Meyve Sineğiyle Mücadele Sürüyor

Bodrum’da narenciye bahçelerinde Akdeniz meyve sineği ile mücadele kapsamında üreticilere sinek tuzakları dağıtıldı.

Meyve Sineğiyle Mücadele Sürüyor

Tarım ve Orman Bakanlığınca başlatılan, "Turunçgillerde Pestisit Kalıntısı ile Mücadele Eylem Planı" kapsamında, Muğla narenciye bahçelerinde Akdeniz meyve sineğiyle mücadele başlatıldı. Meyve sineğiyle mücadelede kullanılacak 500 adet tuzağın dağıtımı, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak’ın katılımıyla Gölköy Mahallesi’nde gerçekleştirildi. Burada üreticilere Akdeniz Meyve Sineği hakkında bilgilendirme de yapıldı.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, narenciye üretiminin önemine dikkati çekerek şunları dile getirdi;

İlimizden 2023 yılının ilk 7 ayında 91 bin ton yaş sebze ve meyve ihracatı gerçekleşmiş olup 105 milyon dolar getiri sağlanmıştır. Bu ihracatın 5 bin 700 tonu narenciyedir. 2023 yılında Bakanlığımızca Turunçgillerde Pestisit Kalıntısı İle Mücadele Eylem Planı Projesi yürürlüğe geçirilmiş olup İlimizde 500 dekar bahçede proje yürütülmektedir. Proje için Bakanlığımızca 450 bin TL ödenek ayrılmıştır. Projede amaç üründe pestisit kalıntısına yol açmadan hastalık ve zararlılarla mücadele edebilmektir. 

Narenciyenin ana zararlısı Akdeniz Meyve Sineği ile Mücadele konusunda çok hassas davranıyoruz. Dış karantinaya tabi olan Akdeniz Meyve Sineğinin ihracatta toleransı sıfır olup mücadelesi ülke ekonomisi açısından büyük önem arz etmektedir. Bakanlığımızca yürütülmekte olan Akdeniz Meyve Sineği İzleme projesi kapsamında İlimizde 6 ilçemizde 33 istasyonla yıl boyu 52 hafta tuzak sayımları yapılarak zararlının popülasyonu takip edilmekte ve buna göre mücadele duyuruları yapılmaktadır.

2022 YILINDA 2 BİN 500 TUZAK DAĞITILDI

Ege ihracatçı Birlikleri’nin desteğiyle temin edilen 5 bin adet Akdeniz meyve sineği tuzağını öncelikle turunçgilde iyi tarım organik tarım, entegre mücadele yöntemlerini kullanan üreticilerimize temin ettik. Ayrıca 2 bin 500’ü Bakanlık bütçesinden olmak üzere 5 bin tuzağı da önümüzdeki günlerde temin ederek toplamda 10 bin Akdeniz meyve sineği tuzağını uygun dönem gelince bahçelerimize asarak mücadeleyi başlatacağız.

Bodrum’da TUİK 2022 verilerine göre 4 bin 250 dekar üretim alanda 8 bin 700 ton Mandalina üretimi yapılmıştır. Özellikle mandalinada uluslararası piyasalarda çekirdeksizlik, en önde gelen tüketici talebi olsa da bol çekirdekli olmasına rağmen kendine özgü aroması, kokusu ve lezzetiyle coğrafi işaretli Bodrum Mandalinası ender bulunan bir maden gibi aslında. Bodrum Mandalinasının da işlenmiş ürün olarak ihraç edilmesi ihracat birim fiyatının artırılmasında etkili olacaktır. 

1924 yılında Uzakdoğu'dan getirilerek ilk kez Rize'de dikimi yapılan, tadı ve kokusu ile kendisini diğer mandalina gruplarından ayıran ve ihracatta bir numara olan satsuma mandalinası Gölköy, Gündoğan mahallelerimizde yaygın olarak yetiştiriliyor. Bunun yanında diğer çeşitlerimizde İnce kabuklu çekirdeksiz cins klemantin de az miktarda yetiştirilse de, bölge halkının kinin-kilin dediği (king) çeşidi de hatırı sayılır miktarda üretilmekte, bergamutlar, yeşilimsi sarı enterdonat limonları, bir de lime (laym) adı ile anılan misket limonu çeşitlerine de rastlanmakta Bodrum Yarımadası’nda. Bu değerlerimizi korumak, kalitesini arttırmak ve en önemlisi sağlıklı gıda arzı için bu gün burada Biyolojik ve Biyoteknik mücadelenin önemini göstermek için sizlerle birlikteyiz. Bu gün burada 500 adet tuzağı narenciye üreticilerimize veriyoruz.”