Dünya Turizm Örgütü Müdahale Eder

Bodrum’da deniz kenarına beyaz kum görünümlü mermer tozu dökülmesi ile ilgili konuşan Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, Dünya Turizm Örgütü’nün duruma müdahale edebileceğini söyledi.

Dünya Turizm Örgütü Müdahale Eder

Turizm sezonu yaklaşırken yeni sezona hazırlanan bazı otellerin sahile beyaz kum görünümlü mermer tozu sermesine tepkiler sürüyor. Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, sahile mermer tozu döktüğü tespit edilen bir işletmeye 270 bin TL para cezası kesilirken bugün Bodrum Belediyesi’nde bir toplantı düzenlendi.

SAĞLIĞA SON DERECE ZARARLI

Toplantıda konuşan, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Arif Yılmaz, sağlık için son derece zararlı olan mermer tozlarının kamuya ait alanlara döküldüğünü ifade ederek şunları söyledi:


“Bu sahillerin on binlerce yılda oluşmuş bir yapısı var, ne dökerseniz dökün oraya müdahaledir. Bunu kanunlar diyor. Diyorlar ya, Bodrum’daki çevreciler istemezükçü diye. Biz isterük. Mesela Çevre Bakanının ilgisini isterük, malına sahip çıkmasını isterük. Mal Müdürlüğünün sahip çıkmasını isterük. 2 tane şezlonga ecrimisile koşturarak gelenlerin gelmesini tabi ki istiyoruz. Biz kamunun malının korunmasını istiyoruz. İnsanlar tabi ki yatırım yapacak, para kazanmaya çalışacak ama bunun yöntemleri vardır, bilimi vardır, bilimsel yöntemleri vardır. Bodrum Belediyesi, Sıtkı Koçman Üniversitesi’ne Bodrum kıyılarında bilimsel çalışma yapma talep yazısı var ve üniversiteden de olumlu cevap geldi. Biz diğer bazı işlemlerde gördüğümüz sahte bilimden bıktık. Bizim gerçek bilim insanlarımız var, üniversitemiz var. Gerekiyorsa araştırmaları yapar, bilimsel verileri ortaya koyar. Bu her yer için geçerli, sadece kum ve iskele uygulaması için değil. Marina için, mendirek için geçerli.”

Konuşmasının devamında “Dünya Turizm Örgütü’nün müdahale etmesini mi bekliyoruz?” diyen Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bakın yarın bu konuya Dünya Turizm Örgütü müdahale eder, Dünya Sağlık Örgütü müdahale eder. Bu kadar net. Edecektir. Bu sahte bilimi doğal sit alanları uygulamasında da gördük, Karaada uygulamasında da gördük. 4 mevsim araştırma dendi. Oraya giden tekneleri biliyoruz. Hangi bilim adamı orada 4 mevsim yaşadı.”

Yılmaz, dökülen mermer tozlarının her türlü zararlı olduğunu dile getirerek “Zararı oraya gelen turistte 3-5 sene sonra çıkar, onu bilemeyiz ama doğaya nasıl zarar verdiğini biliyoruz.” şeklinde konuştu. 
 
“ŞU ANDA 2-3 İŞLETMEYE CEZA YAZMAK İÇİN YOLA ÇIKILDI”

Belediye Başkan Vekili Emel Çakaloğlu belediye olarak konu ile ilgili denetim çalışmalarının sürdüğünü ifade etti. Bodrum Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Engin Doğan da geçen yıl toplam 24 işletmeye kıyıya müdahaleden dolayı işlem yaptıklarını anlatarak şöyle dedi:

“Bunun 14 tanesi beyaz kum diye tabir edilen kumlardan. Geçen sene bu tutanakları tuttuktan sonra ilgili işletmelerden bir tanesi bizimle görüşmeye geldi, bunu satabileceğini anlattı. Biz de bunu doğal olmadığı için satamayacağını kendisine ilettik. Fakat daha sonrasında sezon bitti. Bununla ilgili takibimiz devam ediyor. Şu anda bile 2-3 işletmeye işlem yapmak üzere arkadaşlarımız yola çıktılar. Biz belediye olarak kabahatler kanunundan 20 bin TL para cezası yazabiliyoruz. Bununla beraber il çevre ve tarım müdürlüklerine evraklarımızı gönderiyoruz. Onlar da işlemlerini yapıyorlar. Eğer cüruf tabir edilen bir madde var ise İl Çevre Müdürlüğü, yoksa İl Tarım Müdürlüğü işlem yapmakta.”


Muhabir: Hamdi Yörür