Hurdayı Sanat Eserine Dönüştürüyor

Bodrum’da yaşayan Mustafa İşeri’nin atık metal malzemelerden yaptığı heykeller, beğeni topluyor. İşeri, Bodrum için büyük bir metal heykel yapmayı planlıyor.

Hurdayı Sanat Eserine Dönüştürüyor

İlçeye bağlı Dereköy Mahallesi’nda yaşayan mimar Mustafa İşeri, çoğunluğunu araba parçalarının oluşturduğu atık malzemelerden heykeller yapıyor. Metalart adını verdikleri sanat atölyesinde bukalemun, baykuş, ceylan, balina, örümcek, deniz kaplumbağası gibi hayvan figürleri ile insan figürleri yapan sanatçı, ayrıca fotoğraf makinesi, sandal, gitar gibi aletlerin metal heykellerini yapıyor.

Babası demirci olduğu için kardeşleri ile birlikte metale merak salan İşeri, daha sonra demircilik işini aldığı eğitimle birlikte sanata dökmüş. Kansere karşı verdiği mücadele ile herkese örnek olan ve 2019 yılında yaşamını yitiren Neslican Tay’ın heykelini yapan Mustafa İşeri’nin yaptığı bazı heykeller de kent meydanlarını süslüyor. Sanatçı şimdi de Bodrum için büyük bir heykel planladıklarını ifade ediyor.

İşeri kardeşlerin yaptığı heykeller Dereköy-Gümüşlük yolundan geçen vatandaşların da dikkatini çekiyor.

BABA MESLEĞİNİ SANATA ÇEVİRDİ

Çalışmaları hakkında Kent Haber’e açıklamalarda bulunan sanatçı, kaynakçılığa çocukluğunda başladığını dile getirerek “Babamız demirci olduğu için biz de atölyeye çırak olarak başladık. Sonra bunun okulunu okuduk. Tabi teknoloji ile beraber, bu tarafa doğru yani heykel üzerine çalışmaya başladık. Talep de bu tarafa doğru olunca bu heykellere biraz daha yöneldik.”

Bodrum Belediyesi önündeki Neslican Tay heykelini de yapan İşeri, “Neslican Tay’ın ölümümden sonra biz bir heykel yapmaya karar verdik. Benim de 2 tane kızım var,  çok etkilenmiştim onun yaşam tarzından. Onun için Neslican Tay’ın heykelini yapıp Bodrum Belediyesi’nin önüne koyduk.” dedi. 

“SANAYİLERDEN TOPLADIĞIMIZ PARÇALALAR YAPIYORUZ”

Ülke gündemindeki konularla ilgili heykeller yaptıklarını da sözlerine ekleyen sanatçı, “Burada sanayilerden, oto sanayilerden topladığımız geri dönüşüm malzemeleri var, bu malzemeleri değerlendiriyoruz. Bunlarla çalışıyoruz. Tabi o anda doğaçlama, herhangi bir kafamızda herhangi bir şey olmuyor. Topladığımız malzemeleri değerlendirerek hayvan figürleri, insan figürleri insanların bahçelerine koyabilecek, tehlike arz etmeyecek heykeller yapmaya çalışıyoruz. Güzel şeyler çıkardığımıza inanıyoruz. Mutluyuz çünkü bunları yaparken mutlu oluyoruz. En azından geri dönüşüme katkı sağladığımız için onun verdiği ayrı bir keyif var. Bu şekilde güzel şeyler yapınca insanların da beğenisine kalıyor. Bu bizim için çok önemli zaten. Güzel projelerimiz var. Büyük özellikle geri dönüşüm ile ilgili güzel düşüncelerimiz var.” dedi. 

BODRUM İÇİN BÜYÜK BİR HEYKEL YAPACAKLAR

Bodrum için büyük bir heykel yapmayı planladıklarını da ifade eden Mustafa İşeri, “En büyük yaptığımız heykel bundan 7-8 sene önce Diyarbakır Forum binası önüne konulan heykeldi. Ondan sonra Kuşadası Belediyesi için yaptığımız 5 kişilik bir orkestramız var. O çok güzel bir heykel oldu. Onun yanı sıra yine Bodrum için düşündüğümüz, Bodrum’un tarihini yansıtacak heykeller düşünüyoruz. Onu da Bodrum için yapacağız.” şeklinde konuştu. 

Muhabir: Hamdi Yörür