BODRUM'UN SU SORUNU...

Bodrum'da 1990'lı yılların başından itibaren gittikçe artan su sorunu, DSİ tarafından...

BODRUM'UN SU SORUNU...
Bodrum'da 1990'lı yılların başından itibaren gittikçe artan su sorunu, DSİ tarafından hayata geçirilen proje sayesinde çözüme ulaştırılacak. 2040 yılına kadar Bodrum Yarımadası'nın su ihtiyacına cevap verecek Bodrum Yarımadası Acil İçme Suyu projesi ile birlikte Bodrum'da yaşanan su sorunu yeniden gündeme taşındı.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, Bodrum Yarımadası'nın Acil Su Temini Projesi'nin tamamlanmasıyla 2011'de Bodrum'un su sorunu kalmayacağını bildirdi.

Kocadon, gazetecilere yaptığı açıklamada, Geyik Barajı'ndan Bodrum'a su getirecek proje kapsamında Güvercinlik-Bodrum arasında boru döşeme çalışmalarının hızlı şekilde devam ettiğini söyledi. Projenin 3 ana hattan oluştuğunu belirten Kocadon, ''bu hatlardan biri Bodrum-Turgutreis, diğeri Torba-Göltürkbükü- Gündoğan-Yalıkavak ve bir diğeri Yalı hattı'' dedi.

"BELEDİYELER OLARAK HAZIRLIKLARA BAŞLAYACAĞIZ"

Projenin Bodrum Yarımadası için büyük önem taşıdığına işaret eden Kocadon, şöyle devam etti:
''Boru hattı döşendikten ve su depolarımıza kadar geldikten sonra en büyük sorun ortaya çıkıyor. Su şebekesi borularının acilen yenilenmesi lazım. Biz belediyeler olarak bu hazırlıklara başlayacağız. İnanıyorum ki 2011 yılında Bodrum'un su sorunu kalmayacak. 2011'de Bodrum'un merkez nüfusunun 32-33 bin olacağına inanıyorum. Yarımada bazında ise fazla nüfus artışı beklemiyorum. Bu su, yaz nüfusuyla birlikte 700 bin kişiye ulaşacak.''

Bodrum'da su sorununun devam ettiğini belirten Kocadon, ''ancak şu anda vanalarımızın yüzde 97'si açık. Belediye olarak Bodrum'a günde 19 bin metreküp su veriyoruz. 12 bin metreküp suyu da tankerler taşıyor. Ancak Bodrum Belediyesi olarak su kaçağımız çok fazla. Yüzde 55-60 arasında su kaçağı var. Dünya standartlarında ise bu rakam yüzde 5'' diye konuştu.

MAHMUT KOCADON DA PROJEYİ DESTEKLEDİ

Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon ise projenin yıllar önce hazırlandığını, bugün hayata geçecek olmasının mutluluk verici olduğunu söyledi.
Bodrum Yarımadası'nın kurak bir bölge olduğunu belirten Mahmut Kocadon, şunları kaydetti:

''Şu anda ciddi bir su sıkıntımız var. Ayrıca turizmde de su çok önemli bir faktör. Bu nedenle mutlaka bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Bu projenin gelecek günlerde Bodrum'a hayat vereceğine inanıyorum. Bodrum'daki mevcut suyun kalitesinin düşük olması turizmi olumsuz etkiliyor. Özellikle tankerle taşınan suyun kalitesi çok düşük.''
Kocadon, bu projenin yıllar önce hazırlandığını belirterek "Biliyorsunuz DSİ yeni bir hat projesine başladı, güzel bir gelişme fakat bu yıllar önce hazırlanmış bir proje, sonuçta hayata geçiriliyor. Bir Bodrumlu olarak mutluluğu ifade etmek istiyorum. Yarımadamız kurak bir bölge. İlkokuldayken de öğretmişlerdi, yazlar sıcak ve kurak geçer diye. Bunun sonucu olarak ciddi bir su sıkıntımız var. Ayrıca turizmde de su çok önemli bir faktördür. Bu nedenle mutlaka bu sorunu çözmemiz gerekiyor. Bu projenin ileriki günlerde Bodrum'a hayat vereceğine inanıyorum." şeklinde konuştu.

Bodrum'daki mevcut suyun kalitesinin düşük olmasının turizmi olumsuz yönde etkilediğini de ifade eden Kocadon, özellikle tankerle taşınan suyun kalitesinin çok düşük olduğunu belirtti. Kocadon, "Hem trafik yönünden, hem görüntü kirliliği yönünden gelecek olan hat ile bu sorunlar da çözülecektir." dedi.

VATANDAŞLAR "GEÇ KALINDI" DİYOR...

Bodrum'da yaşayan vatandaşlar da Bodrum'un en büyük sorunu olan su sorunun çözüme ulaştırılacak olmasından duydukları memnuniyeti dile getirseler de, bugüne kadar bu sorunun bir türlü çözülememesi nedeniyle de isyan ettiler. Yıllarca hem evlerinde, hem de turizm sektöründe Bodrum'da suyun yetersiz oluşu nedeniyle maddi manevi sıkıntı çektiklerini söylediler.