‘Ruhsatı İptal Edin’ Çağrısı

Cengiz İnşaat'ın, Bodrum’un Göl Mahallesi'ndeki Cennet Koyu'nda özelleştirmeden aldığı arazi ile ilgili tartışma ve tepkiler sürüyor. Uzun süredir kamuoyu gündeminde olan proje alanında, bakanlıkların yaptığı imar değişiklikleri ve idari prosedürlerin tamamlanmasıyla, firmanın talebi üzerine projeye Bodrum Belediyesince ruhsat verildiği ortaya çıktı. Çevreciler gelinen noktaya tepki göstererek ‘Ruhsatı iptal edin’ çağrısı yaptı. Bodrum Belediyesi'nden ise başından itibaren süreci özetleyen bir kamuoyu bilgilendirme açıklaması yapıldı.

‘Ruhsatı İptal Edin’ Çağrısı

Bodrum’un Göl Mahallesi Gökburun mevkiindeki Cengiz İnşaat’ın otel projesine Bodrum Belediyesince ruhsat verilirken, bölgede şantiye kurma çalışmaları başladı. Dün bölgeye giderek çalışmaları yerinde inceleyen çevreciler, bugün Bodrum Belediyesi’nin İmar ve Şehircilik Müdürlüğü binası önünde bir açıklama yaptı. 

TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Sekreteri Mustafa Erdoğan tarafından okunan basın açıklamasında, yargı kararlarına göre Cengiz A.Ş.’nin bu parselle ilgili hiçbir mülkiyet bağının olmadığı savunularak şu ifadeler kullanıldı;

“08.12.2016 tarihinden bu yana bu alanda malik sıfatı bulunmayan söz konusu şirket tarafından ÇED raporları, imar uygulama dosyaları hazırlanmakta, plan değişiklik teklifleri yapılmakta ve yapı ruhsatı dosyaları düzenlenmektedir. Kamu idareleri tarafından da bu şirket hala ısrarla malik olarak kabul edilmekte ve yargı kararlarına aykırı işlemler tesis edilmektedir. Basın açıklamamıza veri oluşturan tüm bilgi, belge ve yargı kararları, davacı ailelerin avukatı tarafından 2018 ve 2021 yıllarında Bodrum Belediye Başkanlığı’na sunuldu. 

6 Aralık 2022 coğrafyamız açısından oldukça talihsiz bir gündür. Çünkü aynı gün mecliste bu parseli kapsayan imar uygulama sınırları onaylanırken; Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğünce söz konusu parsele ilişkin “Göl Mahallesi, 305 ada 1 parsel, 306 ada, 1 parsel 107 ada 43 parsel ve 107 ada 41 parsel numaralı taşınmazlara ait Plan Hükmü Değişikliği” askıya çıkarılmıştır. Çünkü aynı gün Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca “Göl Mahallesi, Gökburun Mevkii, 306 ada 1 parsel mevkiindeki Cengiz İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından yapılması planlanan Turizm Konaklama Tesisi projesi” ile ilgili olarak 'çevresel etki değerlendirmesi gerekli değildir' kararı verilmiştir. Oysa 305/1 ve 306/1 parseller sahil düzenleme projesi ile birlikte bütüncül değerlendirildiğinde ÇED yönetmeliğinin EK-1 ine yani ÇED GEREKLİDİR'e tabi olacaktır. Yapılacak yatırım ÇED OLUMLUDUR kararı alınmadan başlamamalıdır. 08.12.2016 tarihli yargı kararından bu yana maliye hazinesine ait olan 423 bir parselde yapılmış ve yapılacak idari işlemlerin başta bu yargı kararı olmak üzere tüm yargı kararları dikkate alınarak yapılması anayasal zorunluluktur. Tüm tarafları hukuka ve yargı kararlarına uygun davranmaya davet ediyoruz. Basından ve belediye yetkililerinden öğrendiğimize göre Gökburun'da Cengiz İnşaata mal edilen 306/1 parsele Bodrum Belediyesi tarafından personele mobing uygulanarak ruhsat verilmiştir. Köylü Mehmet Efendinin tek evlik ruhsatı 6 ayda çıkmazken Cengiz İnşaata 4 günde ruhsat verilmiştir. 6 aralıkta ÇED gerekli değildir kararını alan Cengiz inşaat 12 Aralık'ta inşaat ruhsatını almıştır. Cengiz inşaat 1. Derece arkeolojik SİT alanına iş makinaları sokmuştur. Buradan sayın Ahmet Aras'a sesleniyoruz. Nasıl ki Milas Belediye sınırları içindeki Ağaoğlu Projesine aktif olarak tavır aldıysanız Bodrumu yaşanmaz, doğayı, arkeolojiyi, hukuku tahrip eden bu projeye verdiğiniz ÇED OLUMLUDUR KARARI alınıncaya malikler belirleninceye kadar, ruhsatı derhal iptal edin. İdare hukuktan yana olmalı. TMMOB Bodrum İKK olarak tüm bu idari işlemlerle ilgili gerekli hukuki girişimlerimizi, itirazlarımızı yapmakta olduğumuzu, gerekli suç duyurularımızı yapacağımızı ve süreci her zaman ki gibi Bodrum’un sakini değil sahibi olarak takip edeceğimizi bir kez daha tüm kişi, kurum ve kuruluşlara hatırlatırız. Ne yaparlarsa yapsınlar, hangi hukuksuzluğa başvururlarsa başvursunlar. Bodrum da doğa kazanacak.”

