Cengiz İnşaatın Ruhsatı İptal Edildi!

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, bugün yaptığı açıklama ile Cengiz İnşaat'a, Cennet Koyundaki Gökburun'da verilen inşaat ruhsatının iptal edildiğini duyurdu.

Cengiz İnşaatın Ruhsatı İptal Edildi!

Bodrum Belediyesi tarafından Gölköy Mahallesi'ndeki Gökburun'da Cengiz İnşaat'a ait 180 dönümlük alandaki proje ile ilgili inşaat ruhsatı verilmesi, kamuoyunda büyük tartışmalara sebep olmuştu. 

Son günlerde Bodrum'un bir numaralı gündem maddesi haline gelen konu ile ilgili Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, düzenlediği basın toplantında verilen ruhsatın iptal edildiğini duyurdu. 

Başkan Aras, bahse konu yer ile ilgili özelleştirmenin iptali için açılan dava ve buna istinaden Danıştay tarafından alınan iptal kararını hatırlatarak “Yargı kararlarının üzerinde hiçbir güç olmayacağından hareketle Cengiz İnşaat'a verdiğimiz ruhsatı iptal ettik." dedi.

Toplantının başında; firmanın Temmuz ayında ruhsat başvurusu yaptığı günden bugüne kadar olan süreci özetleyen Başkan Aras, her şey mevzuata uygun olduğu için ruhsatı vermek durumda olduklarını anlattı. 

“DANIŞTAY’IN İPTAL KARARI VAR”

Bahse konu arazinin 2012 yılında özelleştirme ile satışı yapıldığını anlatan Aras, şöyle dedi;

“Bu arazinin maliki olduğunu iddia eden bir grup, özelleştirmenin iptali için dava açıyor. Açılan davanın ardından Danıştay tarafından bu özelleştirmenin iptali ile ilgili bir karar alınıyor ancak özelleştirmenin iptali ile ilgili karar, özelleştirme yüksek kurulu tarafından alınan bir kararla uygulanmıyor. Yani Danıştay’ın kararını özelleştirme Yüksek Kurulu uygulamıyor. Bunun üzerine Danıştay İdari Dava Daireler Kurulu tarafından 2016 yılında kesinleşen bir karar daha alınıyor ve satışın kesin iptal edildiği dile getiriliyor. Arkasından Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçtiğimiz sürece başlıyoruz. Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yine bu satışın iptal edilip mülkün maliye hazinesine devri, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile durduruluyor. Biz belediye boyutundayız, sorumluluk makamında otuyoruz. Biz de bu davaları gerekçe göstererek tapuya, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na buranın kime ait olduğunu sorduk. Bize gelen bütün görüşler, burasının ilgili firmaya ait olduğu yönündeydi. Hazine o satışın iptaline karşı bir tapu tescil davası açmamış. Hala daha Danıştay kararını durduran Cumhurbaşkanlığı kararnamesi geçerli. Belediye de bunun üzerine işlemleri tesis ediyor. Tapunun ilgili firmaya ait olduğu, planların geçerli olduğu, imar durum belgesinin de geçerli olduğundan hareketle, yapılan ifraz, terkin işlemleri, imar uygulaması işlemleri 2021’de tekrar yapılmış. Onların da geçerli olduğuna dair altlıklar oluşunca biz ruhsatı düzenledik.”

Başkan Aras, inşaat ruhsatı verilmesinin ardından TMMOB tarafından verilen tepkileri de hatırlatarak sözlerini şöyle sürdürdü;

“Arkasından burada anayasal açıdan bir problem olduğu, yolsuz bir tescil yoluyla buraya geçtiği ifade edildi. Çünkü Danıştay kararlarının üzerinde ne Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ne de özelleştirme yüksek kurulunun kararının olabileceğinden hareketle buranın bir yolsuz tescil olduğu iddia edildi. Anayasanın 138’inci maddesine göre yargı kararlarının üzerinde hiçbir makam, idare, yasama yoktur. Yargı kararları kesindir. Ancak biz tapuda taraf olup olmadığımız konusunda çok düşündük ve belediye mevzuatı, imar mevzuatı gereği bir karar vermiştik. Ancak bu tartışma hiçbir zaman durmadı. İdari işlemler bunlar, ruhsat da bir idari işlemdir. Bu tartışmaların daha da yoğunlaşması üzerine bizler tekrar tekrar değerlendirdik ve Anayasa’nın 138’inci maddesine göre yargı kararlarının üzerinde hiçbir kurumun, kuruluşun, bir karar alamayacağından hareketle bu ruhsatları dün itibariyle iptal etmeye karar verdik. Yani ilgili firmaya 12 Aralık 2022 tarihinde düzenlenen 60 tane ruhsat dün itibariyle, başkanlık oluruyla iptal kararına maruz kalmıştır. Pazartesi gününden itibaren de bakanlık Maks sistemi üzerinden iptal edilecektir. Tabi ki yargı yolu açık olmak üzere bu ruhsatlar iptal edilecektir. Eğer ilgili firma gerekli başvuruları yapar eder, arkasından yargı derse ki ‘burası bu firmanındır’, o zaman belediye tekrar gerekli kararları alır ve işlemini tesis eder.”

