Salgın ile Psikolojik Açıdan Baş Etme!..

Dünya çapında yaşanan koronavirüs salgını, insanlığı her açıdan olumsuz etkiliyor. Devlet otoriteleri tarafından günlük yaşamın durmasına kadar gidecek tedbirlerin alındığı salgın, yaygın bir şekilde panik ve kaygıya da sebep olarak bireylerin ruh sağlığı açısından da sorunlar yaratıyor.

Salgın ile Psikolojik Açıdan Baş Etme!..

Sağlık profesyonelleri tarafından açıklanan korunma önlemlerini uygulamanın çok önemli olduğu salgının, kişiler üzerindeki psikolojik etkilerine dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog & Psikoterapist Bihter Merey vatandaşlara çeşitli tavsiyelerde bulundu. Merey, belirsizlik, bilinmeyen, kontrol edememe halinin kişilerde çaresizlik ve endişe duyguları yarattığını ve böyle anlarda kişilerin, olabilecek en kötü senaryolara ve kendilerinin en zorda kalabilecekleri ihtimallere odaklandıklarına dikkat çekerek şu tavsiyelerde bulundu;

"Koronavirüs sadece fizyolojik açıdan değil öncelikli olarak psikolojik açıdan toplumu etkiledi. Ne kadar rasyonel bakmaya çalışsak da, var olan belirsizlik algısı bir şekilde hepimize etki etmekte. Tam bu noktada ruh sağlığımızı korumak en az beden sağlığımızı korumak kadar önemlidir.

Belirsizlik, bilinmeyen, kontrol edememe hali kişilerde çaresizlik ve endişe duyguları yaratır. Böyle anlarda kişiler, olabilecek en kötü senaryolara ve kendilerinin en zorda kalabilecekleri ihtimallere odaklanırlar.

Bu belirsizliği giderebilmek ve kontrol sahibi olabilmek için de kişiler aksiyon alır. Güncel durumda, tüm onaylı/onaysız haber kaynaklarını dinlemek, halk arasında yayılan söylentileri ciddiye almak, gıda ve hijyen ürünlerinde stok yapmak vb. davranışları gözlemlemekteyiz.

Oysa öncelikle yapmamız gereken, hem kendimize hem de olan bitene karşı sağduyulu yaklaşabilmektir. Bununla birlikte dikkat etmemiz gereken noktalar arasında;

· Gerekli makul tedbirleri almak, hijyen ve korunma açısından özen gösterilmesi gereken noktalara hassasiyet göstermek.

· En kötü senaryolara odaklanmaktansa, güncel ve gerçek, onaylanmış kaynaklardan sağlıklı bilgiler almak ve şu anda gerçekten olan bitene dikkati çekmeye çalışmak.

· Gerçekdışı, abartılı ve korku atmosferi yaratmaya yönelik toplum içinde yayılan mesajlar, haberler, konuşmalardan ve bunlara odaklanmaktan kendimizi uzak tutmaya çalışmak.

· Evde kalmanın gerektiği durumlarda, uzaktan da olsa sosyal bağları aksatmamak, teknoloji vasıtasıyla da sosyal açıdan bağları korumak.

· Kaygının ve stresin fazla olduğunu hissettiğiniz anlarda, duygusal regülasyonu sağlayabilmek için duyularınıza odaklanmak. Beş duyunuzla dokunarak, dinleyerek, koklayarak, tadarak, izleyerek size iyi gelebilecek uyaranlarla temas etmek. 

· Evde geçirmek zorunda kaldığınız zamanda, virüs harici gündemler ve sohbetler içerisinde olarak, dikkatinizi, zamanınızı ve odağınızı iyi hissettirebilecek aktivitelere yönlendirmek. 

· Düşünceli davranarak, acil ihtiyaç sahibi kişileri de düşünerek ihtiyaçlarımızı karşılarken makul miktarlarda tüketimde kalmaya özen göstermek. Zorda ve imkanı olmayan kişilerle ve canlılarla yardımlaşarak, paylaşım ve iyilik duygusunun olumlu etkisinden beslenmek. 

· Ve tüm bunlarla birlikte, virüsün verebileceği zarardan öte toplumda yaratmış olduğu kaygı, korku ve panik havasının olumsuz etkilerinin kendisinden daha fazla olabileceğini görerek; kişisel hijyenimiz kadar; düşüncelerimizi de olumsuz senaryolardan uzak dingin tutabilmeye çalışmak."