Denizcileri Buluşturan Kitap ve Sergi

Bodrum Deniz Müzesi’nin kurumsal bünyesinde kurulan yayınevinin ilk kitabı okurla buluştu. Osmanlı Tersanesi’nde gerçekleşen, Saner Gülsöken’in yazdığı ve fotoğrafladığı Bodrum’un Gayıkları kitabının tanıtım toplantısı ve sergisi birçok okuru ve konusunda tanınmış denizci ve kişiyi biraraya getirdi.

Denizcileri Buluşturan Kitap ve Sergi

Bodrum’da tekne yapımının gelişimi, yöreye özgü ahşap tekneleri, geleneksel üretim teknikleri, süngercilik, balıkçılık gibi birçok kültürel mirası barındıran Bodrum’un Gayıkları kitabı, lansman toplantısı ve açılan fotoğraf sergisi ile Bodrum halkına tanıtıldı. 

Kitap tanıtımının yanında fotoğraf sergisinin de açıldığı buluşmaya çok sayıda davetli, denizciler, ahşap tekne yapım ustaları, deniz tutkunları ve sanatseverler katıldı. 

Editörlüğü İzzeddin Çalışlar, yayın danışmanlığını Selen Cambazoğlu, tasarımı Gökçen Ergüven, çevirisi Güher Gürmen ve İngilizce redaktörlüğü Timuçin Binder tarafından yapılan Bodrum’un Gayıkları kitabının tanıtım toplantısı ve fotoğraf sergisinin açılış konuşmasını yapan Bodrum Belediyesi Başkan Yardımcısı Emel Çakaloğlu yaptığı konuşmada 15 Ekim'in aynı zamanda Bodrum Deniz Müzesi’nin 9.’uncu kuruluş yıl dönümü olması nedeniyle özel olduğunu ifade ederek kitabı Bodrum’a kazandıran Bodrum Deniz Müzesi Yayınları’na ve Saner Gülsöken’e teşekkür etti.

İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç ise yaptığı konuşmada, Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi olarak bu tarz projeleri hem heyecanla hem de gururla desteklerini belirterek, bu önemli projede emeği geçen herkese teşekkür etti. 

Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu yaptığı konuşmada “Neden böyle yoğun çalışma gerektiren bir yayıncılık faaliyetine girdiğimizi sorarsanız, denizci bir kent olan Bodrum’un denizcilik kültürü ve tarihi ile ilgili bu anlamda bir eksiklik gördüğümüz içindir diyebilirim. Tabii ki, kurmanın değil sürdürülebilir kılmanın öneminin bilincinde olarak bu faaliyete başladığımızı da buradan bildirmek isterim. Yayınevinin tasarım danışmanlığını yapan Serdar Benli’ye, yayınevi stratejilerini oluşturduğumuz sürecin Bodrum’un Gayıkları kitabı üzerine çalıştığımız zamanla paralel gitmesi sebebiyle bu sürece destek olan İzzeddin Çalışlar’a, Saner Gülsöken’e ve kitap/sergi tasarımlarını yapan Gökçen Ergüven’e ayrıca teşekkürlerimi iletmek isterim. BODTO, IMEAK DTO Bodrum Şubesi, Bodrum Milta Marina ve The Bodrum Cup’a sponsorlukları için kurum adına teşekkür ederim” dedi.

Fotoğraf çekerken yaşadığı rahatlığın konuşma yaparken mümkün olmadığını esprili bir dille söyleyen Bodrum’un Gayıkları kitabının yazarı ve fotoğraf sanatçısı Saner Saner Gülsöken ise yaptığı kısa konuşmada, Bodrum tarihinin çok değerli olduğunu ve eli kalem tutan gözü görenlerin bu değerlere sahip çıkması gerektiğini belirtti. Bodrum’a gelen insanlara Bodrum’un sadece turistik bir yer olmadığını göstermek için bu tür projelerin devam etmesini ve desteklenmesi gerektiğini sözlerine ekledi. 

Konuşmaların ardından projede emeği geçenlere teşekkür çiçekleri takdim edildi. Ayrıca fotoğraf sanatçısı Saner Gülsöken, Bodrum’un Gayıkları adlı kitabını sanatseverlere imzalı olarak takdim etti.

Bodrum’un Gayıkları’na seçkin kitapevleri, e-ticaret siteleri ve müze mağazasından ulaşmak mümkün olacağı gibi fotoğraf sergisi de 25 Ekim’e kadar gezilebilecek.