2010 YILI MAVİ BAYRAK ULUSAL JURİ TOPLANTISI

Bodrum’da 2010 yılı mavi bayrak ödülü için başvuruların değerlendirilmesi...

2010 YILI MAVİ BAYRAK ULUSAL JURİ TOPLANTISI
Bodrum’da 2010 yılı mavi bayrak ödülü için başvuruların değerlendirilmesi için yapılan toplantıda, mavi bayrak kriterlerindeki değişiklikler arasında engellilerin denize girmelerinin sağlanmasının da yer aldığı bildirildi.
2010 yılı Mavi Bayrak ödülü için başvuruların değerlendirilmesi için ulusal jüri toplantısı Bodrum’da gerçekleştirildi.
Turgutreis beldesindeki bir otelde gerçekleştirilen toplantı, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Toplantının açılış konuşması bölümünde söz alan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı Başkanı(TÜRÇEV) Rıza Epikmen şunları söyledi.

“Geçen sene kaybettiğimiz üçüncülük yerini bu sene tekrar kazanarak, mavi bayrakta 3.ülke olma unvanını geri alacağız. Bayrağımızın peşindeyiz. Çünkü bu bayrak, o yörenin denize, çevreye eğitime verdiği önemin göstergesi. Mavi bayrak projesi ülke için sadece turizm açısından değil kendi insanımız açısından da önemli bir proje.”

Toplantıya katılanlar arasında yer alan Muğla Vali Yardımcısı Recep Yüksel ise TÜRÇEV ile ilgili olarak “TÜRÇEV kurulduğu 1993 yılından bu yana, gerçekten turizmimizin dünya pazarına ulaştırılmasında, taşınmasında ve değerlerimizin markalaştırılmasında, toplam kalitenin plajlarda, marinalarda öne çıkartılması için çok önemli aşamalar kaydettirdi” dedi.

Yüksel “Mavi bayrağa kavuşan herhangi bir işletme onu kaybetmeyi, emin olun çok onur kırıcı saydığı için elinden geldiğince onu korumaya çalışıyor” ifadesini kullandı.

- “ENGELİLERİN DENİZE GİRMELERİNE OLANAK SAĞLANMALI”
Toplantıda bir sunum gerçekleştiren Mavi Bayrak Programı Ulusal Koordinatörü Almına Kından, mavi bayrak ödülünde kriter değişikliği olduğuna değinerek şunları söyledi:
“Deniz suyu analizleri ile ilgili değişiklik var. Bu güne kadar geçtiğimiz yıl yani bir önceki yılın deniz suyu analizi sonuçlarına bakılırken, artık 2012 yılından itibaren son dört yılın analiz sonuçlarına bakılacak. Dolayısı ile plajlarımızın mavi bayrak ödülü alabilmesi için 4 yıldır temiz olması gerekiyor olacak. Engelliler için olan kriterlerde de, sadece tuvalet ve rampa bulunması değil engellilerin denize girmeleri içinde olanakların bulunması gerekiyor. Özellikle halk plajlarında. En önemli değişikliklerimiz bunlar. Tesislerimizde engelli tuvaleti bulunuyor. Ancak engelli bireylerinde denize girebilmelerine olanak sağlanmalı”

“ MAVİ BAYRAK SAYIMIZI ARTIRIYORUZ”

İkinci bölümünde “Turizmde Mavi Bayrak’ın yeri” konulu bir panelin yer aldığı toplantı arasında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı,Proje-İnşaat Daire Başkanı Cihangir Cihangiroğlu, Uluslararası jüriye hazırlık olmak üzere, toplantıda Türkiye’den 250’nin üzerinde müracaatın değerlendirme altında olduğunu kaydetti.
Mavi Bayrak Ödülü ile ilgili açıklamasında “Mavi bayrak bir çevre ödülüdür” diyen Cihangiroğlu şöyle konuştu
“Sadece denizin temizliği değil, kumsalın, plajın kalitesini de ortaya koymaktadır. Uluslar arası düzeyde olması dolayısıyla, işletmenin belirli bir kritere sahip olduğunun göstergesi olması dolayısı ile yerli ve yabancı turistler tarafından tercih edilmektedir. Her geçen sene mavi bayrak sayımızı artıyoruz. İlk üçe girme çabalarımız var. Dünyada ki çevreye olan bilincin artmasına paralel olarak, 2010 ‘da kriterlerimiz artırılıyor. Bu konu ile ilgili eğitimlere de devam ediliyor. Önemli olan bu kriterlerin uygulanması titizlikle takip edilmesi”

Toplantının yapıldığı Turgutreis beldesi Belediye Başkanı Mehmet Dinçberk ise “Turizmde, bir çok alanda Avrupa ile rekabet edecek düzeye gelmemişsek zaten turizmden bahsetmemiz yanlış olur” ifadesini kullandı. “Avrupa ülkelerini geziyoruz. Orada görmüş olduğumuz tesislerden bizim fazlalılığımız var noksanlığımız yok” diyen Başkan Dinçberk “ Burada bize, belediyelere düşen en büyük görev, denizlerimizin temiz olması, tesislerimizin yeterli seviyeye gelmesi ve tanıtım. Belediyeler olarak alt yapıya önem vermeliyiz. Belediyelere, ilgililere bu konuda görev düşüyor.” şeklinde konuştu.

Toplantının yapıldığı otelin koordinatörü Fatih Can Ekşi mavi bayrağın turizm anlamında öneminin büyük olduğuna işaret ederek “Uluslararası bir örgüt tarafından böyle bir değerlendirme yapılması ve Türkiye’de sayının fazla olması Türkiye’nin çevre dostluğu anlamında çok önemli” dedi.
“MAVİ BAYRAKLI PLAJLARI TERCİH EDİYORLAR”

TÜRÇEV Genel Müdürü Erol Güngör mavi bayrak ödülünün turizme etkisinden söz ederken “Etkisi tartışılmaz. O bakımdan tatile gidenler mavi bayraklı plajları tercih ediyorlar. Turizm pazarında çok önemli” diye konuştu.
Toplantıda Mavi Bayrak’a 2010 için aday plaj ve marinaların değerlendirilmesinin yapıldığını hatırlatan Güngör “Biliyorsunuz önce TÜRÇEV’e başvuru yapılıyor. Biz ön değerlendirmenin sonunda Mavi Bayrak’a aday olabilecekleri belirleyip ulusal jürimize sunuyoruz. Burada adaylığı netleşenleri uluslararası jüriye gönderiyoruz. Uluslararası jüri değerlendirmesini yaptıktan sonra mayıs ayında bu yıl için ödül alan plaj ve marinaları belirlemiş oluyor” dedi.
Mavi bayrak uygulamasında değişen kriterlerle ilgili soruda “Deniz suyu analizleri açısından önemli boyutta değişiklikler var” diyen TÜRÇEV Genel Müdürü Erol Güngör şöyle devam etti:
“Ancak 2013 yılına kadarda opsiyonu var. 2013’e kadar bu duruma hazırlanmamız gerekiyor. Geçen yıl 286 plaj 14 marinamız ödüllü idi. Ama biliyoruz bu artık bitti. Önümüzdeki yıl bunun artmasını bekliyoruz. Dünyada 2009 yılında 4. sıradaydık. Bir önceki yıl 3. sıradaydık. İnşallah bu sene üçüncülüğü yakalarız diye ümit ediyorum” diye sürdürdü.