AİLE İÇİ İLETİŞİM VE MUTLULUK

Bodrum İlçe Müftülüğü tarafından Nurol Kültür Merkezi’nde “Aile içiletişim...

AİLE İÇİ İLETİŞİM VE MUTLULUK
Bodrum İlçe Müftülüğü tarafından Nurol Kültür Merkezi’nde “Aile içiletişim ve mutluluk” konulu bir konferans düzenlendi.

Nurol Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansta, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Yalıkavak merkez cami İmam-Hatibi Mehmet Sadık Bal Kur’an-ı Kerim okudu.

Bodrum İlçe Müftüsü Mehmet Yiğit burada yaptığı açılış konuşmasında şunları söyledi.
“İslam dini insanların kardeşçe geçinmesini istiyor. Bu yüce dinin peygamberi Hz. Muhammed (S.A.V) efendimiz verdiği mesajlarda ‘Ey insanlar birbirinizi seviniz, birbirinizi sayınız. Küsmeyiniz. Kardeşçe geçininiz’ diyor”.

Konferansta konuşmacı olarak, Ankara Üniversitesi ilahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Din ve Psikoloji Ana Bilim Dalı Başkanı doç. Dr. Öznur Özdoğan yer aldı.
“Aile içi iletişimde mutluluğun yaşanması için kusur görmeyenlerden olmaya niyet edelim” diyen Doç. Dr. Öznur Özdoğan şunları kaydetti.

“İlk aşama kusur görüp örtmek, ikinci aşama kusur görmemek ve 3. aşama en kusurlu görüntüde, yaşantıda en güzeli görebilmeliyiz. Birbirimize öyle gözlerle bakalım ki birbirimizin güzelliklerini görelim. Mevlana ‘Birbirinizdeki ve kendinizdeki karanlıklarla savaşmayın, kusurlarla ilgilenmeyin. Işıkları bulun. Güzellikleri bulun ve onu büyütün’ diyor. Neden birbirimizin, kendimizin olumsuzluklarına odaklanıyoruz”

Konferansta anlattıklarını örneklerle destekleyen Doç. Dr. Öznur Özdoğan haklılığı değil mutluluğu seçmek gerektiğini ifade ederek şöyle devam etti:

“Hangi konuda yüzde yüz haklıyız. Bugün çok haklı gibi gördüğünüz bir konuda bir süre sonra yanılmışım diyor muyuz'. Diyoruz. Neden o zaman o duygularla davranıyoruz. Haklılık duygusunun bizi yönetmesine izin veriyoruz. Bizim Yunus Emre’miz ‘Sevelim ki sevilelim. Dünya kimseye kalmaz’ demiyor mu' Biz neden sevgi yerine, olumlu davranışlar yerine haklılığı, öfkeyi ve kırıcı eylemleri seçiyoruz. Bizim kültürümüzde, Anadolu kültüründe İslam dini öylesine güzel anlaşılmış ki hep gönül yapmak, ahlak, iç güzellik üzerine çalışılmış. Haklılık duygusu ile davranmamaya, haklılığı değil mutluluğu seçmeye niyet edelim. Haklılık duygusunun bizi yönetmesine izin vermeyelim. Orada biraz şeytanda devreye giriyor. Sen haklısın o sana şunu yapmıştı diye bize vesvese veriyor. Hemen o yolları kapayalım. O ortamı terk edin. Öfkelendiren ortamı terk edin. Ve fevri davranışlarda ve sözel üretimlerde bulunmayın. Kadını şefkati ile saran kucaklayan bir peygamberimiz var. Haklığı değil mutluluğu seçen bir peygamberimiz var. En kusurlu tablolarda en güzeli görmeye niyet ettik. Haklılığı seçmeyeceğiz, mutluluğu seçeceğiz. Öfkemizi kontrol edeceğiz. Arif erkekler arif kadınlar olmaya niyet edeceğiz”