BODRUM BELEDİYESİ’NDEN AÇIKLAMA GELDİ

Bodrum Belediyesi’nden ise Gökburun’un özelleştirilmesi, imar ve ruhsat süreci ile ilgili detaylı bir açıklama yapılarak, bölgenin imara açılmasına yönelik hukuki girişimler ve gelinen son nokta özetlendi. Belediyenin yaptığı tüm iş ve işlemlerin şeffaf ve kamuoyunun her türlü denetime açık olduğu vurgulanan açıklamada şu bilgiler paylaşıldı;

“Kamuoyunda, Gölköy Mahallesine bağlı Gökburun’da bulunan ve Cengiz Holding’e ait taşınmaz ile ilgili çıkan haberler üzerine açıklama yapılması gereği hasıl olmuştur. Göl Mahallesi Gökburun Mevkii, 306 ada 1 parsel, Bakanlar Kurulu kararı ile 31.01.2006 tarihinde Turizm Merkezi ilan edildi. Özelleştirme Yüksek Kurulunun 01.06.2010 tarih ve 2010/31 sayılı kararı ile özelleştirme programına alınmış olup, bu tarihten önce söz konusu parsele ilişkin herhangi bir plan bulunmamaktadır.

İlk olarak; Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 14.04.2011 tarihinde onaylanan “Türkbükü Doğusu Turizm Merkezi 1/5000 ve 1/1000 ölçekli 1. Etap Koruma Amaçlı Nazım ve Uygulama İmar Planı kapsamında Turizm Tesis Alanı olarak planlanmıştır. Özelleştirme Yüksek Kurulunun 16.03.2012 tarih ve 2012/38 sayılı kararı ile Koruma Amaçlı İmar Planı Değişikliği onaylanmış olup, söz konusu plan değişikliğinde de Turizm Tesis Alanı olarak planlanmıştır. 2013 yılında Özelleştirme İdaresi tarafından satış işlemleri gerçekleştirilmiştir. 2021 yılında imar uygulaması Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından resen yapılmıştır.

2022 yılında Belediyemizce açılan dava sonucunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılaşmanın önünü açacak doğal sit alanı değişiklikleri iptal edilmiştir. Ancak yine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile, Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Komisyonu tarafından imar planlarının yürürlükte olduğuna ve yeni sit statülerine ilişkin kararlar alınmıştır.

Arkeolojik Sit Alanlarına ilişkin Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından imar planının ve imar uygulamalarının geçerli olduğuna dair kararlar alınmıştır. Bodrum Tapu Müdürlüğü’nden tapu kayıtları ve şerhlere ilişkin görüşler sorulmuş, malik bilgileri tarafımıza iletilmiştir. Muğla Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü tarafından “Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir” yazısı iletilmiştir.

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Turizm Yatırım Belgesi düzenlenmiştir. İlgilinin imar durum belgesi talep etmesi üzerine, Belediyemizce Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Bodrum Tapu Sicil Müdürlüğü ve Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu Müdürlüğü’ne sorulmak ve gerekli yazışmalar yapılmak sureti ile imar durum belgesi düzenlenmiştir.

İlgilinin Temmuz 2022 imar durum belgesi ve ruhsat durum belgesi talep etmesi üzerine Yapı ruhsatı talebi, yine Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Muğla Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun uygun görüşleri ve onayları, ilgili kurumlarca düzenlenen Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı ve Turizm Yatırım Belgeleri ile Belediyemizce mimari projesinin yürürlükte bulunan imar planı ile ilgili mevzuat hükümlerine uygunluğu tespit edilmek sureti ile onaylanmıştır. Belediyemizce yapılan tüm iş ve işlemler şeffaf ve kamuoyunun her türlü denetime açıktır.”