DAVACILAR DAVADAN FERAGAT ETMİŞ

2021 yılında verilen bir kararın daha kendilerine ulaştığını söyleyen Aras, “Bu kararda Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin hukuka uygun olmadığı konusunda Danıştay tarafından alınan yine bir karar var. Bir yürütmeyi durdurma kararı var. Bu karar da açığa çıkınca Cumhurbaşkanlığı kararnamesinin yürütmesinin 2021 yılında durdurulduğunu tespit ettik. Yalnız, bu davayı açanlar yürütmeyi durdurma kararından sonra davadan feragat etmiş. Bu dava devam etseymiş, tapu tescil iptaline kadar gidermiş. Tapuda herhangi bir şerhin olmaması ya da tapuda bir tescil iptal davasının açılmaması da bu yüzden.” dedi. 

Ruhsat iptalinin ardından hem kendisini hem de belediyenin ciddi tazminat davaları ile karşı karşıya kalabileceğini ifade eden Aras, firmanın iptalle ilgili yürütmeyi durdurma yoluna da başvurabileceğini söyledi. 

“KONUŞMAM, HAZİNE ARAZİLERİNİN SATIŞINA İTİRAZLA İLGİLİYDİ”

Belediye olarak isme göre karar veremeyeceklerini de sözlerine ekleyen Ahmet Aras, şöyle dedi;

“Zaten ruhsat verirken de hareketimiz oydu. Biz bir isme bakamayız. Bugün o olur. Orayı bir Katarlı da almış olabilirdi. Yarın bir başkası da almış olabilirdi. Ya da Bodrumlu bir girişimci de satın almış olabilirdi. Benim meclisteki konuşmam da manipüle edildi. Ben ‘Bir adam parasını vermiş satın almış. Adam tapusunu da almış. Adama helal’ dedim. Ben bunu söylerken Cengiz’i kastetmedim ki. Ben ‘kardeşim sen malını pazara çıkardıysan, birileri alır. Hazine arazilerinin satışına dur demek lazım’ diye anlattım. Ben o konuşmayı yükselerek, hatta biraz da sinirlenerek yaptım. Bu konuşmam tamamen hazine arazilerinin satışına itirazla ilgiliydi.”

CHP GENEL MERKEZİ’NİN TEPKİSİ SORULDU

Gökburun’da verilen ruhsatla ilgili CHP Genel Merkezi’nin tepkisinin nasıl olduğu sorusuna da yanıt veren Aras, sözlerini şöyle sürdürdü;

“Biz ruhsatı vermeden önce bilgilendirmelerimizi yaptık ve yaparak devam ettik. Sert tepkiler değil, tekrar değerlendirmemiz konusunda tavsiyeler tabi ki her zaman olabilir, geldi. Çünkü siyasi bir tarafa da çekiliyor konu. Aslında siyasi bir tarafı yok bu konunun. Tamamen mevzuata, hukuka, anayasaya, imar kanununa göre bakılması gereken bir konu. Siyasi bir konu olmaması gerekir. Biz ona çok katılmıyoruz. Kamuoyundaki yaklaşımlar bu şekilde olabilir. Onun için parti bunu tabi ki değerlendiriyor ama yetki bende, sorumluluk bende. Ben hiçbir şekilde siyasi baskı altında kalmadım. Eğer inanmasam bu kararı almazdım. Danıştay kararları ve anayasanın bize verdiği güvence ile bu mücadeleyi yapmaya karar verdik ve bu ruhsatı iptal ettik.”

Başkan Aras, verdikleri kararın hesabını vermeye de hazır olduklarını söyledi. 

Muhabir: Hamdi Yörür