EV HANIMININ GİRİŞİMCİLİK ÖYKÜSÜ...

Bodrum'un popüler hediyelik eşyalarından biri haline gelen işlenmiş su kabağı imalatı...

EV HANIMININ GİRİŞİMCİLİK ÖYKÜSÜ...
Bodrum'un popüler hediyelik eşyalarından biri haline gelen işlenmiş su kabağı imalatı gittikçe artıyor. Gümüşlük'te yaşayan Yeter Tarım adlı ev hanımın ürettiği su kabağından abajurlar, yerli ve yabancı tatilciler tarafından ilgi görüyor.

Gümüşlük beldesinde ev hanımı iken 12 yıldan bu yana aldığı el sanatları eğitimi ile kendisine bir atölye açan Yeter Tarım, burada su kabağından yaptığı abajurlari satışa sunuyor. Tarım'ın el emeği ile hazırlanan abajurlar, kendisine ait küçük atölyeden yurt içi ve yurt dışındaki birçok evi süsleyen objeler haline geliyor. En küçüğü 15 liradan başlayan abajurlar, 400 liraya kadar alıcı buluyor. Tarım, ayda yaklaşık olarak 100 adet abajur üreterek satışını yaptığını söylüyor.

Yaz aylarında Bodrum'a gelen turistlerin siparişlerini alan Tarım, bu siparişleri yaptıktan sonra yurt dışına kargo aracılığıyla gönderiliyor. Yaklaşık 5 yıldan bu yana yurt dışına gönderilen abajurlar, burada Türkiye'deki fiyatların biraz daha üzerinde satılıyor. Aydın'da özel siparişle ekilen ve hasat zamanından sonra bazı işlemlerden geçen kabaklar, atölyede boncuklu abajur şeklini alıyor.

Tarım, abajur sanatının yanında birde marketçilik yaparak ev ekonomisine katkı sağlıyor. Yeter Tarım'ın komşuları ise yapılan işin hiçte kolay olmadığını ancak Tarım'ın kolaylıkla üstesinden geldiğini ifade ediyor. Ev hanımlığından girişimciliğe uzanan hikayesini anlatan Yeter Tarım, el sanatları üzerine kendisini geliştirerek abajur imalatına başladığını söyledi. 12 yıldır bu işle uğraştığını ifade eden Tarım, su kabağı abajurunun yapım aşamalarını şu sözlerle anlattı:

"Önce kabakları tarlaya sipariş üzerine diktiriyoruz. Bu kabaklar sipariş üzerine Aydın'da dikiliyor. Hasat zamanında toplanıyor ve bir yıl samanda bekletildikten sonra, kuruyor ve yıkanıyor. Altı kesildikten sonra içi temizleniyor. Ardından kendi hayal gücümü de kullanarak şekiller çiziyorum. Ne çizeceğimi hayal ediyorum, her şey çizebiliyorum. Türk Bayrağı, kuş, motifler, çiçekler, insan figürleri ve firma isimleri gibi çizimler yapabiliyorum" dedi.

Kabağı delme aşamasında ise genellikle erkeklerin kullandıkları matkap, çekiç, kerpeten, tornavida gibi gereçler kullanan Tarım, kabak üzerine yapılacak olan süsleme için uygun irili ufaklı delikler açtığını söyledi. Yapılan bu işlemin ardından abajuru boyama işlemine geçtiğini anlatan Tarım, "Boya yapıldıktan sonra da vernikten geçiyor ve ardından müşterilerimize sunuyoruz" dedi.

Yaptığı bu su kabağı abajurları yerli ve yabancı birçok kişi tarafından beğenildiğini sözlerine ekleyen Tarım, "Yabancı ülkeden bizzat gelenler oluyor veya tanıdıklarım vasıtasıyla Amerika, İtalya gibi ülkelerle temasa geçtim ve satışını yapıyorum" diye konuştu.

Yeter Tarım ile birlikte abajur yapımını gerçekleştiren ev hanımı Esma Yoldaş ise, bu işin kendisine çok katkı sağladığını söyledi. Daha önce hiçbir işle uğraşmadığını anlatan Yoldaş, şöyle konuştu:

"Daha önce hiçbir iş yapmıyordum. Yaklaşık 1 aydır su kabağından abajur işiyle uğraşıyorum. Çalışmalarımızı çok beğeniyorlar. Ben su kabağı abajuru boncuk süslemesiyle uğraşıyorum. Buradan elde ettiğim gelirle ise evime katkı sağlıyorum. Ürettiğimiz ürünlerin satılması ve beğenilmesi bizi mutlu ediyor" dedi.