Açık Görüş'te Gündem Eğitim İdi

Eğitim-Sen Bodrum Temsilcisi Yüksel Okyay, Kent TV'de katıldığı programda eğitim sistemi ve gençlerin eğitimine yönelik görüşlerini paylaştı.

Açık Görüş'te Gündem Eğitim İdi

Gazeteci-Yazar Ayhan Ongun’un hazırlayıp sunduğu, Kent TV ekranlarında canlı olarak yayınlanan Açık Görüş Programına konuk olan Eğitim-Sen Bodrum Temsilcisi Yüksel Okyay, Korona günlerinde eğitim politikalarına ilişkin sendikanın görüşlerini açıkladı.

Ayhan Ongun’un bu konudaki sorularını da cevaplayan Okyay özetle şunları söyledi:    

“Bilindiği üzere Covit-19 salgını nedeniyle eğitime ara verildi, okullar kapandı. Bu süre içerisinde öğrencilerin eğitimi aksamasın diye dijital ortamda uzaktan eğitime geçildi. Kuşkusuz bilimsel teknolojik gelişmenin bir gereği olarak böyle bir eğitime karşı olamayız. Ancak bizim itirazımız öğrencilerin sosyal ve ekonomik koşuları eşit olmadığı gibi psikolojik olarak çocuklar böyle bir eğitime hazır değildi. Ayrı odası olmayan, birçoğunun evinde bilgisayar, tablet bulunmayan çocukla her türlü imkana sahip varsıl ailelerin çocuklarını aynı sistem içerisinde değerlendirirseniz orada fırsat eşitliği olmayacağı gibi, çocukların bu kadar uzun süre eve kapatılmış olması zaten onların moral-motivasyonunu daha baştan bozmuştu.

Öte yandan bu felaketi fırsat bilerek öğretmen açığını kapatmak için gerekli atamalar yapılması gerekirken, atamaları yapılan 20 bin öğretmen de göreve başlatılmadılar. Öte yandan yaklaşık 4 yıldır KHK ile görevlerinden alınan eğitim emekçisi arkadaşlarımız hiçbir gerekçe gösterilmeden açlığa mahkum edilmişken, son uygulamalarla sözleşmeli ve ücretle öğretmen uygulamalarıyla yeni bir ayrımcılık, eşitsizlik ortamı yaratıldı. Bu arada sınav tarihlerinde sıkça yapılan değişiklikler de öğrencileri ve velileri son derece huzursuz etmiştir. Çağdaş ülkelerde eğitim ve sağlık hizmeti ücretsiz tüm yurttaşlara ücretsiz verilmektedir. Bizim anayasamızın da bu konuda amir hükümleri bulunmasına karşı şu an eğitim sistemi giderek özelleştirilmekte, ekonomik olarak alt gelir gruplarında yer alan ailelerin çocukları devlet eliyle cezalandırılır duruma gelmektedir. Eğitim-Sen olarak tüm öğrencilerin eşit yararlanabileceği, parasız eğitim sistemine geçilmeli, eğitim müfredatı yeniden düzenlenmelidir.”

Bodrum’da faaliyette bulunan iki yüksek okul öğrencilerinin mağduriyetlerine de değinen Eğitim-Sen Bodrum temsilcisi Yüksel Okyay “Acilen Bodrum’a Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurt yaparak en azından barınma sorununu çözmelerini istiyoruz. Sendika olarak hem eğitim emekçilerinin hem de öğrencilerin sorunlarının takipçisi olmaya devam edeceğiz” dedi.