TOPUZ’DAN DAVUTOĞLU'NA SORU ÖNERGESİ

Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Dışişleri Bakanı Prof. Dr....

TOPUZ’DAN DAVUTOĞLU'NA SORU ÖNERGESİ
Cumhuriyet Halk Partisi Muğla Milletvekili Fevzi Topuz, Dışişleri Bakanı Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına bir soru önergesi sundu.

Geçtiğimiz haftalarda İsviçre’de, Türkiye ve Ermenistan ilişkilerinin geliştirilmesine dair yapılan protokol hakkında Topuz, Davutoğlu'na aşağıdaki soruları sordu:
Türkiye ile Ermenistan'ın Dışişleri bakanlarının imzaladığı 'İlişkilerin Geliştirilmesine Dair Protokol' kamuoyuna açıklandı. Türkiye ve Ermenistan ayrıca iki ülkenin dışişleri bakanlıkları arasında düzenli siyasi istişare gerçekleştirilmesi konusunda da mutabakat sağlandı. Türkiye ve Ermenistan, ilişkilerin geliştirilmesi için ayrı alt komisyonları da kapsayan hükümetler arası bir ikili komisyon kuracak.
Hükümetler arası komisyonun ve alt komisyonlarının çalışma kurallarını hazırlamak üzere protokolün yürürlüğe girmesini izleyen günden 2 ay sonra iki dışişleri bakanı başkanlığında bir çalışma grubu oluşturulacak. Bu çalışma kuralları, protokolün yürürlüğe girmesini izleyen 3 ay içerisinde bakanlar seviyesinde onaylanacak.
Hükümetler arası komisyon, anılan çalışma kurallarının kabul edilmesinin hemen ardından ilk toplantısını gerçekleştirecek. Alt komisyonlar bu andan itibaren en geç 1 ay içerisinde çalışmalarına başlayacak ve görevlerini tamamlayana dek ara vermeden çalışacak. Uygun olması halinde alt komisyonlara uluslararası uzmanlar da katılacak.
Türkiye Cumhuriyeti ile Ermenistan Cumhuriyeti arasında ilişkilerin geliştirilmesine dair Protokolün uygulanmasına ilişkin zaman çizelgesi ve unsurlar belgesinin 5. maddesi, Ermeni soykırımı iddiaları ile ilgili bir alt komisyon kurulmasını içermektedir.
İlgili maddede, Ermeni soykırımı iddialarının tarafsız bilimsel incelemesi sürecinde Türk, Ermeni ve İsviçre temsilcilerinin yanı sıra diğer uluslararası uzmanlar da yer alacağını belirtmektedir.
Konuyla ilgili olarak;
1. “Yapılan araştırmada Türkler soykırım yapmamıştır” demek İsviçre kanunlarında yasaklanmış olup, ceza yaptırımına neden olmaktadır. Bu koşullarda Ermeni soykırımı hakkında İsviçre temsilcisi özgür ve bağımsız karar veremez. İsviçre temsilcisinin önceden taraf olan yapısıyla komisyona katılması ve kendisine söz hakkı verilmesi kabul edilemez iken hangi düşünce ve ülkemizin çıkarları planlanarak bu protokol yapılmıştır'
2. Kurulacak olan komisyona Türk, Ermeni ve İsviçre temsilcilerinin yanı sıra diğer hangi ülkelerin temsilcileri katılacaktır'
3. Kurulacak olan komisyona katılacak olan uluslararası uzmanlar kimlerdir'
4. İsviçre, anlaşma protokolünde ve anlaşmanın içeriğinde ne amaçla yer almıştır'
5. İsviçre, Ermenistan’ın garantör ülkesi gibi davranmakta olup, bu ülke neyin garantörlüğünü yapmaktadır'