundan ciddi şekilde etkileneceğini daha önce dile getirmiştik. Yağışın az olması durumunda rezervuarlarımız kurumaya başlıyor. Yağışın fazla olması durumunda taşkınlarla karşı karşıya kalıyoruz. Bizim bunlara yapacağımız şey kentsel altyapımızı korunaklı hale getirmemiz lazım.”

Bodrum Kent Konseyi Su Çalışma Grubu Kolaylaştırıcısı Gürol İnan ise insanlar günlük ihtiyaçlarını karşılarken dolaylı olarak tonlarca su tükettiğini dile getirerek “Bu hususa dikkat çekmek istiyorum. Örneğin bir kilo domatesin üretilmesi için 184 litre su harcanıyor. Bir kilo biftek için 15 ton su harcanıyor. Bir tane hamburger yiyorsunuz ama 2 bin 400 litre su tüketmiş oluyorsunuz. bir tane otomobil lastiğinin üretimi için 9 bin 400 litre su harcanıyor. En dramatik olan da bir pet şişede yarım litre su içiyorsunuz ama o pet şişenin üretimi için 5 litre su harcanıyor. Yarım litre su içiyorsunuz ama aslında 5,5 litre su tüketmiş oluyorsunuz, onu da çöpe atıyorsunuz. Dolayısıyla bu pet şişelerden, kullan – at şeylerden uzaklaşmamız gerekiyor. Dolaylı olarak tüketilen su miktarını azaltmamız gerekiyor.” diye konuştu.