Devlet Sanatçısı Unvanı İle İlk Sergisi

İzmir’de yaşayan Bodrumlu sanatçı Gülşah İkbal Cesur, devlet sanatçısı unvanı aldıktan sonra ilk sergisini memleketi Bodrum’da açtı.

Devlet Sanatçısı Unvanı İle İlk Sergisi

Bodrumlu sanatçı Gülşah İkbal Cesur, 19 yaşında Hadi Gari Sanat Galerisi’nde açtığı ilk sergiyle başladığı kariyerine bugün, Kültür Bakanlığı Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olarak tescilli bir sanatçı mertebesinde devam ediyor. 

Sanatçının 17. kişisel sergisi, Bodrum Belediyesi 1. Artemisia Sanat Galerisi’nde açıldı. 73 eserin yer aldığı sergide, geleneksel çizgilerin yanı sıra çağdaş yorumuyla tasarladığı Ebru, Çini, Minyatür, Seramik alanlarından örnekler sergileniyor. 

İzmir’de yaşamını sürdüren Bodrumlu sanatçı Gülşah İkbal Cesur, Kent Haber’e yaptığı açıklamada şunları dile getirdi:

“Ben, 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi geleneksel Türk El Sanatları mezunuyum. Yaklaşık 22 yıldır bu işi yapıyorum. Bu benim 17. kişisel sergim. Bu seferki sergimde daha çok çini örnekleri, Ebru ve birkaç tane minyatür örneği var. Çininin sır altı tekniğini kullanarak farklı desenler, kalyon desenlerini, denizaltı canlılarını çalışmak istedim. 73 eserlik bir sergimiz var. Sergi 12 Ağustos tarihine kadar devam edecek. Bodrumlu sanatçı olarak Kültür Bakanlığı Devlet Sanatçısıyım. Somut olmayan kültürel miras taşıyıcısıyım. Bu unvanımı aldıktan sonra ilk kendi memleketimde sergi açmak istedim.”

Gülşah İkbal Cesur kimdir?

1981 yılında İstanbul'da doğan Gülşah İkbal Cesur, ilk ve orta eğitimini Bodrum'da, liseyi İzmir Özel Türk Kolejinde tamamladı. 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi geleneksel Türk El Sanatları Tezhip ana sanat dalından 2001-2002 yılında mezun oldu. Tez çalışmasını Klasik Cilt Yapımı ve Restorasyonu üzerine, Üstad Mehmet Ali Kunduracıoğlu’nun yanında tamamladı. Tasarım ve uygulamasını yaptığı klasik cilt örneği İzmir’de yer alan Türkiye'nin ilk kağıt ve kitap müzesinde sergilenmektedir. 

2003 yılında dünyaca ünlü çini ustası İsmail Yiğit’in atölyesinde başladığı çini çalışmaları ile Ustadan icazetini alan sanatçı bu alanda yüksek lisansının tez aşamasındadır. 

Hat sanatı üzerine 9 Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim üyesi, Doçent Doktor Aynur Makal'dan dersler almış, 2011-2012 yıllarında da Pedagojik formasyonunu tamamlamıştır. 2009 yılı itibariyle Halk Eğitim Merkezleri’nde eğitmenlik yapan sanatçı, derslerine 2016 yılından beri İzmir Güzelbahçe'de kendine ait Gülşah İkbal Sanat Atölyesi’nde devam etmektedir. 

Geleneksel Türk El Sanatlarını gelecek nesillere doğru aktarıp sevdirebilmek için birçok çalıştay ve festivalde görev alarak geleneğin sürdürülmesine destek olmaktadır. Çok değerli döküman ve kaynakçaların yanı sıra, geçmişe ışık tutan nadir kitaplardan oluşan kişisel koleksiyonuyla bu alanda geniş bir arşive sahiptir. 

17 yıldır İzmirli iş adamı Kamil Cesur'la evli olan Gülşah İkbal, Neslişah, Kagan ve Asaf adlarında 3 çocuk annesidir. Sanata olan tutkusuyla aile ve iş yaşamını büyük bir sevgiyle devam ettirmektedir.