Yapay Zeka ve İnsan...

Dr. Cengiz Taşçı, “Teknoloji’nin Evrimi, Yapay Zeka ve İnsan” başlıklı bir sunum yaptı.

Yapay Zeka ve İnsan...

Bodrum’da bilim, felsefe ve sanat alanlarında etkileşimli çalışmalarda bulunan "Ara Boyutlar Bilim Felsefe Sanat Grubu"nun etkinlikleri devam ediyor. Zai Kütüphane’de gerçekleştirilen ve yoğun ilginin olduğu etkinliğe konuk olan öğretim üyesi Dr. Cengiz Taşçı, “Teknoloji’nin Evrimi, Yapay Zeka ve İnsan” başlıklı bir sunum yaptı. 

Kent Haber’e bir açıklama yapan Taşçı, “Burada teknolojinin evrimini anlatıyoruz. Hayatımızdan nasıl etkili oluyor, toplumsal yapıyı nasıl değiştiriyor ve biz neden teknolojiyi çağlara göre ayarlıyoruz? Neden teknolojinin değişimine göre çağları isimlendiriyoruz. Teknoloji hayatımıza ne getiriyor?” dedi.

Teknolojinin insan hayatını çok hızlı etkilediğinden de bahseden Cengiz Taşçı, “Gelecekte otonom bir yapay zeka üretilebilir. Biz de aslında doğanın ürünleriyle ve çeşitli kısıtlar içerisinde bir zekaya sahibiz. Bütün hücrelerimiz, bütün algılarımızla çeşitli bozukluklar olabiliyor, çeşitli kısıtları var. Bütün malzememiz sonuçta bu doğadaki malzemeden evrimleşerek beyin dediğimiz düşünen bir insan haline geldi. Pekala başka bir malzemelerle birleşerek düşünen bir varlık oluşturabilir. Bu ille de insan beyni gibi olmak zorunda değil. Başka süper organizmalar var. Düşünmenin tek bir yolu yok, dolayısıyla pekala metalle birleşerek farklı bir düşünce biçimi oluşturabilir. Nitekim zaten onları şimdi çeşitli olaylar için, algoritmalar için düşünürken buluyoruz. Problem çözüyorlar, birbirleri ile konuşuyorlar, size cevap veriyorlar, iletişim kuruyorlar. Henüz daha çocukluk aşamasında ya da küçük bir bebek gibi düşünebildiklerini görüyoruz.” şeklinde konuştu. 

Bilim kurgu filmlerindeki insan şeklinde robotların insanların antropomorfik yani insan biçimci düşüncesinden kaynaklandığını dile getiren Cengiz Taşçı, sözlerini şöyle noktaladı:

“İnsan tabanlı düşünüyoruz, dolayısıyla bu ille de insana benzer, ille de insan gibi olmayacak. Çünkü biz artık enerjiyi akıllı hale getirebiliyoruz. Pekala bir bluetooth yani havada dolaşan bir enerji de akıllı varlık olabilir. Dolayısıyla ille de insan morfolojisinde olmaz. İlk ürünler muhtemelen öyle olacak ama sonraki ürünler ille de insana benzemek zorunda kalmayacak.”