Bayram Sofralarına Dikkat!

Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, Ramazan ayında oruç tutanların bayramda nasıl beslenmesi gerektiği konusunda tavsiyelerde bulundu.

Bayram Sofralarına Dikkat!

Sindirim problemlerini azaltmak için yavaş yemek ve iyi çiğnemek gerektiğini söyleyen Özcan, günde 2 litre civarında su tüketmenin önemine değindi. Tatlı porsiyonlarına dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, hareket etmenin önemine vurgu yaptı. Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, beslenme konusunda şu ifadeleri kullandı;

“Bayramda hep birlikte kalabalık sofralarda buluşacağız. Ancak bu keyifli anların sağlık sorunlarına neden olmaması için mutlaka bazı kurallara dikkat etmemiz gerekiyor. Ramazan ayında uzun süren açlık süreleri bazı bireylerde zaman zaman sindirim problemi yaşanmasına neden oluyor. Bu nedenle bayramda sindirim sorunu yaşamamak için olabildiğince az yağlı ve düşük karbonhidrat değerine sahip besinleri tercih etmek gerekiyor. Ayrıca gaz ve şişkinlik gibi sorunların önüne geçebilmek için de yemeği yavaş yemek ve çok iyi çiğnemek büyük önem taşıyor. ”

Bayramda su tüketiminin önemine dikkati çeken Özcan, sözlerine şöyle devam etti;

“Hiç kuşkusuz ki su tüketimi bayram günlerinde de sağlık için dikkat edilmesi gereken konuların başında geliyor. Bayramda sanki oruç tutuyormuş gibi düşünerek su içmeyi unutmamak gerekiyor. Vücutta suyun azalmaması, hem sağlıklı bireyler hem de tansiyon hastaları için çok önemli. Günde yaklaşık 2- 2,5 litre su içmeye dikkat etmelisiniz.”

Bayramda tüketilen tatlıların porsiyonuna dikkat edilmesi gerektiğinin de altını çizen Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, şu tavsiyelerde bulundu;

“Bayramda en çok tüketilen yiyeceklerin başında elbette ki tatlılar geliyor. Tatlı tercihleri hem sağlıklı hem de şeker hastalığı olan bireyler için çok önemli. Ev yapımı sütlü tatlılar bu dönemde porsiyonuna dikkat etmek kaydıyla tercih edeceğiniz tatlılar arasında olmalı. Şerbetli tatlı yerseniz de yanında bir protein kaynağına yer vermekte fayda var. Örneğin bu, bir sütlü kahve, kefir veya bir ayran olabilir. Tatlıların protein kaynağı ile tüketilmesi çok daha sağlıklı olacaktır. Tabii ki porsiyonuna dikkat etmek kaydıyla. Şeker hastalarının ise mümkün olduğu kadar tatlı ikramlarından uzak durmaları gerekiyor. Ancak yemeleri gerektiğinde de sütlü tatlılardan tadımlık olarak alabilirler."

Oruç tutan bireylerde genellikle hareketin azaldığını da dile getiren Özcan, Ramazan sonrası bayramda yürüyüşlerle hareketin desteklenebileceğine vurgu yaptı.

Acıbadem Bodrum Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Yeşim Özcan, sözlerinin sonunda herkesin bayramını kutladı.