SEDİR ADASI KORUNUYOR

Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz,...

SEDİR ADASI KORUNUYOR
Muğla Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Namık Açıkgöz, ''Sedir Adası'ndaki taşın ve kumsalın korunması için AB çerçevesinde tedbir alındı. Adanın tümü korunmakla beraber plaj özel olarak korunuyor'' dedi.

Prof. Dr. Açıkgöz, yaptığı açıklamada, Sedir Adası'nın Gökova Körfezi'nin ortasında turizmin önemli merkezlerinden olduğunu belirterek, ''Adanın küçüklüğünün yanında tarihi büyüklüğü söz konusudur. Çünkü burası MÖ 6. yüzyıldan itibaren insanların yerleşimine açılmış önemli bir merkezdir'' diye konuştu.

Sedir Adası'nın dünyada ''Kleopatra Adası'' olarak bilindiğine işaret eden Açıkgöz, şunları söyledi:

''Ada, literatürde Sedir Adası olarak geçer. Adanın tarihi fonksiyonuna baktığımızda en önemli hikayesi, Kleopatra ile ilgili olan kısmıdır. Kleopatra sevgilisi Antonius ile zaman zaman gelip bu adada gözden ırak buluşurmuş. İlk hikayesinin insanlığa böyle mal olduğunu düşünüyoruz.''

Sedir Adası'ndaki kumun Ege Denizi'ndeki başka bir sahilde olmadığını belirten Açıkgöz, şunları kaydetti:

''Sedir Adası'ndaki taşın ve kumsalın korunması için AB çerçevesinde tedbir alındı. Adanın tümü korunmakla beraber plaj özel olarak korunuyor. Kumunun ada dışına çıkışının engellenmesi için değişik tedbirler alınıyor. Yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgisine mazhar olan bu adanın Türkiye turizmine katkısının göz ardı edilmemesi gerekir.''

-KUMSALIN KUMLARINA YASAL KORUMA-
Mısır Kraliçesi Kleopatra'nın adını taşıyan kumsalı ve altın sarısı kumlarıyla ünlenen Sedir Adası, turizm sezonunun başlamasıyla turistlerden yoğun ilgi görüyor. Plajın girişinde ''Plajdan hiçbir şekilde kum alınamaz, taşınmaz, kum alındığının tespiti halinde 2863 sayılı yasa kapsamında yasal işlem uygulanacaktır'' ifadesinin Türkçe ve İngilizce olarak yer aldığı tabela bulunuyor.

Sedir Adası plajındaki altın sarısı kumların Kraliçe Kleopatra ile sevgilisi Romalı Komutan Antonius'un adada buluşmaları için Mısır'dan gemilerle getirildiğine, bu nedenle plaja ''Kleopatra'' adının verildiğine inanılıyor.. Uzmanlar ise adanın kuzey kıyısındaki kumların özel biçimde oluşan kalker damlacıkları olduğunu, Ege ve Akdeniz'de Sedir Adası dışında sadece Girit Adası'nda görüldüğünü belirtiyor.
Kleopatra Plajı, altın sarısı kumu ve mavinin farklı tonlarını bir arada barındıran deniziyle ilgi çekiyor.