UZMANLARDAN RAMAZAN UYARILARI

Bu yıl ramazan ayının sıcak günlere rastlaması nedeniyle, Uzmanlar oruç tutacak...

UZMANLARDAN RAMAZAN UYARILARI
Bu yıl ramazan ayının sıcak günlere rastlaması nedeniyle, Uzmanlar oruç tutacak vatandaşlara beslenmeye ilişkin çeşitli uyarılarda bulunuyorlar.

Uzmanlar, oruç tutanların sağlıkları için iftar ve sahur menüleri konusunda daha dikkatli olmaları gerektiğini belirtiyorlar.

Sıcaklık ve nem artışına bağlı olarak vücut ısısının arttığı ve metabolizmanın bu yeni duruma uyum sağlamaya çalıştığını ifade eden uzmanlar, ''Sıcaklıkların etkisiyle artan terleme ile birlikte yeterince sıvı alınmazsa, vücutta su ve mineral kaybı olmaktadır. Buna bağlı olarak da bayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi sağlık problemleri yaşanabilmektedir'' diyorlar.
Konuyla ilgili görüşlerine başvurduğumuz Özel Bodrum Hastanesi İç Hastalıkları ve Endokrinoloji Uzmanı Dr.Nedret Tanacı Özellikle şeker hastaları ve Kronik bir hastalığı olan vatandaşları uyararak şunları söyledi:
“Ramazan ayı çok sıcak bir döneme denk geliyor. Hele ki Bodrum gibi kıyı şeridinde yaşayan ve burada aktif olarak çalışan çok sayıda insan var,bu vatandaşlarımızın bu ramazan beslenmelerine çok daha dikkat etmeleri lazım.Özellikle dikkatli olması gereken bir grup’ta kronik bir hastalığı olan vatandaşlarımız. Şeker hastalarının ya da kronik hastaların, sürekli ilaç kullanan hastaların özellikle dikkat etmesi gerektiğini, Ramazan için doktorlarına danışarak yeniden ayarlamalar yaptırması gerektiğini vurguluyoruz. Özellikle çok uzun etkili ilaç kullananların ilaçları daha kısa olanlarla değiştirmesi öneriliyor. Şeker hastalığı için çok uzun süre etki eden tabletler yerine belki daha kısa etki eden tabletler kullanılabilir. Saat olarak yemek öncesinde üç öğün olarak hazırladığımız ilaçları, iki öğün olarak değiştirmemiz gerekebilir. Vatandaşlarımız bu tür değişiklikleri mutlaka doktorlarına danışmalılar. İlave olarak da bu yılın bir özelliği var, çok sıcak bir dönem. Su kaybı çok daha fazla olacaktır, mümkün olduğu kadar bu ramazanı biraz daha serin yerlerde geçirebilirlerse kişiler için daha iyi olur diye düşünüyorum. Su kaybını engellemek açısından vücudumuzda mutlaka tuz olması gerekiyor. Yaz aylarında en çok yaşadığımız problem idrar söktürücü ilaçlar kullanan kronik hastalar. Bunlar kalp, şeker ve yüksek tansiyon hastaları olabilir. Pek çoğunun kullandığı ilaçlar içerisinde fark edilmeyen idrar söktürücülerde oluyor ve bunlar vücuttan çok fazla tuz atılmasına neden oluyor. Tuz da vücuttaki sıvı miktarı ile orantılı. Tuz miktarı düştüğü takdirde vücut içindeki kan miktarında azalma oluyor. Buda kişilerde baş dönmesi, halsizlik, çabuk yorulma gibi şikâyetlere yol açabilir, bayılmalara kadar gidebilir. Bu nedenle bu seneki ramazan ayı için özellikle bu grup ilaç kullanan kişilerin daha dikkatli olması, mümkünse tuz miktarlarını bir miktar arttırmaları ve iftarla sahur arasında mutlaka yeteri kadar su almalarını önemle vurguluyorum” dedi.

Yeme içme düzeninin değiştiği Ramazan ayında en çok dikkat edilmesi gereken hususlardan biride beslenme detayları.Uzun süre aç kaldıktan sonra geleneksel olarak kurulan zengin iftar sofraları ve sabaha karşı yenilen sahur ile ilgili görüş aldığımız Diyetisyen Billur Çalık ise mikrofonlarımıza şunları söyledi:

“Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde dikkat edilmesi gereken birtakım beslenme önerileri var. Öncelikle günlük yaşantımızdaki gibi Ramazan ayında da bu altı öğünü sığdırmamız ve zayıf kalmamız mümkündür. Normalde yaptığımız günlük öğünleri sürdürmeliyiz. Kahvaltı yerine sahura mutlaka kalkmamız gerekiyor. Buda gün içinde mide yanması problemlerine engel olacaktır. Sıcak aylara denk gelmesi sebebiyle günde 2-3 litre su tüketilmesi gerekmektedir. Bu sıvı tüketimini de iftardan, sahura kadar olan bölümde kendimizi zorlamadan gerçekleştirmeliyiz. İftar başlangıcıyla, ana yemeklere geçişte yarım saat kadar ara vermemiz hazmı kolaylaştıracak ve kilo almamanıza yardımcı olacaktır. Tatlılarda sütlü olanları tercih etmemiz daha sağlıklı olacaktır. Fiziksel aktivitelere dikkat edersek, yemeklerden sonra yarım saat yürüyüş yapabilirsek bu egzersiz hem hazmı kolaylaştırır hem de metabolizmamızın hızlanmasına yardımcı olur ” dedi.