Son Başvuru Tarihi 28 Temmuz

Geçen Temmuz ayında yürürlüğe giren 2634 sayılı Turizm Teşvik Kanunu kapsamında Belediye Belgeli İşletmelerin Turizm İşletme Belgesine geçişleriyle ilgili Bodrum’da bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

Son Başvuru Tarihi 28 Temmuz

Bodrum Otelciler Derneği(BODER) tarafından ilçedeki özel bir eğitim kurumunun toplantı salonunda Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar ve İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl ile çok sayıda turizmcinin katılımıyla gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında İlçe Turizm Danışma Sorumlusu Hüseyin Bök, süreç ile ilgili bilgiler verdi. Hüseyin Bök, şunları söyledi:

“Belediye Belgeli İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı’na sahip konaklama ve plaj tesislerine, 28.07.2021 tarihinde yürürlüğe giren 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu’nun Geçici Madde 11 hükmü kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Basit Konaklama ve Plaj İşletmesi Turizm İşletmesi Belgesi alma zorunluluğu getirildi. 28 Temmuz 2021 öncesinde ve sonrasında işyeri açma ve çalışma ruhsatı alan işletmeler başvuru yapacak. Belgelendirmeye ilişkin tüm başvurular, elden veya posta yoluyla Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne veya Bodrum Turizm Danışma Bürosuna yapılacak. 

SON TARİH 28 TEMMUZ 2022

Son başvuru tarihi 28 Temmuz 2022. Başvuruda bulunmayan konaklama ve plaj tesisleri, işyeri açma ve çalışma ruhsatı Bakanlıkça yapılan bildirim üzerine yetkili idare tarafından bir ay içinde iptal edilecek ve faaliyetlerine son verilecektir. 

Başvuru belgesi Bakanlığın https://mugla.ktb.gov.tr web sayfasında veya Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü veya Bodrum Turizm Danışma Bürosundan temin edilebilir.  Başvuru için gereken evraklar tesisin adı, adresi, iletişim bilgileri, tesisin işletmeye açık ve kapalı olduğu dönemlere ve tesis kapasitesine ilişkin bilgilerin de yer aldığı başvuru dilekçesi ile birlikte, işyeri açma ve çalışma ruhsatı, güncel adres ilişkin yazı ve başvuru sahibinin gerçek kişi olması durumunda imza beyannamesi. Plaj işletmesi olması durumunda, plajın işletmecinin kullanımında olduğunu gösteren belge (Sözleşme) ile birlikte Muğla İl Kültür Müdürlüğü veya Bodrum Turizm Danışma Bürosuna gidilerek veya posta yoluyla başvurulur. 

Eksik evrakla yapılan başvurular, İl Müdürlüğünce gerekçesi belirtilerek reddedilecek. Başvuru evrakı uygun görülen konaklama tesislerinin belgelendirilmesinde ise bu evrak incelenerek 30 gün içinde uygun görülen konaklama tesislerinin ve plaj işletmelerinin kapasitelerinin yerinde tespitinin yapılması esası aranacak.

Tesislerin denetimleri, ilgili kanun uyarınca Valilikçe yetkilendirilecek İl Müdürlüğü personeli, yeterli personel bulunmaması durumunda ise Valilik tarafından görevlendirilecek diğer personel aracılığıyla gerçekleştirilecektir.

DENETİM ESNASINDA ASGARİ NİTELİKLERİ

Konaklama Tesislerinde, Oda ve yatak kapasitesinin hesabında her yatak odası iki yataklı kabul edilecektir. Tesis mahallerinin adlandırılmasında 31.05.2019 tarihli ve 1134 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan Turizm Tesislerinin Niteliklerine İlişkin Yönetmelik'te belirtilen mahaller esas alınacaktır. Kapasite tespiti yapılan konaklama tesislerine ilgili madde uyarınca basit konaklama turizm işletmesi belgesi düzenlenecektir.

Plaj İşletmelerinin Asgari Nitelikleri

1. Plaj işletmelerinde «İdari Ünite» (açık olarak düzenlenebilir), 
2. Müşteriler için soyunma kabinleri duşlar ile kadın ve erkek müşteriler için ayrı tuvaletler, 
3. Basit yeme-içme hizmetinin verildiği alan veya büfe hizmeti, 
4. Personelde işlerine ve görevlerine uygun kıyafet, 
5. Gümüş sertifikaya sahip en az iki cankurtaran ve cankurtaran gözetleme kulesi, 
6. Müşteri kullanımına sunulan, bakımları düzenli yapılan temiz gölgelik, minder, şezlong gibi malzemeler, 
7. Güvenli yüzme alanının sınırlarının şamandıralarla belirlenmesi, 
8. İlkyardım malzemeleri, 
9. Plaj alanında yeterli sayıda çöp kutuları,
10. Plaj alanının temizliğinin ve bakımının sürekli olarak yapılması gerekmektedir

DENETİMDE EKSİKLİK OLURSA?

