Askıdaki Plana Çok Sayıda İtiraz Var!..

Askıya çıkarılan “Aydın- Muğla İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planı”nın Adabükü ve çevresinde yeni balık çiftlikleri kurulmasının önünü açacağını ve çevre kirliliğine sebep olacağını ifade eden bölge sakinleri, plana itiraz dilekçeleri veriyor.

Askıdaki Plana Çok Sayıda İtiraz Var!..

18.09.2020 tarihinde onaylanarak 18.11.2020 tarihinde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde 30 gün süre ile askıya çıkarılan "Aydın- Muğla İlleri Bütünleşik Kıyı Alanları Planı"nın kıyıları yapılaşma riskiyle karşı karşıya bıraktığını söyleyen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, planların iptali için hukuki süreci başlattıklarını dile getirmişti. 

Plana bir itiraz da Milas’ın Boğaziçi Mahallesi’nden geldi. Bu plana göre balık çiftliklerinin Adabükü bölgesine yığılacağını ileri süren vatandaşlar, 18.12.2020 tarihine kadar itiraz hakkı bulunan plana itiraz etmeye başladılar. Bölgede bulunan site yönetimleri ve çok sayıda site sakininin itiraz dilekçesi verdiği öğrenildi.

Bölgedeki bir sitenin sakinleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Muğla İl Müdürlüğü’ne gönderdikleri itiraz dilekçelerinde, planın uygulamasının durdurulmasını ve balık çiftliklerinin körfez ve koyların dışındaki uygun konumlar ve uzaklıktaki açık denizlere taşınmasını talep ederek şu ifadelere yer verdiler:

“Muğla /Milas Boğaziçi Mahallesi Adabükü mevkiinde yaşayanlarda büyük üzüntü ve endişe yaratan planlamalara ilişkin görüş ve değerlendirmelerimiz aşağıda sunulmaktadır.

Raporda "Şu an itibariyle, Tarım ve Orman Bakanlığınca, Muğla ilinde belirlenmiş olan iki alanda, kabuklu su ürünleri hariç, yeni balık çiftliği kurulmasına izin verilmemektedir. Ancak, ülke ekonomisine katkısı olan bu sektörün gelişmesi için bu ilde yeni üretim alanları belirlenerek bu alanlarda yetiştiricilik yapılmasına izin verilebilir." ve "Su ürünleri yetiştiriciliği ihtisas bölgelerini oluşturmak ve Milas ilçe sınırları içinde 2 bölgede yer alan su ürünleri yetiştiricilik bölgelerinin belirlenmesi" hedefleri yer almaktadır.       
                                                
Planda işaret edilen iki ÇED alanı; Güneyinde Sırtlan dağı kıyısı, batısında Doktorlar sitesi, Dörttepe evleri, Meridien Otel, Çamtepe ve Bargilya Regnum Siteleri ile çevrili, Salih adasının Doğusunda kalan ve Maya sitesi burnuna kadar devam eden, Salih adasının kuzey batısından kuzeyine ve doğusuna kıyı sahilleri Balık Çiftliklerinin ekseriyetle yer aldığı, yoğunlaştığı ve dolayısıyla kirliliğe en fazla maruz kalan alanlardır ve burada oluşan yoğun kirlilik, rüzgarın esme yönü doğrultusunda Güllük Körfezinin Boğaziçi ve Güllük mahallerine doğru yayılmaktadır. Planlamada, özellikle havası ve doğası ile tam bir “Sağlık Turizmi” merkezi olabilecek, halen bu hizmetin verilmeye başlandığı ve yatırımların yapılmakta olan bölgede, denizin, kıyının, deniz canlılarının ve ekosistemin gördüğü zararın ve insanların yaşadığı sıkıntının hiç dikkate alınmadığı ve bu planın uygulamaya konulmasıyla sıkıntıların çok daha ciddi boyutlara ulaşacağı görülmektedir.     
                                                                      
Mevcut durumda, özellikle bölge rüzgarlarının etkisi ile Mayıs-Ekim ayları arasında; balık yemleri, köpükler, balık çiftliklerinin pislikleri nedeni ile akvaryum gibi denizimiz kullanılamayacak hale gelmektedir. Bu durum 200-500 konutlu onlarca sitede yaşayan insanları fevkalade mutsuz etmekte, deniz ve doğal deniz ürünlerinin kalite ve değerinin düşürülmesine neden olmakta ve planın uygulamaya konulmasıyla bu sıkıntının telafi edilemez boyutlara ulaşacağı görülmektedir.

Bu konuda yapılan sempozyumlarda çevreye, denize ve deniz ürünlerine ve bölgede yaşayan insanlara verdiği sıkıntılar, açılan mahkemeler nedeniyle balık çiftliklerinin sökülerek açık denizlere taşınmasının gerektiği belirtilirken, bu doğrultuda bu sıkıntıyı yaratan çiftliklerin büyük bir kısmının sökülerek bir kısmının açık denize taşındığı bilinirken, bu çiftliklerin bazılarının, yenilerinin ve kurulacak olanların Adabükü bölgesine yığılmasını hedefleyen plana şiddetle itiraz ediyoruz.

Doğa harikası, cennet koylarımızda yaşanan sıkıntılarımızın sona erdirilmesi, insanlarımızın, denizimizin ve doğanın korunması ve turizmin geliştirilmesi için, tüm çiftliklerin rüzgar yönü de dikkate alınarak, planın uygulamasının durdurularak, tüm balık çiftliklerinin körfez ve koyların dışındaki uygun konumlar ve uzaklıktaki açık denizlere taşınmasını talep ediyoruz.”