Aras’tan Su Tasarrufu Açıklaması

Bodrum’da düzenlenen su seminerinde konuşan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, her geçen nüfusu ve su ihtiyacı artan ilçede çim ve yüzme havuzları başta olmak üzere çeşitli adımlar atılması gerektiğini dile getirdi.

Aras’tan Su Tasarrufu Açıklaması

Herodot Kültür Merkezi’nde düzenlenen su seminerinin açılış konuşmasını yapan Başkan Aras, son dönemlerde yaşanan kuraklık ile ilgili adımlar atılması gerektiğini ifade ederek şöyle dedi;

“Belediye meclisime yağmur hasadı ile ilgili önerge gelmişti, onu komisyona havale ettik. Yeni binalar yapılırken ya da mevcut binaların parsellerinde yağmur suyunu toplayıp daha sonra depolamakla ilgili. Yağmur hasadı bu konuda alınması gereken tedbirlerin en başında geliyor. Yağan yağmurun hiçbir şekilde heba edilmeden yapılaşmış bölgelerde farklı yöntemlerle, yapılaşmamış bölgelerde farklı yöntemlerle ya depolanması ya da yeraltı sularına ulaştırma çalışmaları. Bununla ilgili araştırmalarımızı yaptık. Dereköy’deki bir arkadaşımız bunun pilot uygulamasını hayata geçirdi. Özel bir girişim, kendi parseline tarlasına yağan yağmuru toparlıyor, depoluyor, fazlasını da yeraltı suyuna bırakıyor. Bizler de belediye olarak yıllardır her tarafa yağmur suyu kanalları döşeyip yağan yağmuru denize ulaştırmaya çalışıyoruz. Bunlarla ilgili burada gerekli çalışmaların yapılacağını ve bizlere bir yol haritası çıkarılacağını düşünüyorum.”

Su tasarrufları ile ilgili bir an önce kararların alınıp mevzuata dahil edilmesi gerektiğini dile getiren sözlerini şöyle sürdürdü;

“Yüzme havuzlarının, çim alanlarının azaltılması gerekir. 3 tarafımız, nerdeyse 4 tarafımız denizlerle çevrili ama yüzme havuzu olmadan villayı satamıyoruz. Eğer bize bu konuda yasa yapma yetkisi düşerse bu konuda da bir düzenleme yapacağız. Çünkü biz sosyal demokratlar çevreyi düşünen, insanın hayatını düşünen, paradan daha önceliklerimiz olan fikir, zikir ve prensipten insanlarız. Bir an önce bu yönetimi devralıp bu değişiklikleri çok çabuk bir şekilde yaparak bu tahribatın önüne geçmemiz gerekiyor. Bir de çim alanlar konusu var. Ben bundan sonra gelen projeleri incelettiriyorum ama binlerce konut var. 150 metrekare ev, bin 500 metrekare çim var. Normalde bir ailenin çim ihtiyacını hesapladık. Kişi başı 25 metrekare tutuyor. 3 kişilik bir aile için de 75 metrekare çim, sizin kediniz için, köpeğiniz için yetiyor. Ama bir projeyi de satan peyzaj olduğu için önce büyük bir peyzaj alanı yaratıp sonra onu çok daha iyi fiyatlara satmak istiyorlar. Bizim bunu da kısıtlamamız gerekecek demek ki. Bu konularda fikrimiz var, düşüncelerimiz var. Bunların mevzuata aktarılması içinde hep birlikte çalışmaya hazırız.”

Muhabir; Hamdi Yörür