Türünün niteliklerinde eksiklik olduğu tespit edilen plaj işletmelerinin başvuru sahiplerine tespit edilen eksikliklerin giderilmesi için 30 gün süre verilecektir. 

Bu süre sonunda yapılacak denetimde eksikliklerini giderdiği tespit edilen plaj işletmelerine belge düzenlenecek. Eksikliklerini gidermediği tespit edilenlere ilişkin talep ise reddedilecektir. 28 Temmuz 2021'den önce aldıkları iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ile faaliyet gösteren plaj işletmelerinin belgelendirilmesinde ise başvuru evrakı incelenerek uygun görülen plaj işletmelerine belge düzenlenecek ve 30 gün içerisinde tesis türünün niteliklerinin sağlanıp sağlanmadığına yönelik denetim gerçekleştirilecektir. 

Türünün niteliklerinde eksiklik olduğu tespit edilen plaj işletmelerinin belgeleri iptal edilecektir. 28 Temmuz 2021'den sonra aldıkları iş yeri açma ve çalışma ruhsatı ile faaliyet gösteren plaj işletmelerinin belgelendirilmesinde ise başvuru evrakı incelenerek uygun görülen plaj işletmelerine belge düzenlenecek ve içerisinde tesis türünün niteliklerinin sağlanıp sağlanmadığına yönelik denetim gerçekleştirilecektir. 

Türünün niteliklerinde eksiklik olduğu tespit edilen plaj işletmelerinin başvuru sahiplerine eksikliklerin giderilmesi için 30 Gün verilir. Süre sonunda eksikliklerini giderildiği tespit edilirse Belge düzenlenir. Aksi takdirde talepleri reddedilir. 

ÜCRETİ NEDİR?
Belge verilmesi uygun görülen tesislere, valilik onayı ile belge düzenlenecektir.

Belge ücreti olarak belirlenen 500 TL’nin Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Ziraat Bankası hesabına, müessese harcı olarak belirlenen 378 TL’nin 9251 koduyla 4. Sınıf Turizm İşletme Belgesi olarak vergi dairesine yatırılacaktır. 

İŞLETME DEĞİŞİRSE YA DA KAPANIRSA?

Belgeli tesislerin belgelerinin yeniden düzenlenmesi veya iptali durumunda eski/iptal edilen belge İl Müdürlüğünce teslim alınacaktır.

BELGE ALINDIKTAN SONRAKİ UYULMASI GEREKEN ESASLAR

1-Tesis tanıtımında tüketici hakları açısından doğru bilgilere yer verilecek, yanıltıcı olabilecek veya ülke turizmini zedeleyecek tanıtımlarda bulunulamayacaktır.
 
2-Konaklama tesislerinin tanıtımında, yıldız simgesi veya bu simgeyi çağrıştıracak semboller kullanılamayacaktır. 

3-Tesislerin uygulayacağı fiyat tarifeleri ise il müdürlüğünce onaylanacaktır.

4-Plaj işletmelerinin belgelendirilmesine esas olan niteliklerini koruması ve bu işletmeler ile basit konaklama tesislerinin temizlik ve bakımlarının sürekli olarak sağlanması, sağlık ve hijyen kurallarına uyulması zorunlu olacaktır.

5- Konaklama Tesisleri İşletme Belgesine sahip tesis Yetkililerince “Belediye Belgeli Tesis Kulanıcı Tanımlama Formu” doldurarak [email protected] adrese gönderilmesi sonucunda e-posta adresine gelen kullanıcı adı ve şifre ile giriş yaparak her ay 1 defa giriş ve geceleme bilgileri bildirilmesi gerekmektedir.

GEREKEN ESASLARI UYMAZ İSE;

Plaj işletmesi, turizm işletmesi belgeli tesislerde ve basit konaklama turizm işletmesi belgeli tesislerde yapılacak denetimler sonucunda tespit edilecek idari yaptırım uygulanmasını gerektirecek hususlarla ilgili olarak Valilik tarafından Kanunun ve yönetmeliğin ilgili maddeleri uygulanacaktır.”

Hüseyin Bök'ün sunumu sonrası turizmciler, süreçle ilgili merak ettiklerini sordu.