CHP'DEN LAİKLİK GÜNÜ AÇIKLAMASI

CHP Bodrum Kadın Kolları ve Gençlik Kolları ilçe binasında laikliğin kabulünün yıl...

CHP'DEN LAİKLİK GÜNÜ AÇIKLAMASI
CHP Bodrum Kadın Kolları ve Gençlik Kolları ilçe binasında laikliğin kabulünün yıl dönümünde bir basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı CHP Bodrum İlçe Başkanı Durmuş Ali Öztürk, Kadın Kolları Başkanı Saime Demirtaş ve Gençlik Kolları Başkanı Niyazi Atare birlikte gerçekleştirdi.
Bodrum CHP İlçe Örgütü Başkanı Durmuş Ali Öztürk konuşmasının başında Laik ilkesinin Anayasaya girişinin 83.yıl dönümü olduğunu ve bugünün Polis teşkilatının da 166. Yıldönümü olması vesilesiyle polislerimizin yıldönümünü kutladıklarını ifade ederek şunları söyledi:

"Toplumun çimentosu olan ve Cumhuriyetin temel taşlarından olan Laiklik ilkesinin 83. Yıldönümüne sağ salim ulaşmış bulunuyoruz. Hepinizin bildiği gibi başkan olma özlemiyle yanıp tutuşan, yargıyı da, yargı kararlarını da ulemaya havale eden bir padişah özentisi başbakan tarafından bu ülke 9 yıldır yönetiliyor. Cumhuriyetin bütün değerleri, bütün kurumları tarumar edildi, edilmek üzere. Önümüzdeki 12 Haziran'da yapılacak olan seçimler hem Laiklik ilkesinin ayakta kalabilmesi, hem de Demokrasinin var olabilmesi için tarihi öneme sahip bir seçimdir. Bu sebeple bizler Bodrum CHP Örgütü olarak var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Amacımız ve inancımız odur ki, 12 Haziran'da bu haramilerin saltanatını hep birlikte, hep beraber yıkacağız" dedi.

Bodrum CHP İçe Örgütü Kadın Kolları Başkanı Saime Demirtaş ise yaptığı açıklamada ise şu sözlere yer verdi:

"10 Nisan Laiklik günü kutlu olsun. Türk Ulusu en büyük toplumsal değişikliğini Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ün liderliğinde gerçekleştirdiği Türk inkılâbı ile gerçekleştirmiştir. Atatürk'ün önderliğinde sağlanan Türk inkılâbının temel taşlarından birisi de laikliktir. Cumhuriyetin ilanından sonra Türkiye'de 1926 yılında yürürlüğe giren medeni kanun ile Laiklik ilkesi geçerli kılınmıştır. 10 Nisan 1928 yılında Anayasada değişiklik yapılarak 'Türk Devletinin dini İslam'dır' cümlesi çıkartılmış, Türk devletinin resmi dili Türkçedir, Başkenti Ankara'dır olarak değiştirilmiştir. 1931 yılında rejimin tek partisi olan CHP'nin yeni programında Laiklik altı okla simgelenen ilkelerden birisi olarak yer almıştır. Laiklik insanın inanç, ibadet, vicdan ve düşünce hürriyetinin devlet tarafından güvence altına alınmasıdır. Laiklik din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. Laik devlette devletin siyasi yapısını, hükümet ve idarenin işleyişini, toplumun yaşayışını düzenleyen kanun ve kuralları dini prensipler değil bilimsel yaklaşımlar, toplumsal ihtiyaçlar ve hayatın gerçekleri tayin eder. Bu devlette din ise; tamamıyla fertlerin dini inançlarını kendi özgür iradeleri ile yaşamasını öngören ve bununla ilgili kuralları düzenleyen bir müessesedir. Bu bağlamda laiklik dinsizlik olmadığı gibi din karşıtlığı da değildir. Büyük önderimiz Atatürk 'Bizim dinimiz en makul, en tabi dindir ve ancak bundan dolayı en son din olmuştur. Bir dinin tabii olması için akla, fenne, ilme ve mantığa uyması lazımdır. Bizim dinimiz bunlara tamamen uymaktadır' diyerek dini kaygılarla laikliğe karşı çıkılmasını anlamsız olduğunu açıklamıştır. Zira laiklik dinsizlik demek değildir. Din ve vicdan hürriyetinin teminatı olan laiklik herkesin istediği dini seçmek ve gereğini yerine getirme hakkını öngörür. Laiklik demokrasinin olmazsa olmazıdır. Demokrasi ancak, aydınlanma sürecini yaşayan ve dinsel baskıdan kurtulabilen toplumlarda gelişmektedir. Kültürün çağdaşlaşması, toplumsal sorunlara adaletli, eşitlikçi ve sağduyulu çözümler üretilmesi, düşüncenin başka düşünceleri sınırlamadan özgürleşmesi ancak laik bir ortam içinde gerçekleşebilir. Laiklik Atatürk ilke ve devrimlerinin en önemlisidir ve mevcut haliyle diğer beş ilkeyi ayakta tutabilecek yahut ta yok edebilecek güce sahip bir öneme haizdir. Laiklik yalnızca din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılması anlamına gelmez. Laiklik sorunlara akılcı ve bilimsel çözüm yollarının bulunmasını sağlayan bir yaşam biçimidir. Kemalist düşüncenin özü olan laiklik demokrasinin, insan hak ve özgürlüklerinin, din ve vicdan özgürlüğünün güvencesidir. Türkiye Cumhuriyetinin yeniliklere açık akıl ve sağduyuyu ön plana çıkaran en temel niteliği olan Atatürkçülüğün, demokrasinin, uygarlığın olmazsa olmazı laikliğin yıldönümü olan 10 Nisan Laiklik Günü bütün Türk Milletine kutlu olsun " dedi.

