17 AĞUSTOS’TAN DERS ALAMADIK!..

İnşaat Mühendisleri Bodrum Temsilciliği, 1999 yılında Marmara’da yaşanan depreminin...

17 AĞUSTOS’TAN DERS ALAMADIK!..
İnşaat Mühendisleri Bodrum Temsilciliği, 1999 yılında Marmara’da yaşanan depreminin üzerinden 13 yıl geçmesine rağmen halen beklenilen ve yapılması olanaklı mühendislik tedbirlerinin hayata geçirilmediğini açıkladı.
İnşaat Mühendisleri Odası Bodrum Temsilcisi İlhan Özyiğit tarafından yapılan açıklamada, Bodrum’un deprem haritası da çıkartıldı. Özyiğit, Bodrum’da olası bir 7 şiddetindeki depremle ilgili şu ifadelere yer verdi:

“Bodrum Yarımadasında meydana gelebilecek 7 şiddetindeki bir depremde, 1999 Deprem Yönetmeliğinden sonra yapılan projeler tamamen ayakta kalacaktır. Ondan önce olanlarda da betonu iyi yapılan demiri doğru yerleştirilen binalar ayakta kalacaktır ama bunların dışında kalan binalar 7 şiddetinin üzerindeki bir depreme dayanamayacaktır. Tahminlerimize göre Yarımada da bulunan binaların yüzde 20-30 u hasar görebilir’’ dedi.

Bodrum ile ilgili sorulara yanıt verdikten sonra 17 Ağustos ile ilgili basın açıklamasını okuyan Özyiğit, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:
“Anımsanması dahi acı veren, binlerce insanımızın ölümüne, bölgedeki birçok kentimizin harap olmasına yol açan Marmara depreminin üzerinden tam 13 yıl geçti. Deprem, tek bir gecede on binlerce insanımızın hayatını alt üst etmiş, yol açtığı şokun ardından yaşanan çaresizlik depremi adeta toplumsal bir travmaya dönüştürmüştü. Geçen 13 yıllık süre içerisinde beklenilen ve yapılması olanaklı mühendislik tedbirleri hayata geçirilmemiştir. İnşaat Mühendisler Odası olarak yaşananları anımsatmakta fayda görüyoruz. Depremin hemen ardından 9 Haziran 2000 tarihinde “Bilim insanlarınca yapılan deprem tahminlerini bilimsel açıdan değerlendirerek sağlıklı sonuçlar üretme ve kamuoyunun bu konuda en güvenilir bilgiyi sağduyu biçiminde alabilmesini sağlayacak açıklamalar yapma” ve “Ülke ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, deprem zararlarının en aza indirilmesine yönelik araştırma çalışmaları için öncelikli alanları belirleme” konularını öncelikli çalışma alanı olarak belirleyen Ulusal Deprem Konseyikuruldu. Konsey 2002 yılında öncü ve kapsamlı bir çalışma ile ‘Ulusal Deprem Stratejisi’ni tüm boyutları ile kitaplaştırmış, 2005 yılında ikinci bir çalışma ile deprem alanında yapılması gereken araştırma konularını tanımlamıştı. Ulusal Deprem Konseyi 6 Ocak 2007 tarihli Başbakanlık genelgesiyle lağvedildi. Oysa kapatılan Konsey, dünyadaki politika değişikliklerini göz önüne alarak Türkiye’de hangi sistem ve yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymayı hedefleyen bir çalışma yapmaktaydı. Bayındırlık Bakanlığı koordinatörlüğünde, çalışmaları Şubat 2004 tarihinde başlatılıp yedi ayrı grupta sürdürülen Deprem Şurası, kesin raporlarını Temmuz 2004 ayında elde etmiş, yapılan çalışmalar Deprem Şurası Sonuç Bildirgesi’ne dönüştürülerek Bakanlık tarafından ilgili kurum ve kuruluşlarla paylaşılmıştı. Son olarak yine 2004 yılında ‘Türkiye İktisat Kongresi Afet Yönetimi Grubu Raporu’ hazırlanarak kamuoyuna sunulmuştu.”