AKBAŞLARI KORUMA PROJESİ

İlker Ünlü, amaçlarının ''Akbaş''ların standartlarını belirlemek olduğunu belirterek,...

AKBAŞLARI KORUMA PROJESİ
İlker Ünlü, amaçlarının ''Akbaş''ların standartlarını belirlemek olduğunu belirterek, ''Akbaş Çoban Köpeğini Koruma Projesi'' kapsamında bu köpek türünün tüyleri ile ağız dokularından aldıkları örnekleri TÜBİTAK'a yolladıklarını bildirdi.

İlker Ünlü, Turgutreis At Çiftliği'nde düzenlenen ''Akbaş Çoban Köpeği'' şenliğinde gazetecilere yaptığı açıklamada, 10 yıldır Akbaş köpeklerini incelediğini ve bu köpekleri yurt dışında doğru şekilde tanıtmaya çalıştığını söyledi.

Köylerde yaptıkları araştırmalarda Akbaş köpeklerinin boylarının erkeklerde yaklaşık 75, dişilerde ise 68 santimetre olduğunu belirten Ünlü, ''Ancak internet sitelerinde bu köpeklerinin boyları abartılıyor. Biz bunun böyle olmasını istemiyoruz. Nasıl ki Türkiye'nin her tarafındaki Karabaş köpekler Kangal değilse, büyüklükleri değişiyorsa, her beyaz köpek de Akbaş değildir'' dedi.

Elbistan, Kars ya da başka bölgelerden gelen koca kafalı beyaz renkli köpekleri Akbaş olarak lanse etmenin, Akbaş ırkına yapılan bir haksızlık olduğuna işaret eden Ünlü, şöyle konuştu:

''Akbaş çoban köpeklerinin kendine has özellikleri vardır. Mesela Kangal köpeklerinin insanlarla olan ilişkisi daha fazladır. Fakat Akbaşlar Avrupa'daki beyaz çoban köpekleri gibi yabancılara hemen alışmaz, yani sokakta bir Akbaş köpek görseniz hemen gidip sevmeniz mümkün olmayabilir. Akbaşlar bekçilik konusunda çok yetenekliler. Daha fazla irileştirilmemeliler. Daha ufak olmaları onları çevik yapıyor. O yüzden bekçilik konusunda daha çabuk tepki verebiliyor. İnsanlar bu köpekleri bekçi köpeği olarak kullanıyor.''

-PROJE, AĞUSTOS AYINDA TAMAMLANACAK-

Projeleri kapsamında Eskişehir'deki Akbaş'lar üzerinde ölçümler yaptıklarını anlatan Ünlü, çalışmanın Ağustos ayının sonlarında tamamlanacağını belirterek şunları söyledi:

''Amacımız Akbaş'ların standartlarını belirlemek. Akbaş köpeklerinin tüylerinden ve ağız dokularından örnekler alarak Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'na (TÜBİTAK) gönderdik. Orada bununla ilgili bir analiz yapılıyor. Yakında ırk belirleyici bir gen bulabilir miyiz diye düşünceler ortaya çıktı. Bu sayede Akbaş cinsini herhangi bir beyaz çoban köpeğinden ayırabilecek bir koz olacak elimizde. Dünya için de önemli olan bu çalışma kapsamında orijinal çoban köpeklerinde ölçümler yapıyoruz. Bütün standardı gerçek Akbaş cinsine göre yapmak istiyoruz. Yoksa internetteki koca koca köpekler Akbaş'ın yerini alacak.''

Öte yandan şenliğe katılan Kangal köpekleri de ilgi çekti.