Bodrum CHP İçe Örgütü Kadın Kolları Başkanı Saime Demirtaş'ın ardından söz alan Bodrum CHP İçe Örgütü Gençlik Kolları Başkanı Niyazi Atare ise Laiklik Günü Nedeniyle yaptığı açıklamasında şöyle konuştu:

"Bugün Laiklik ilkesinin 83. yıldönümü dolayısıyla toplanmış bulunmaktayız. Ülkemizin laik üniter yapısının değiştirilmek istendiği bu günlerde bizler CHP gençliği olarak atamızın bize emanet ettiği Laik Türkiye Cumhuriyetini koruma yemini ederek bu yola çıktık. Anayasa Mahkemesinin vermiş olduğu Laikliğe karşı faaliyetlerin odağı haline gelmiş olduğu suçu tespit edilen ve karara bağlanan iktidar partisi AKP'nin artık seçimlerde Atatürk Türkiyesi gençliği tarafından iktidardan indirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Laiklik ilkesi bizim yaşam güvencemizdir, cumhuriyetimizin adeta sigortasıdır. Onun içindir ki düşmanı çok, değiştirmek isteyeni fazladır. Cumhuriyet'in ilk yıllarında olduğu gibi şeriat ve hilafet yanlıları hala emellerinden vazgeçmediler. Her fırsatta ya silahlı isyana giriştiler, ya da emellerini siyasi partiler aracılığıyla gerçekleştirmek istediler. Devrim Şehidimiz Kubilay ve diğer devrim şehitlerimizin uğuruna can verdikleri, bu kanlı ve pis emellerine asla ulaşamadılar ve ulaşamayacaklardır. Bizlere düşen görev Atatürk'ün bizlere emanet etmiş olduğu Cumhuriyet Halk Parti'si çatısı altından birleşip işbirlikçilere gereken dersi 12 Haziran'da vermektir. Bu sebeple bütün Cumhuriyetçi ve ulusçu güçleri tıpkı Kuvva-i Milliye ruhuyla Kurtuluş Savaşında birleştiği gibi 2.Kurtuluş Savaşımız olan 12 Haziran'da da işgalcileri ve işbirlikçileri tek bir yumruk olarak sandığa gömmek boynumuzun borcu olmalıdır" dedi.